Протојереј Андреј Ткачов: Живели смо у лажи и блуду – изађимо из тог варљивог система

Живели смо у информацијама блуди и лажи. У школском образовању пола тога је блуд и лаж. А сада се све открило и треба се тиме бавити. Црквени људи треба све то да уграде у библијску парадигму

Протојереј Андреј Ткачов (Фото: Соња Ракочевић)

(Јутјуб канал прот. Андреја Ткачова, 18. 3. 2022)

О миру целог света

„Једна исправна мисао у стању је да преокрене цео живот човека или народа.“ Како објаснити себи оно што се дешава? Како оно што се дешава унети у концепцију Божијег присуства? Како братске односе повезати са суровом стварношћу? Посао пророка није да предвиђа будућност, него да уништава идоле. У овим светим данима у Богу се ништа није променило, али се променио наш развратно-себични однос према живом Богу. Још нисмо научили да га волимо, али смо престали да се бојимо. А треба се бојати Бога. Ако не радиш на себи током обичних дана, плашићеш се Бога за време грмљавине, олује, земљотреса, рата. Наша цивилизација је опустила људе: Бог комфора, Бог самољубља, много идола осим правог Бога. Догодила се духовна катастрофа.

У Јеванђељу у „Малој апокалипси“ у 24. глави по Матеју стоји да треба да се исправимо, да не паднемо у очај, да не будемо потиштени, да се не увучемо у рупе, већ да исправимо леђа, јер долази наше брзо избављење. Чућете ратове (рат и гласине о рату, земљотресе и болести).

Извор: Поуке.орг

Многи селективно читају Јеванђеље и селективно га проповедају. Не желе да плаше друге људе Богом. По Толстоју, корисно је говорити само о љубави Божијој, а не о казни. Зато се сада руши систем.

На Западу се урушио читав систем вредности и сада је у току ревидирање читаве цивилизације. Неће бити повратка. Од млевеног меса не може се направити месо.

Сада је на снази провера целе цивилизације, суд, криза. Нема ничег новог, испољило се оно што се нагомилало, што је било сакривено у џепу као „шипак“. Ко је био труо, остао је труо. Онај ко је желео да седи на две столице сада се налази пред избором, јури, не зна на коју столицу да седне.

Неко је читавом својом утробом волео ласцивни Запад, тамо однео све зарађено „претешким радом“. Тај покушава да побегне тамо, ако га прихвате.

Протојереј Андреј Ткачов: Онима који се данас стиде што су Руси

Рат не ствара нове ствари, он једноставно скида маске. Шминка се размазала, види се лице кловна.

Сада су просто благословени дани.

Живели смо у лажи и блуду. У информацијама блуди и лажи. У школском образовању пола тога је блуд и лаж. А сада се све открило и треба се тиме бавити. Црквени људи треба све то да уграде у библијску парадигму. Лако је човеку да живи у свету када све разуме. Човеку је неподношљиво да живи у свету када ништа не разуме.

Сетимо се Библије. Сетите се египатског заточеништва, египатских казни, бекства Јевреја из Египта. Фраза „Изађи из њих, народе мој!“ је сакраментална. Ово се неколико пута понавља у Библији:

  1. Мојсије се тако обраћа Јеврејима који одлазе из Египта.
  2. Исаија[1] се обраћа Јеврејима у вавилонском ропству: „Изађите одатле, народе мој, одлазимо.“
  3. У Откровењу Јована Богослова: „Народе мој, изађи из ове блуднице да ти не науде њена зла“.

Извор: Поуке.орг

Треба да изађемо из тог варљивог система који је изграђен на разврату, неконтролисаном профиту по сваку цену, на вери у новац, његову свемоћ. Уместо Бога донедавно смо имали новац. Уместо да постане инструмент, новац је постао Господ. То је грех. Треба изаћи из лажних представа.

Сукоб између руске и западне цивилизације по својој напетости и суштини подсећа на сукоб између јеврејског народа и египатске цивилизације у тренутку изласка. Десет пошасти које је Господ обрушио на Египћане, а нарочито последња (смрт прворођенчади) биле су толико болне и страшне да није могло бити говора о било каквом повратку у Египат. Одлазећи из Египта, Јевреји су морали заувек да га напусте. Они сами нису смели да желе да се врате, схватајући да их тамо нико не чека. И Египат је, такође, морао да се одупре чак и покушају Јевреја да се ментално врате. Дакле, ми радикално напуштамо Египат.

Са руског посрбила: Мила Матић


[1] Прим. СС: Прот. Ткачов вероватно мисли на пророка Јеремију 51,44–45:
„И походићу Вила у Вавилону и извући ћу из уста његовијех што је прождро, и неће се више стјецати к њему народи, и зид ће Вавилонски пасти.
Изиди из њега, народе мој, и избавите сваки своју душу од жестокога гњева Господњега.“


Погледајте целу емисијуCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

1 reply

  1. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !
    НА ЖАЛОСТ ИЗ ЕГИПТА ЗА МОЈСИЈЕМ ЈЕ КРЕНУЛО САМО 20% ОНИХ КОЈИ НИСУ ХТЕЛИ (П)ОСТАТИ РОБОВИ И БЕКСТВО ИЗ ЕГИПТА ЈЕ ПРЕЖИВЕЛО И СЛОБОДУ ДОЖИВЕЛО САМО 10% … НАДАЈМО СЕ НАЈБОЉЕМ А ОЧЕКУЈМО НАЈГОРЕ …

Оставите коментар