Због „ванредних” околности Гаспром не може да гарантује Европи снабдевање гасом

Трговачки извор, који је тражио да остане анониман, рекао да се „виша сила” односи на гасовод Северни ток 1, главни пут снабдевања до Немачке и њеног окружења

Фото: Максим Шеметов/Ројтерс

ЛОНДОН – Руски Гаспром поручио је купцима у Европи да не може да гарантује снабдевање гасом због „ванредних” околности, наводи се у писму руске државне гасне компаније, јавља Ројтерс а преноси Танјуг.

У писму датираном на 14. јул, за које британска агенција наводи да је у њега имала увид, пише да од 14. јуна „више силе” утичу на снабдевање.

Додаје се да је то стандардна формулација у пословним уговорима што подразумева екстремне околности које странку ослобађају њених законских обавеза.

МИ САМО ЧЕКАМО ЗИМУ: Руски сенатор жестоко одговорио свима који се радују санкцијама

Ројтерс додаје да Гаспом није имао коментар, док је највећи немачки увозник руског гаса Унипер био међу купцима који су рекли да су добили писмо и ту тврдњу формално је одбацио као неоправдану.

РВЕ, највећи немачки произвођач електричне енергије и још један увозник руског гаса, такође је саопштио да је добио обавештење о вишој сили, али се уздржао од било каквог коментара.

Трговачки извор, који је тражио да остане анониман због осетљивости овог питања, рекао да се „виша сила” односи на гасовод Северни ток 1, главни пут снабдевања до Немачке и њеног окружења.

Руски гас не стиже у Немачку: Редовни радови или „завртање славине“?

Наводи се да су протоци кроз цевовод равни нули јер је гасовод подвргнут режиму годишњег одржавања које је почело 11. јула и требало би да се заврши у четвртак.

Ројтерс наводи се да се Европа плаши да би Москва могла да обустави испоруку гаса као вид одмазде за санкције уведене Русији због рата у Украјини, што би појачало енергетску кризу због које би регион могао да буде доведен у рецесију.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 7. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Zbog “vanrednih” okolnosti Uspavani Đokica je prvo:
  Zvao Venecuelu da kaže da “Gvido” nije više ulični predsednik Venecuele.
  Odmah posle su zvali iz Brisela da kažu “isto”.
  Razlog.
  Nafta. Mi volimo Venecuelu. Nafte. Nafte. Nafte.
  Volimo vas. Venecuelo.
  Zvao je zatim Uspavani Đokica Iran. Direktno. Ajatolaha. Poruka ista. Mi vas volimo. Nafte. Nafte. Nafte.
  Brisel zove odmah. Ajatolače. Mi vas volimo. Obožavamo. Nafte. Nafte. Nafte.

  Odputova avionom na noge Saudijskom princu Uspavani Đokica. Mi volimo Saudiju. Mi DELIMO sa vama SVE VREDNOSTI. Nafte. Nafte. Nafte.
  Brisel zove odmah. Mi volimo Saudiju. Nafte. Nafte. Nafte.

  Odgovor svih troje VOLJENIH ( jedan katolik, drugi musliman šiit, a treći musliman sunit ) je ISTI :

  Nemamo PRAZNIH kanistera.

  Bay, Bay, Slyppi ĐOKICE.

  Aufidersen Dojčland.

  The End.

  Fin.

  Ende.

Оставите коментар