Небојша Петковић: Шормаз – Вучићев трбухозборац или ултимативни упропаститељ НАТО у Србији

Када сам прочитао Шормазов твит пробуди ми се оптимистична мисао. Немогуће је да неко онолико ствари налупета, а да мисли озбиљно. Не, оно мора бити пародија

Извор: Твитер/Снимак екрана

Интензивно смарање ових дана од стране професионалних аналитичара и рециклираних политичара, бивших амбасадора и експерата за све, свашта и ништа о обавезном увођењу санкција Русији, иначе има д’умремо од глади, стида, изгубљеног пута у ЕУ, неотвореног поглавља…

Онда прочитах Шормазов твит (неко га након тога и интервјуисао) и пробуди ми се оптимистична мисао. Немогуће је да неко онолико ствари налупета, а да мисли озбиљно. Не, оно мора бити пародија.

Није тајна да АВ има своје трбухозборце на свим странама, уредно месечно подмирене, да се повремено и по потреби појављују на телевизији и „анализирају“ овако или онако. Понекад је то потребно да се усмери јавно мњење у одређеном правцу, понекад да се заведе или му скрене пажњу, али верујем да понекад служи и да би онима напољу дало пожељну слику стања ствари у нас.

Одлука о санкцијама ће свакако сачекати формирање скупштине и владе, а дотле ко зна шта ће бити. Не сумњам да су евроатлантисти спремнији но икад за још једно историјско ДА/НЕ (по потреби), али кад се огласе они на које падају светла најјачих рефлектора то просто звучи толико бесмислено, да мора бити… fake.

Драган Шормаз (Фото: ФоНет/Марија Ђоковић)

Не знам, али ако је Шормаз на себе преузео улогу идиота да би тенденциозно дотукао и промил угледа НАТО и ЕУ у Срба, онда му једног дана неко мора одати признање на жртви.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Небојше Петковића)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

14 replies

  1. Васељени, ВЕРУЈЕМ Ја!
    Вако, нако, право ил неправо, Човечанство увек тријуфује над Сотоном и плаћеницима.
    Брез кукоља, неби знали шта је пшеница.
    Шормази лају, каравани, пролазу. И тако то, од памтивека.

    24
  2. Молим неког да ми објасни шта значи реч УЛТИМАТИВНИ
    и постоји ли одговарајућа разумљива реч у српском језику?

    18
    1
  3. Неоспорни, неприкосновени… хохштаплер шормаз. У мом селу јоште кажу и ненадјебиви, али то је срамота…

    15
  4. Кад прочитам шта овај лик Шормаз прича, увек помислим, да ли је он у ствари руски или кинески агент? Јер када би неко хтео да прави интелигентну анти-НАТО маркетиншку кампању, управо би овако таква кампања требала да изгледа. На површини као за, али је све толико глупаво, апсурдно и претерано да се сваком нормалном згади то што се наводно пропагира.

    Да радим у некој НАТО агенцији, стално бих говорио Шормазу да ућути: „ћути бре будало, сваки пут кад отвориш уста падне нам рејтинг минимум за пет поена“.

    31
  5. Сагласан сам са мишљењем аутора о Шормазу и трагикомичном ефекту његовог јавног делања.
    Оно што ми је привукло пажњу је погрешна употреба речи ” трбухозборац”.
    Ventrilocuus, (лат. особа која говори из трбуха) означава особу која говори или опонаша туђи говор не отварајући уста.
    Често држи дрвеног лутка на крилу којим управља и даје му глас, својом вештином.
    У последње време видим у више чланака да се реч употребљава за особу која преноси, мање или више отворено туђе ставове. У том случају, као на примеру Шормаза, реч би могла да се употреби за
    на пример А.Вучића или некога из НАЦИ пакта чије ставове преноси овај лутак од неотесаног дрвета.

  6. @Марк Еугеникос
    Да, Ваш коментар је у целости тачан, користите здраворазуман или човечји начин размишљања.
    Нажалост у СА, тиме се служе кадрови чије маме и тате су ЗВЕРИ које се превентативно “награђују”, пардон КУПУЈУ, којекаквим наградама и тиме избегавају потребу за прањем шарених папирића.
    Огромна већина РАДНЕ класе верује у било какве глупости, које им се сервирају.
    Нацисти су УСАВРШИЛИ способност индоктринације, до бизарности која им се враћа као БУМЕРАНГ.
    Не знам да ли је икоме ИКАДА пошло за руком да затвори Пандорину кутију.

  7. Sormaz je prvi krug prozapadnih izdrzavanih lica, tacnije bez-licja, beznacajna dvorska luda. Reakcije na njega su merilo vase, receno basketaskom terminologijom -“lozane” Takve kuci vracam uplakane od iznerviranosti (ja sam kao Amerika, znam da nije dovoljno pobediti, vec i poniziti, tako da imam prednost, ako se opet sretnemo, ruke pocnu da im se tresu i pre pocetka basketa, cim me vide, kao sto se mi tresemo na pomen sankcija, otpustanja, odlazak stranih investitora, jos nisu pomenute vize – secam se u vreme Kostunice je bilo najavljivano neko uvodjenje, pa su isli prilozi sa;”Osecam se kao u zatvoru!”).Drugi krug su Sormazi opremljeni kvazi-argumentima o medjunarodnom pravu, istosti aneksije Krima i KiM – relativizatori, treci su “prorusi” sa “ali”…, ali da li je trebalo tako, deca ginu (kaze americka narodna poslovica da je sve pre “ali” shit). Dolazimo do kobnog Cetvrtog kruga, to su nasi, misle isto sto i mi, u najgorem slucaju da cemo se mi , kada sredimo “strateske probleme”, pozabaviti taktickim (Cvorovic, Dimitrijevic, Bokan), govore sto i mi, ali to nista ne menja na stvarnosti, Srbija ide u NATO i EU ni malo usporeno, naprotiv, niko ni ne primecuje ili se pravi. Ne treba sumnjati da je u Vucicevoj moci da okrene Srbiju protiv Rusije, poput Mila, na osnovu najveceg neprijatelja filozofije i politike – svakodnevnog zivota, a i religija ima da kaze da ima nesto vise od toga. Vucic se nada sukobu sa Rusijom i da ce ova priznati, inace dovrsenu kosovsku nezavisnost, Srbi na “Kosovi” imaju kosovarske licne karte, glasaju na kosovarskim izborima, sude im kosovarski sudovi, deo su kosovarske policije, nezavisnost “Kosove” u SB, a on ubiti dve muve, priznanje nezavisnost KiM i raskid veza sa Rusijom.

    Nedavno je na jednom jutjub (Slavia info) kanalu gostovao Bajatovic, to je izazvalo negativne komentare, “ne treba vam takav gost”, “sto ste doveli tog izdajnika” i tu se povezujemo sa Lomparovim intervjuom na Srbin.info. Lompar govori kako Srbi ne vole postene i obrazovane ljude,on to vezuje sa vaspitanjem, ja sa istorijskim okolnostima, da je institucije kraljevine Jugoslavije morao da popunjava basibozluk, jer je obrazovanje bilo retko, a gubici u ratu stravicni, tako smo od predajne seoske zadruge presli u basibozlucki gradjanizam, inace podlozan tada nastajucoj ideologiji (jugoslovenstva), sto je doslo jos vise do izrazaja u socijalistickoj Jugoslaviji, gde je industrijalizacija imala ideoloski cilj odvajanje od zemlje seljastva (sto nije uspelo, vec je i medju seljake uvuklo pokvarenost – akcija “Imas kucu, vrati, stan”) i njihovog uguravanja u partijski zivot preko samoupravljanja, dakle ideologizacije radnog mesta, sto ce dovesti do sadasnje ideologizacije zaposlenosti i okolnosti da neko zaposlenost i strane investicije sme da uzdigne na nivo pitanja KiM i R.SRpske, a sada i pravde u pogledu agresije Zapada na Rusiju (neverovatan bezubrazluk je bio postavljanje PRO u Poljskoj i Rumuniji, pod opravdanjem da stite od IRANSKIH raketa – SAD su dosle do toga da zajebavaju Rusiju!!!) Medjutim, poenta je ovde u nama, svedeni na snalazenje (svi koje znam da su se uclanili u SNS i DS pre, dobise poslove, partija ispunjava obecanja, smenom vlast niko nije dirnut, a znam slucaj coveka koji dobija platu, a ne radi, da ne smeta, jer nema skole, ali i slucaj devojke koja je napustala srednju skolu zbog keceva, a danas radi sa diplomom,nekog, pravnog), svako ko ne zivi taj puzajuci zivot je neprijatno potsecanje na to kakvi su ovi gmizavci.Zato kod nas obrazovan i posten covek nije anomalija, kako kaze Lompar, vec cas mrznje iz “1984”, primer sta moze da vam se desi ako se okrenete obrazovanju i postenju!

    Elem, Bajatovic, Lompar (on je moj tip mislioca, nacionalni liberal, ali pristojan covek, spreman na kompromise sa realnoscu, radi neceg boljeg od trenutne realnosti. Ja sam vise tip da treba zabiti stulu unijati, tamo gde sunce ne sija, ne znam za kompromise, zato nikada nisam bio deo politike, iako sam o njoj citao od sedme godine – jesam bio deo politickih fizickih obracuna iz kojih moj poznanik napravi karijercinu, zavrsi na naslovnici “NIN-a”, kao sef bitne agencije, posto je dobio pendrek po glavi i postao medijska zrtva policijske brutalnosti. Na zalost, ja sam umeo bolje da se tucem :(((((() kaze da Srbi vole da slusaju one koji i govore ono sto oni sami misle i podilaze im.Najbolje stvari koje sam cuo, ikada, u srpskoj politickoj javnosti su bile od Sonje Biserko. Ona je pricala kako ce Srbija morati da podrzi ekonomski nezavisnost “Kosove”, ja sam se tada smejao, danas imamo to, imamo promenu Dejtona, raskidanje veza sa Rusijom, o svemu tome ona je govorila pre 20 godina. Mozda je vremene da slusamo nase neprijatelje, cak su nam i istoriju napisali (Holm Zundhausen:”Istorija Srbije”, dostojna nacistickih istorija, cak i gora), NVO imaju pripremljene istorije za post-kosovsko-republicko-srpski-ruski ciklus, vrlo detaljne. Kada vidite sta je ispalo od CG koju niko nije dirao i muke SPC, kvadrirajte to, pa zamislite muke SPC i srpske kulture na KiM, posle “priznanja”.

    Brdar tvrdi da ne prepoznajemo neprijatelja.Jasno je da je to posledica mutne ideje drzavnosti. Sa Hrvatima je sasvim suprotno. Hrvatska da bi bila drzava, mora da se resi Srba koji joj u Lici, Baniji i Kordunu polove teritoriju, ali ni to nije dovoljno, jer Hrvatska nije teritorija, vec pojas, pa joj je potrebna BiH (cinjenica da Zapad nije izabrao Hrvate, muslimanske saveznike, za cuvare “gradjanske” BiH, da ne dobije islamsku drzavu na Balkanu, vec Srbe i R.Srpsku, samo pokazuje istorijsku tezinu Hrvatske koja moze da postoji samo u formi Jugoslavije ili pod patronatom nekog vojnog saveza (Trojni pakt, NATO pakt), a u BiH opet Srbi.Iz Srbije se ne prepoznaju da su Srbi neprijatelji hrvatske DRZAVNOSTI, otuda stalno ponavljanje genocida i etnickih ciscenja.

    Bajatovic i Stefan Nemanja. Treba slusati neprijatelje i njima dizati spomenike Siraku, Dzemi Seju, Olbrajtovoj, sa citatima onoga sto su govorili o Srbima. Treba dici spomenik Gavrilu Principu sa Hitlerovom fotografijom u osnovi spomenika, kako se oblizuje nad plocom sa Gavrilovim imenom, nema bolhjeg objasnjenja istorijskog kontinuiteta.Ako sami ne mozemo da uspostavimo istorijski kontinuitet, pustimo nase neprijatelje da to urade.Zaboravili smo ko smo, ali ne smemo zaboraviti neprijatelje. Treba nam vise mrznje, nestacemo od otupelosti!

    25
    4
  8. @ Искандер
    Јесте мало дужи коментар, али вредело је прочитати. Потписујем.

    18
    1
  9. @Iskander

    Овај Ваш коментар, многопоштовани, јесте вертикална детонација Истине и Слободне Воље, уистину сте на дужности, благодарност Вашем ратном распореду…

    15
    1
  10. @ C.
    Што се ултиматума и ултимативног тиче, они иоле образовани знају шта значи! Они други не знају, као што углавном мало или ништа и не знају! То није чак ни преведено, него просто преузето из енглеског, што је један од најгорих начина упропашћавања нашег јадног језика. Оно што је овде чудно је то што неко ко напише читав чланак – Небојша Петковић (поштено признајем да не знам ко је он, али ћу проверити) стави то у наслов, а наше драго, врло цењено и читано Стање ствари то остави! То је оно што брине!
    @ Iskander
    Кад је већ о језику реч, мала корекција – башибозук, без “л”!

  11. @ Limes

    Текст је пренет, не можемо да мењамо ауторове речи без дозволе. Наслов је наш (ту је наша maxima culpa).

  12. Радује ме је што Стање ствари признаје омашку! Грешити је људски! Ова стара максима има један занимљив, мада прилично непознат наставак, па користим прилику да је наведем у целини: Errare humanum est, diabolicum perseverare! – Људски је грешити, али ђаволски (у томе) истрајавати!
    С обзиром на све оно што се дешава с језиком, било би врло корисно да Стање ствари посвети томе одговарајућу пажњу. Портал је много је читан и људи му верују, бар то је мој утисак.. Било је неколико случајева, питања читалаца и одговора и објашњења, што је показало да постоји и прека потреба, а и велико интересовање и учешће пратилаца. Језик је за један народ и његову културу сувише важан да би се смео запустити и изложити свим овим погубним утицајима којима је изложен,

  13. @Iskander ,
    Подржавам и ја . Јесте да је текст мало конфузан , вероватно од узбуђења због свеколике неправде па ми је то сасвим разумљиво .

    7
    1
  14. Бернард Монтгомери, британски фелдмаршал /1887-1986/:
    https://mobile.twitter.com/Eleonor79349399/status/1520146428663840768/photo/1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading