Зоран Чворовић: Како разумем Вучићев разговор са патријархом Порфиријем

Вучићу је ауторитет СПЦ неопходан за легитимизацију потпуно неприхватљивог става, пише проф. Зоран Чворовић о сусрету председника и патријарха

Патријарх Порфирије и Александар Вучић (Фото: СПЦ)

Председник Вучић са патријархом Порфиријем и отачаственим архијерејима

Председник Републике Србије г. Александар Вучић приредио је 18. маја 2022. године свечани пријем и ручак за Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија и чланове Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Овом приликом вођени су отворени и озбиљни разговори у којима је председник Републике упознао Светејшег Патријарха г. Порфирија и архијереје са озбиљном актуелном ситуацијом у којој се налази наша Отаџбина, великим притисцима којима је изложена, посебно истичући доследно настојање да се сачува мир по сваку цену.

Његова Светост Патријарх г. Порфирије је у име свих архијереја захвалио Председнику на пријему наглашавајући да је став Цркве да се моли за мир, да човек не може својим моћима да успостави мир. Мир може да дође у неочекиваним ситуацијама, а Црква се моли за мир за све људе, али пре свега на подручју Украјине. Језик оружја треба да замени разговор и дијалог. Патријарх је изражавајући пуну подршку Цркве државним настојањима и мерама, истакао важност јединства и слоге у овим сложеним околностима пуним различитих искушења.

Фото: СПЦ

Са посебним задовољством Патријарх је истакао зацељењe раскола са Црквом у Северној Македонији, наглашавајући молитве блажењејшег архиепископа Јована који је великом личном жртвом дао допринос јединству Цркве.

Пријему су присуствовали министри спољних послова г. Никола Селаковић, финансија г. Синиша Мали, културе гђа Маја Гојковић, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре г. Томислав Момировић, правде гђа Маја Поповић и директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Владимир Рогановић.

(Сајт СПЦ, 18. 5. 2022)

Зоран Чворовић: Како разумем Вучићев разговор са патријархом Порфиријем

Вучић је замолио патријарха Порфирија да му Црква помогне да народ разуме позицију Србије када је у питању увођење санкција Русији и да помогне да у томе будемо јединствени. Црква се не би позивала да објасни народу ставове који су му блиски срцу. Насупрот томе, Вучић позива Цркву да обзиром на свој ауторитет објасни српском народу нешто што је из угла његовог етоса потпуно неприхватљиво. Вучићу је ауторитет СПЦ неопходан за легитимизацију потпуно неприхватљивог става.

Извор: Сајт СНС-а

Тако „читам“ данашњи разговор Вучића и Патријарха.

Волео бих да се моје зебње не испуне…

„Моја молба за вас, јер свуда где има цркве има и народа…, да нам помогнете да сви разумеју позицију Србије и да сви будемо јединствени“, поручио је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук профил Зорана Чворовића)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

8 replies

 1. Када иде неки човек инославни Светом Василију и моли за помоћ од Господа, Светац помаже свима. Нема ту неки проблем. Када наш Патријарх тако ради по угледу на Светитеље, настају велики проблеми, расправе и осуде у нашем друштву(народу). Када ми чинимо добро немамо проблем са Господом и то је главно. Нажалост нама су милије друге ствари. ПС.,, Ни добро без Христа, није добро.,,

  6
  9
 2. Црква је одвојена од државе, по Уставу!
  То је, вероватно, Патријарх имао у виду када је, не тако давно,
  рекао, строго поручио свештенству, да се СПЦ не бави политиком.
  То беше у предизборно време.
  Откуд сада овај вапај АВ?
  Верујемо да ће Патријарх остати доследан свом раније изреченом
  ставу, о немешању Цркве у политику, и да неће “пљувати па лизати“!
  Ако од тога и одступи, то може бити само по родбинској вези –
  сродству “по бабине линије“.
  Када је АВ потписивао све и свашта, продавао државну имовину,
  задуживао се, не питајући никога, тада му није била потребно јединство
  народа, ни помоћ Цркве, а сада, када је “дотерао цара до дувара“,
  тражи помоћ Цркве?!
  Замислите која је то попдлост, када тражи помоћ од Цркве, а “за по
  луле дувана не ферма молбу Цркве и народа да се јавно не одржавају
  параде педера.
  Невиђена подлост АВ – тражи јединство за издају КиМ/Косова и за
  увођење санкција Русији, између осталог, и због тога што је Владимир
  Путин ЗАКОНОМ ЗАБРАНИО ЈАВНО ОДРЖАВАЊЕ ПАРАДЕ ПЕДРА
  за наредних 100 година, а код нас, у Србији ове године треба
  да се скупе педери из целе ЕУ и остатка “Међународне заједнице“.

  31
  1
 3. До сада , Црква на сва његова непочинства не да је ћутала већ га је у свему подржавала и пратила . О ордењу не морам ни да говорим . Нису тражили забране парадирања , нису реч рекли против уништавања земље и народа због ископавања литијума , ни речи о уништавању просвете , тоталном игнорисању устава и свих закона ове земље. Каже се да ћутање значи подршку….Треба ли још нешто да додам сем – ЊИМА НА ДУШУ.

  34
  2
 4. Дали је Александар Вучич тражио благослов(политичку подржку),од Србске Православне Цркве ,њезиних патријарха и епископа од 2012 године када је као премијер Апслустички загасподарио Србијом за све Значајне по државотворне,националне и моралне политичке потезе.Дали је се Црква сагласила са његовим чврстим успостављњем обреда :”Параде поноса” коју више нико не сме упитно а камо ли физички угрози.Дали је се Црква сагласила са свим издајничким Бриселским споразумима.Дали је се Црква сагласила са распродајом и личном пљачком владајучих, свога народнога блага страним компанијама од онога што је преткло после владавине Демократске странке и Ге 17 плус,а доста је преостало.Дали је се Црква сагласила са даљим моралним и духоним урушавањем народа Србскога са постављањем на власт премијерке Ане Брнабич и Гордане Чомиц и њиховим деловањем кроз увоџење погубних закона,да не говоримо о “ситним пропустима”са увоџењем у власт особа која урушавају опстанак Народа и државе у свим аспектима,почев од угрожавања живота и здравља неиспитаним лековима и вакцинама попут министара Злстибора Лончара и његових помогача,до економских пљачки у режији премијерке Ане Брнабич,Зоране Михаилович и других знаних нам и незнаних министира и високих и нижих бирократа у држави Србији.Успут да не увредим свијим заборавом министре Стефановича и Вулина и многих да би требала цела енциклопедија имена и презимена и њихових непочинстава,да се састави да неби некога изоставио.Дали је Црква консултована о било којем од ових учињених политичких потеза ја то не знам.Знам да Црква није нипут изјаснила противу било чега од горе поменутих непочинствана које је ова власт у задњих десет година починила.Било је речи неслагања од стране појединих епископа ,али ми то не можемо рачунати као ЗВАНИЧНИ ГЛАС ЦРКВЕ.Према томе испада да је Црква сво ово време пречутно сагласавала се на све Вучичеве потезе и по моме схватању то нам је и Вучич обелоданио изјавом да це у овом “најтежим временима од 1944 све своје будуче политичке потезе давати Цркви на знање””,и вероватно очекивати пречутну подршку као до сада.Зар није и све или најважније претходне?.Само се питам .И сви би требали да се упитамо и дамо до знања свакој власти на Земљи,ма колико мало или дубоко искрено веровали у Бога и поштовали Духовну и Световну власт да ипак нисмо Стадно Послушних Оваца ,које че блејањем амиовати све оно што они говоре и чине,јер из прошлости-историје знамо,да за све и свакога из људскога рода ,има замена осим за Бога оца, Господа Нашега Исуса Христа и Духа светога ,сада и у Вечност.Амин.

  22
  1
 5. ,, Праведан је суд Твој Божји и заповест праведна је- Да ко и Ти што пострада, иако без греха беше и ми који починисмо свеколике сагрешења, поднесемо сва кушања и прогоне и шибања, па напокон и смрт саму од грешника….,, Свети Симеон Нови Богослов. ПС. На свакој Литургији се читају Блаженства где је сваком откривено куда и како човек иде у Царство Небеско. Црква је брод који људе превози у Вечну радост Царства Небеског. 💞😊🥰

  11
  2
 6. У политикантским играма и да се не лажемо, преварама, зверствима, пљачкама и слично, лагање је неизбежно, може бити и обавезно, Бог то разуме.

  1
  5
 7. ,, Имајте мир са свима колико је до вас.,, говори Господ. Не треба бити,, далековид,, и препознати Онога ко тако живи. П. С. Нама то изгледа сувише ризично па зато ове сумње на Патријарха. Нешто ме то подсећа на,, сумње,, првосвештеника јудејских.

  2
  10
 8. https://orthodoxtimes.com/patriarch-of-serbia-received-u-s-ambassador-to-the-republic-of-serbia/. Kroz nekoliko slika vidim da Patrijarh Porfirije prima razne drzavnike , tako da to mnogo govori bar za mene.

Оставите коментар