Драган Шормаз тражи забрану истицања руских ратних симбола у Србији

Влада под хитно да донесе уредбу којом се забрањује истицање агресорских симбола у Србији. Две године затвора за онога ко производи или продаје, новчана казна за онога који носи, рекао доскорашњи посланик СНС-а

Са протеста у Београду 15. априла (Фото: Зорана Радовановић/Стање ствари)

Доскорашњи народни посланик Српске напредне странке Драган Шормаз јавно је затражио да Влада Србије под хитно донесе уредбу којом се забрањује, како је навео, истицање агресорских симбола.

„Данас сам у сред ‘Делта ситија’ видео изложене мајице са Путиновим ликом. И ово је на сваком кораку. Влада под хитно да донесе уредбу којом се забрањује истицање агресорских симбола у Србији. Две године затвора за онога ко производи или продаје, новчана казна за онога који носи“, навео је Шормаз на Твитеру.

Украјина је крајем марта позвала земље да криминализују употребу симбола „З“ којим се изражава подршка рату у тој земљи.

Осим у Украјини, истицање руских ратних симбола законом су забраниле и Молдавија и Литванија, док је немачко министарство унутрашњих послова упозорило да би они који истичу симбол „З“ да „подрже“ руску инвазију, могли да буду на мети кривичног гоњења.

Амбасада Украјине у Београду: Власт у Србији да са јавних површина уклони слово „Z“

Подсетимо, адвокат Александар Оленик поднео је у марту кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву против Млађана Ђорђевића, председника покрета „Ослобођење“, Младена Обрадовића, оснивача „Светосавског савеза Образ“, и Дамјана Кнежевића из организације „Народне патроле“, због истицања симбола „З“ на протесту подршке Русији, 4. марта у Београду.

„Ово је ознака агресорске силе и класична сценографија позивања на агресиван рат – као адвокату ми је деловало најнормалније да поднесем пријаву, кад то већ није урадило тужилаштво одмах сутрадан“, изјавио је зада Оленик за BBC на српском.

„Неки су знали, па нису реаговали на лажну вест“

Шормаз се на Твитеру осврнуо и на наводе појединих српских медија, али и министра полиције Александра Вулина да Велика Британија снабдева Косово новим оружјем, које је Амбасада Уједињеног Краљевства у Београду у међувремену демантовала.

„Дакле, УК није опремила Приштину новим оружјем. Неки су знали, па нису реаговали на лажну вест. Неки нису, па су поново дизали буку, од које никакве користи нема“, поручио је доскорашњи посланик СНС-а.

Опрема: Стање ствари

(N1, 21. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Влада хитно да донесе уредбу којом се забрањује јавно наступање Драгана Шормаза у Србији.

  26
 2. Шормаз тражи да добије. Добиће. Ако Енглези кажу да нешто нису урадили, за њега је то недвосмислено тако. Вероватно Шормаз, зато што му је то речено, умишља да га нико неће оставити кад крене бежанија издајника из Србије. Ај баш да видимо.

  32
 3. Šormaz je politički diletant, individua bez kredibiliteta..

  21
 4. Zа љубав Zа слободу Zа правду Zа будућност без фашизма Zа истину Zа све оне вредности за које је погинуло 27 милиона Руса који стоје иза ове натчовечанске борбе Путина и Русије против зла, нацизма, лажи… Ко сме да ми забрани да подржавам оне који се боре против зла??? Некакав Шормаз??? Па ако забране, носићу мајице са великим медведом који је симбол Русије, такође, за оне који знају, и ко сме да ми забрани медведа на мајици???

  19

Оставите коментар