Владика бачки Иринеј: СПЦ ће прихватити званични назив МПЦ–ОА када он буде усаглашен

Српска православна црква је неправедно оптужена да користи назив Македонска православна црква, који је Црква Србије дала Охридској цркви, пише владика Иринеј за грчки медиј Ромфеа

Епископ бачки Иринеј (Извор: СПЦ)

Водећи вјерски медиј Сјеверне Македоније (religija.mk) критиковао је текст епископа бачког Иринеја (Буловића), објављен у грчкој Ромфеи (romfea.gr), оцијенивши да СПЦ фактички не признаје МПЦ-ОА, с обзирoм на то да није признала њен назив.

Наиме, македонски медиј истиче да интриге СПЦ не престају, а да је назив МПЦ-ОА заправо био маркетинг.

– Буловић у тексту прецизно објашњава да за СПЦ не постоји Македонска православна црква, али чак и повремено оспорава назив Охридске архиепископије, који је већ дефинисан у односима МПЦ-ОА и Васељенске патријаршије. Епископ бачки пише да су епископи МПЦ-ОА тога били свјесни, јер им је јасно речено да назив МПЦ-ОА неће бити званични назив цркве, па је све то урађено да би било простора за договор, али се назив у званичним документима ставља под наводнике.

Интригите на СПЦ не престануваат, признаеното име МПЦ-ОА всушност било маркетинг

Шта је заправо писао владика бачки

– Пре успостављања јединства, ни у нашим унутрашњим црквеним документима, нити у нашој спољној званичној преписци нисмо користили назив „Македонска православна црква“, а када смо га користили, то смо чинили додавањем израза „звана“ или „такозвана“, или стављањем целог имена под наводнике. Заиста, у званичном саопштењу Светог Архијерејског Синода наше Цркве од 16. маја, којим је најављено враћање Цркве из раскола канонском поретку и успостављање јединства са њим, где је, на самом почетку текста, реч о њеној пригодној молби, њено име је наведено под наводницима, јер молба, иако сасвим недавно, буквално „јуче“, потписана је и послата док је још било подела – наводи се у тексту владике Иринеја, написаном на старогрчком за грчки медиј Ромфеа.

Владика истиче да ће у тренутку када се ријеши питање имена, СПЦ прихватити то име као званично и тим именом ће се обраћати у будућности.

– Сходно томе, што се ове теме назива тиче, СПЦ нити уводи нити инсистира на употреби назива „Македонска православна црква“, нити назива „Охридска архиепископија“, или неког другог сличног назива, али нити је у позицији да забрани његову употребу онима који га још увек носе. Тема се сматра отвореном и треба је одговорно решавати кроз директан и добронамерни братски дијалог између братских Цркава грчког говорног подручја и Цркве суседне земље, без мешања и интервенције других помесних Цркава. У одлуци Светог архијерејског синода Српске православне цркве, донетој 16. прошлог месеца, недвосмислено стоји, између осталог, да је „препоручено“, питање његовог званичног именовања требало би да буде решено „путем директног братског дијалога између грчког говорног подручја и других помесних православних цркава“. Важно је напоменути да су многи данас незадовољни контроверзним именом, не само у Грчкој, већ и у Србији, где још живи сећање на стару јужну Србију, као и у самој Северној Македонији, где нема мањина, смета им саставни придев „северни“ – пише епископ бачки.

Текст владике Иринеја на грчком сајту Ромфеа

Посебно је знаковито да се владика осврнуо на оптужбе које су претходних дана долазиле из кругова Грчке православне цркве и/или Цариградске патријаршије.

– Дакле, Српска православна црква је неправедно оптужена „да користи назив Македонска православна црква, који је Црква Србије дала Охридској цркви“. Наша Црква званично не користи тај назив. Разјаснили смо доказима када, како и зашто, овај назив је благовремено и помирљиво употребљен, као једини званично постојећи. Питање имена, са српске црквене тачке гледишта, лежи у дијалогу и договору између Цркава грчког говорног подручја – пре свега Цркве Грчке – са „Охридском црквом“, имајући у виду да је назив „Охридска архиепископија“ дискутабилан, чак и оспораван у црквеним круговима унутар и ван Грчке – објашњава он у писму.

Став Грчке цркве

Подсјетимо, Свети Синод Грчке цркве је на сједници 8. јуна 2022. године разматрао чињеницу исцјељења македонског раскола и давања Томоса о аутокефалности Македонске цркве од стране Српске патријаршије. Том приликом, изнијели су замјерке: „а) против употребе термина ‘Македонска православна црква’, који Српска црква даје охридској цркви, б) у вези са поменом ‘дијаспоре’ Охридске цркве и в) у вези са давањем аутокефалности од стране Српске патријаршије, пошто само Васељенска патријаршија има право да даје аутокефалност црквама.

Опрема: Стање ствари

(Етос, 30. 6. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Најзад се „ главни “ огласио и гле чуда , својим Грцима . Ти народе српски чекај , можда и теби понешто објасни кад дођеш на ред . Говори о глупостима , тотално небитним за нас , имену нове Цркве . О најбитнијој ствари , невиђеној издаји и почетку уништавања СПЦ мук . Уосталом то је својствено нашој „ризници црквеног свезнања“ .

  21
  2
 2. Није лако ни издајник бити: прво испунити задатак, задовољити ћудљиве господаре а да све буде легитимно, по закону; па угодити свима, да и издани буду мирни и помирени са худом судбином и вишњом вољом; и притом остати праведан и мудар, чистог образа и светле савести.
  Да је то лако односно могуће, први би Јуда, највећи протомајстор у томе занату, тај проблем креативније решио.

  14
 3. “… већ и у Србији, где још живи сећање на стару јужну Србију … ” ?!?

  Ма чекај: “… већ и у Србији, где још живи сећање на стару јужну Србију … ”

  А овако: “… већ и у Србији, где још живи сећање на стару јужну Србију … ” ?

  Стани, ‘ајде сад полако, реч по реч:

  “… већ
  и
  у
  Србији,
  где
  још
  живи
  сећање
  на
  стару
  јужну
  Србију … ”

  И, да: “Важно је напоменути да су многи данас незадовољни…”

  О задовољству је дакле реч?

Оставите коментар