Милорад Додик: Ако бирамо између тога да изгубимо Српску да бисмо били у ЕУ – бирамо Српску

Европа је била неправедна према БиХ постављајући услове за које је сама сматрала да је веома тешко испунити, истакао српски члан Предсједништва БиХ

Милорад Додик (Фото: ИН4С)

Централизација БиХ кроз европски пут БиХ неће проћи. Ако нас тјерате да бирамо између тога да изгубимо Републику Српску да би били у Европској унији, ми ћемо бирати Српску – поручио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

– Желим да потврдим да је наше политичко опредјељење чланство и кретање ка Европској унији, али и апел Европској комисији да са више пажње приступе БиХ и да нам дају ипак неке реално проводиве препоруке које се могу испунити.

Подсјетио је да је ЕУ предлагао прије 10-15 година да БиХ добије кандидатски статус и додао да сматра да је ентузијазам за улазак БиХ у Европску унију значајно спласнуо.

– Европа је била неправедна према БиХ постављајући услове за које је сама сматрала, поготово Европска комисија, да је веома тешко испунити, поготово ових 14 приоритета коју су сада постављени и тачно се зна да за неколико тих приоритета нема сагласности да може да се постигне договор – истакао је Додик.

С друге стране, каже Додик, веома је погрешно од Европске комисије што је почела у оквиру тих 14 приоритета да издваја само оне које она мисли, или људи из Сарајева мисле, да треба да се ураде.

– То су они који додатно централизују БиХ, а не рјешавају питање за које смо ми заинтересовани, нпр. питање високог представника, судија Уставног суда БиХ, странаца који се више не баве само законима него и политичким документима – нагласио је Додик.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 1. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading