Владимир Соловјев: Руска побједа биће увод у српске побједе

Цјелокупне снаге Запада покушавају уништити Русију. Са украјинске стране ради неколико стотина новинара. Са наше стране не ради много страних новинара. Но, истина полако продире у свијет, каже познати руски новинар

Владимир Соловјев и Данијел Симић (Фотографије: Фронтал.рс)

Челни човјек новинарског еснафа у Руској Федерацији прича српски немјерљиво боље од, рецимо, Валентина Инцка. Као и кинески амбасадор у Београду, од америчког. Ратни извјештач из Србије и Српске деведесетих, ни једном се није помогао руским при интервјуу, у којем нас је прво што занимало шта се промијенило од увођења санкција Русији?

У мом животу се није промијенило ништа. Једино што има мало више посла. Имали смо неки страх да економија може кренути наниже. Али послије мјесец дана видимо да се рубља враћа на исти ниво. Значи ми смо издржали. То признају и Американци.

Постоји могућност да ћемо осјетити неке посљедице, послије можда пола године. Очекује се несташица одређених дијелова и материјала. Прије свега резервних дијелова, како за аутомобиле, тако и за друге врсте машина које се не производе у Русији.

Што се тиче нашег, новинарског посла, поскупио је папир. Обични папир А4, сто комада је коштало 180 рубаља, сад кошта 2000. За штампарије је то тешка ситуација, јер нешто боја и машина је наше производње, али није много. На телевизији камере такође требају резервне дијелове, али и програме за рад.

Скупили смо велику количину ових питања, односно проблема, јер имамо 85 одјељења по цијелој земљи. Припремамо велики пакет наших захтјева, које ћемо послати премијеру за неколико дана. Исто то смо урадили и прије двије године када је почела епидемија корона вируса. Новинарска струка је због тога призната као неко ко је угрожен и 30.000 редакција је добило помоћ, што је многим људима значило опстанак.

Лично за мене, ништа се није промијенило, осим што више не могу платити телефоном. Просто морам извадити картицу из новчаника и прислонити уз терминал. То је све. Раније са собом нисам носио уопште ни новац, ни новчаник, ни кредитну картицу, јер се преко апликације Епл пеј могло платити све. Онда су Американци то искључили. Касније сам добио руску картицу Мир, те се једно вријеме могло плаћати, али су недавно и њу искључили.

И сами видите да је у продавницама има свега. У првим данима је народ кренуо да купује шећер, брашно, крупу; али сада је то престало. Људи су схватили да нема мјеста паници.

Једино грађани који су имали могућност да иду за викенд у Париз или Мадрид на одмор, сада то више не могу, али тога није било ни за вријеме епидемије корона вируса.

Међу Србима деведесетих се провлачила мисао да смо били војно јачи, али да смо изгубили информативни рат. То сам десетке, ако не и стотину пута чуо у Русији. Сматрате ли да има мјеста таквим оцјенама и поређењима?

Може и тако, али сада је другачија ситуација. Постоји потпуна информативна блокада и цензура свих наших вијести у западним медијима. На Јутјубу су чак на територији Русије искључили 24 основна руска канала, који су имали више од 20 милиона претплатника, а оних који су повремено пратили преко 60 милиона.

Прије двије седмице сазвали смо конференцију за штампу у ТАСС-у и казали да они не поштују сопствена правила и сопствени устав. Примјера ради, постоји један православни канал Царград, Јутјуб им је потпуно избрисао цијелу архиву за неколико година рада. Но, Јутјубу је било блокирано двије милијарде рубаља. Царград је у судском поступку добио милион рубаља и то је први пут да је неки наш канал побиједио Јутјуб на суду.

Не могу да кажем да је тај рат изгубљен. Код нас се сваки дан подиже ниво популарности и подршке специјалној војној операцији и Путину. Она је већ сад на 70-80 одсто. Значи добро ради наша пропаганда. У условима рата, земља мора имати јаку контрапропаганду. Чак и без рата, уколико земља нема своју пропаганду, она је пропала. Другачије не иде.

Код нас у Српској су покушали неко кратко вријеме, промјеном фреквенција, да искључе руске канале, док су у Ефбиху избацили руске канале и замијенили украјинским на руском језику. Како ви то гледате, обзиром да је ЦНН могуће гледати у Русији? Да ли Русија има одговор на такво понашање?

У нашем законодавству постоји нешто што се зове принцип огледала. Када су забранили Раша тудеј и Спутњик, наши су одговорили и, на примјер, забранили Дојче веле. Чуо сам да је скинут недавно по истом принципу канал Јуроњуз и замијењен емисијом мог имењака Соловљева. И они то добро раде.

Проблем је што термин инострани агент, према нашем законодавству, скоро ништа не значи. Довољно је написати “страни агент” и ви настављате рад нормално. Евентуално крај њиховог медија, ако се негдје употријеби њихов снимак или исјечак, треба да пише “страни агент”.

У Америци, опет, наши канали који су означени као “страни агент” имају далеко више проблема. Сваки мјесец морају донијети податке и документе на провјеру. Разне ситнице су потребне за администрацију, што је велики проблем. Уколико дође до неке грешке, можете завршити у затвору. Код нас ништа од тога нема.

Украјинци су тако окупили све своје телевизијске канале у један. Он се зове FreeДом. Сву ту украјинску пропаганду можете да пратите кроз кабловску телевизију у Русију. Овдје је су 1991. године почели ТВ Сет, односно телевизијска служба за вијести. То је врло популарна емисија, која сад већ неколико година не може да се прати у Украјини.

Мислим да људи који желе да виде истину са наше стране, они то могу наћи. Чуо сам чак да неколико америчких савезних држава, гдје је РТ закључила уговоре са кабловским оператерима, нису искључиле сигнал.

Може ли се рећи да је информативни рат гори од овог стварног?

Рат је крв, смрт, разарање. Тога у информативном рату нема. Ипак, мислим да никада у историји човјечанство није имало такав информативни рат као што има данас против Русије.

Цјелокупне снаге Запада покушавају уништити Русију. А снаге су огромне. Са украјинске стране ради неколико стотина новинара, за аудиторијум од једне и по милијарде људи. Са наше стране, ви то видите и знате, не ради много страних новинара. Но, истина полако продире у свијет.

Ви сте видјели оне ужасне снимке гдје су се неки Украјинци иживљавали над заробљеним руским војницима. Проведена је акција преко Телеграм канала, објављене су адресе многих западних медија уз поруку: Пишите им само нека погледају.

И ти ужасни снимци су продрли и на Запад.

Ви сте били ратни извјештач код нас. Многи сматрају да ће, уколико Русија заштити своје интересе у Украјини, НАТО опет лијечити комплексе на Србима, као што се својевремено учио на нама за оно што је урадио у Украјини. Да ли мислите да ли предстоје тешка времена за Србе?

Не бих рекао. Прво, ја сам сигуран да ћемо побиједити. Немамо другог излаза.

Што се тиче српског положаја, знам да су сад опет проблеми око Косова и Метохије, да Србији није допуштено да одржи изборе на својој територији. То је зато што је на Косову постоји још увијек највећа америчка војна база на тлу Европе. То је тежак проблем за Србију, а знам и да Република Српска има доста тешких проблема.

Ипак, мислим да послије наше побједе и ви ћете почети побјеђивати по свим вашим програмским тачкама. Нећемо сад прецизирати (смијех), али ја мислим тако.

Шта је побједа Русије у овом случају?

Комплетно уништавање војне инфраструктуре и капитулација Украјине. Они су такође наш народ, али антируска и профашистичка политика је отишла предалеко и шта да радимо.

Након окончања борбених дејстава, дугогодишњи процес денацификације и обнове земље. Све се спрема за тај дуготрајан посао и ми ћемо га урадити.

За разлику од СССР, није се појавио довољно јак идеолошки формат који би замијенио комунизам и Русија је потпуно англицирана и американизована. Посебно код млађег нараштаја. Да ли се Русија може борити против противника којег воли?

Постоји и такво мишљење, али хтио бих рећи да они млади људи од 20-30 година, а официри од можда 40-50, они су генерација мојих кћерки. За ту генерацију кажу да им је мозак убијен пропагандом са Запада и тим вриједностима. Али управо они сада ратују и веома добро разумију комплетну ситуацију. Значи, генерација није изгубљена.

Сада се све веома брзо мијења. Креће обнова мишљења и чишћење земље од негативних појава. Преко 200.000 наших грађана су побјегли из земље. Они који су остали, њима је веома драго што су ови први отишли.

Мора да се мијења образовни систем, новинарство и све. То ће бити доста тешко и компликовано, али ја имам наду да ће све врло брзо бити готово.

Запад још увијек ратује под туђом заставом, мислите ли да ће се одлучити на директно учешће у рату?

Они се нас сада страшно плаше. Сада смо у времену када НАТО нема тако добро развијене суперсоничне ракете. Ми то имамо и они неће ратовати против нас. Америка и Њемачка сигурно.

Постоји могућност да то учини Пољска. Они ће можда покушати са западне стране Украјине да пошаљу неке наводне миротворце, а то је зато што желе да узму тај дио Украјине.

Но, то је само моје мишљење. Ја нијесам стручњак за војна питања, ја сам стручњак за информативни рат.

Како мислите да ће територијално изгледати и каква је будућност Украјине уопште?

То треба питати Путина. Кад је све почело, он је одржао лекцију како је настала та земља од једног малог дијела. Шта су поклонили руски цареви, шта је поклонио Лењин, шта Хрушчов… Можда ћемо се вратити на почетак.

За нас је врло важна ствар пут за Крим и пут за Придњестровље, посебно Одеса. Постоји могућност да Украјина остане без морске обале. И Црног, и Азовског мора. То је по мом мишљењу обавезно, али то је моје лично мишљење.

Када руска коалиција (Руска Армија, Народне Милиције ДНР и ЛНР – прим. Фронтал.рс) заврши са највећом количином војске коју Украјина има у Донбасу, послије тога ће то ићи све лако. Но, који је крајњи циљ и када ће се то десити, понављам, то је питање за Путина. Или Шојгуа.

Неки сматрају да је Русија направила грешку што је ушла само са 200.000 уговораца, против већ 400.000 људи и власти која је одмах прогласила општу мобилизацију?

Основна ствар је у томе да наши знају да су то наши људи. Само су преумљени на другу страну. Али то се да вратити. То су наши Словени, православци. Путин је издао наређење да се на првом мјесту чувају цивили.

Да су Американци намјерили да војно заузму Украјину, они би радили оно што су радили у Југославији. Увели им дугогодишње санкције, исцрпили их и дипломатски изоловали, а онда би почели дуго и беспоштедно бомбардовање и војне, и цивилне инфраструктуре, док не би разрушили земљу.

Чудно је можда што наши иду овако отворено. Они не уништавају телевизијске станице у Украјини, као што је САД бомбардовала зграду РТС и убила наше колеге у Београду. Уништили су опрему испод торња украјинског центра за специјалне операције, али телевизија ради.

Русија је у међународним односима много више новца и пажње давала на Бугаре, него на Србе. Да ли мислите да ће сада бити много више људи који ће знати ко су Срби и гдје су Српска и Србија?

Ја се надам. Интересовања има. Многи мене питају, јер знају да сам био тамо извјештач. Сви који су упућени у ситуацију, били су задовољни побједом Вучића.

Наравно да ће због економских тешкоћа доћи до још веће напрслине по руском шаву у Европској унији. Милиони избјеглица, неће бити жита у Африци и то ће такође покренути нови избјеглички вал према Европи.

Одрицање од руског гаса ће то само појачати и довести до побједе политичке деснице, која мислим да ће бити много расположенија да са Русијом сарађује, него да ратује.

Данијел Симић

(Фронтал, 18. 4. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

8 replies

 1. А да нас мало и једни и други оставите на миру….

  3
  25
 2. Да нема Русије не би било ни Србије ни Срба. Запад, предвођен Енглезима, расписао би награде за сваког убијеног Србина широм планете Земље, тако да би врло брзо нестало Срба.

  26
  3
 3. @kelovic1967

  Господ чува оба народа.

  Господ је помогао Русији кроз србе 90-тих, када смо се ми храбрно борили против белосветских и локалних зликоваца и отворили русима очи, а када дође време, помоћи ће и нама кроз Русију. Руси не би имали тако сјајно оружје да нису видели наше градове како горе и видели будућност својих градова. О том буђењу је говорио Солжењицин као и многи други руси, па чак и Путин.

  Наравно, Господ стално помаже и нама и њима, а споменута ситуација је када ће перманентно завршити са Путиновим западним партнерима и турским партнером кроз руску војску т..ј. њихово оружје које нема такмаца. То време долази – живи били па видели.

  Србија је била у центру историје много пута, укљућујући 90-те, а биће поново у завршници драме са слугама ђаволским – дивљацима западним и осталим крволоцима и бедницима.

  14
  1
 4. Ево једног сјајног коментара са интернета у вези напада САД и НАТО на Србију. Комплименти анонинмном аутору!

  — цитат почетак —

  Никада у историји човечанства већа сила није напала мању! Никада није било већег диспаритета у војној снази, економској моћи и становништву него у том рату 1999. године! Није било противтеже Америци, лик симпатичног пијаног Руса из холивудских филмова одлично оличава утицај који су Русија и Јељцин имали на светска дешавања. О Кини нико није озбиљно размишљао. Међутим, у таквим околностима, један народ, једна држава имала је храбрости да каже „не“ Америци. Америка ће на ту нацију потрошити 10 година. САД су 10 година водиле рат против те земље – економски, пропагандни, психолошки, хибридни, неокортикални, психотронички, а 1999. и оружани. Србија је била на погрешној страни историје само када су погрешно писали историју. И 1914. године изгледало је да је Србија на погрешној страни, а 1941. и 1999. историја се непрестано понавља, суманута потреба западне цивилизације за поседовањем и освајањем вуче милионе у смрт. Највећа светска царства, римско, византијско, франачко, османско, хабзбуршко, немачко… јуришало је на Србију на врхунцу моћи. Те империје одавно нема, а Срби су још ту. Косово и данас стоји као надгробни споменик и доказ да западне елите нису спремне да уче из вапаја умирућих у турбулентној прошлости Балкана. Срби ће им опростити. Историја неће. Председник Путин је открио да је током НАТО агресије на Србију разумео судбину Руса.

  Тих 10 година у којима су се амерички естаблишмент и западни центри моћи опсесивно обрачунавали са Србима, дало је Русији прилику да се консолидује и поново уздигне, Кини да се регенерише у светску силу. Било је 10 година које су изродиле нови мултиполарни поредак. То је 10 година које су спасиле свет!

  — цитат крај —

  21
  1
 5. @ЕтоТако
  Ако можете, наведите извор овог анонимног коментара.
  Овај коментар, по мом скромном уверењу /не тврдим/, једино је
  могао да напише човек, официр, који је написао доста књига
  из области савременог ратовања и први увео /смислио и осмислио/
  појам – НЕОКОРТИКАЛНИ РАТ. Изадао је и књигу под тим насловом,
  у неколико делова.

 6. И нико нам није помогао осим Бога и нико и неће. На данашњи дан те распињемо а Ти кажеш: „Оче, опрости им јер не знају шта раде!“
  Слава Теби Боже!

 7. Gornji tekst je napisao Goran Saric.

  10
 8. Da se nadovezem na EtoTako komentar Duginovom izjavom (prevedena sa engleskog) koju jos uvek ovde cekamo da potpisnici Peticije komentarisu. Ta izjava jos uvek nije siroko razglasena na Zapadu (verovatno je jos u senci za njih vaznijih dogadjaja) ali su me mnogi pitali da istumacim poslednju recenicu.

  – Срби су једини народ у Европи који се борио против Западнe Империјe. Када је западна таласократија као олуја појурила ка нашим границама, тада су се на српском копну подигли штит и застава слободе. У Србији су подигнути први зидови Евроазије. Кошаре (*) су Термопили Евроазије. Срби су примили ударце који су намa били намењени – истакао је руски политички филозоф.

  Дугин је нагласио да Русија дугује Србији повратак Косова и да тај дуг мора да врати у блиској будућности.

  – Наш дуг према Србима је огроман. Да се Срби нису супротставили Западу, умови у Кремљу се не би на време пробудили и Путинова Русија би закаснила. Србима дугујемо Косово. Поново учинити Косово српским: то је историјска и морална дужност Русије. Ми имамо своје Кулик поље, Срби имају своје Косово поље. Али по духу, то је једно те исто поље где ћемо се састати и победити непријатеља у последњој бици на Земљи – закључио је Дугин.

  ——————–###########
  (*) Кошаре – Српске граничне јединице састављене углавном од младих регрута, зауставиле су много пута јачу тајну пешадијску инвазију САД и НАТО из Албаније у највећој бици на граници са косовским планинама. Многи млади војници су погинули, али је непријатељ, који је такође претрпео велике губитке, заустављен и потиснут назад у Албанију.

  Дакле, по Дугину, Украјина неће бити крај, већ само почетак будућих догађаја.

Оставите коментар