Политика: Криза гаси једну високу пећ у железари у Смедереву

Као разлог за одлуку да угасе једну од две пећи, кинески власници наводе глобалну ситуацију на тржишту која је довела до смањења потражње за челиком. Проблем представља и раст цена енергената и сировина

Фото: Политика/А. Васиљевић

У компанији ХБИС Србија у току су припреме за гашење Високе пећи бр. 1, потврђено је Политици у тој компанији. Као разлог за одлуку да угасе једну од две пећи наводе глобалну ситуацију на тржишту која је довела до смањења потражње за челиком.

Своје пословање прилагодили смо тренутној ситуацији, а када буду створени тржишни услови пећ ће бити поновно покренута, кажу из смедеревске железаре.

На питање хоће ли се то одразити на број запослених, с обзиром на то да се производња смањује, односно, следе ли отпуштања, плаћена и неплаћена одсуства, у овој компанији наводе да се ништа од наведеног неће десити.

Осим турбуленција на тржишту, проблем представља и раст цена енергената и сировина, што додатно доводи у проблем произвођаче челика, Према писању појединих светских медија, крајем јуна индијски Митал је у својој железари у француском граду Данкирк био приморан да угаси једну високу пећ и смањи производњу. Из истих разлога су, како се наводи, скратили радно време запослених у железари у немачком Бремену, а наводно су још неки произвођачи челика у Европи најавили смањење производње.

Француска национализује своју највећу електроенергетску компанију

Кинески власници српске челичане од почетка рата у Украјини суочили су се и са проблемом набавке сировина, које су чак до 65 одсто увозили из Русије и Украјине. Ипак, навели су у марту да су и пре кризе направили стратегију снабдевања и уз помоћ матичне компаније из Кине обезбедили увоз из Индије и Бразила.

У протекле три године ХБИС је у смедеревску железару уложио око 300 милиона долара, тврде они. Два капитална пројекта – нова агломерација и нова корачна пећ у склопу Топле ваљаонице, коштала су 180 милиона, док је разлика отишла у градњу резервоара за високопећни гас и Конвертор број 2, као и додатне пројекте модернизације технолошке опреме. Све ове инвестиције усмерене су на побољшање животне средине, бољу енергетску ефикасност и уштеде у производњи које ће донети употреба високопећног гаса.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 7. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар