Петро Порошенко: Пристанком на Минске споразуме 2015. желео сам да обезбедим време да Украјина ојача војску

Наш циљ је био да, као прво, зауставимо претњу, или да бар одложимо рат, како бисмо себи обезбедили осам година да ојачамо економију и изградимо јаку војску, рекао бивши председник Украјине

Петро Порошенко (Извор: НСПМ)

Кијев – Бивши украјински председник Петро Порошенко признао да је пристанком на Минске споразуме желео Украјини да обезбеди време да се милитаризује.

Говорећи о споразумима из Минска, којима је испреговаран прекид ватре у Донбасу 2015, а на који су потпис ставили и Русија, Француска и Немачка, Порошенко је рекао да му он није значио ништа и да је то било само одвлачење пажње како би се Кијеву дало довољно времена да ојача војску.

Како наводи Раша тудеј, он је о томе говорио у неколико интервјуа, међу којима су и онај дат за телевизију Дојче веле као и интервју за Радио слободна Европа.

„Постигли смо све што смо желели. Наш циљ је био да, као прво, зауставимо претњу, или да бар одложимо рат, како бисмо себи обезбедили осам година да ојачамо економију и изградимо јаку војску”, рекао је он.

Владимир Путин, Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Владимир Порошенко су у такозваном нормандијском формату водили преговоре који су довели до мировних споразума, Минск фебруара 2015. (Извор: НСПМ)

Он је додао и да сматра победом то што су Мински споразуми потписани јер је постигнуто оно што је рекао да је Украјини и био циљ. У том смислу, како објашњава, није добијање рата само оно на бојном пољу.

Упркос успеху, како тај споразум назива, Порошенко је изгубио на првим следећим председничким изборима, а његов тадашњи противкандидат Владимир Зеленски победио је управо захваљујући тврдњи да ће осигурати мир у Донбасу.

Међутим, поменути споразуми нису до краја примењени, а обе стране оптужују једна другу за непоштовање договора. На крају је дошло до ескалације и започео је рат у Украјини 24. фебруара, када је Русија покренула своју операцију.

Сада као опозициони посланик Порошенко позива званичнике западних земаља да обезбеде Украјини још тешког наоружања како би та земља „завршила њихов посао, и одбранила Европу од Русије“.

Опрема: Стање ствари

(Б92/НСПМ, 20. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Pa on je komedijaš kao i ovaj zelenkovski

  2. Петро је пажљив и опрезан.
    СВИМА је јасно, ко је испо намагарчен.
    Може бити да Руси нису “фини” ко ови напUдерисани и нашминкани па заборавили да појасне, колегама и “партнерима”, да су и они користили време, да направе САВЕЗНИКЕ: Сармата, Авангарда, Посајдона, Кинжала и Пересвета.
    Нацисти и сарадници, ОПРОСТИТЕ!

Оставите коментар