Марко Пејковић: Избори у масовној демократији нису „алатка“ која ће народу донети благостање

Много битнији од сваких избора је лични и народни рад на свеопштем препороду. Срби су у недељу трчали на биралишта, уместо да су некоме помогли, прочитали неку књигу или – најважније – да су отрчали у Цркву!

Марко Пејковић (Извор: Лична архива)

Већ дуже време схватам да избори у масовној демократији никада по себи не могу да буду „алатка“ која ће народу донети материјално благостање (о духовним категоријама да не говоримо). Једино је било питање да ли је можда могуће некако преко избора утицати на то да се галопирајуће зло које демократија као један од пипака опскурног Просветитељства доноси са собом – ублажи или заузда.

Показало се да то није могуће, тим пре како се корона-хистерија појавила. Политички систем је такав да се у једној секунди могу избрисати сва наша права и слободе, и да нам једино преостаје улица и лични слободарски подвиг како бисмо сачували живу главу. Осим тога, скоро сви опозициони политичари су имали још луђе намере око корона пројекта од АВ, тако да се перипетија изборне комбинаторике у вези с тиме кога подржати како би се ослабио лош владалац (а без да се тиме својим базичним уверењима зада смртоносни бодеж у срце) – искомпликовала ван сваког рационалног људског калкулуса.

Марко Пејковић: Кажи ми шта мислиш о ковид мерама – па ћу ти рећи шта мислим о теби

Улазак у парламент сâм подржао само као начин да се бар негде у јавности, пред телевизијским камерама, чује оно зрно разума против неке будуће хистерије која би се појавила (а појавиће се). У смислу – не да је то нешто пресудно (пресудна је улица и наша лична борба), већ као нешто што може да нам олакша ратну позицију у рову за моменат када нови окршај наступи.

Једина опција за коју сам мислио да бих могао да је подржим као гласноговорника у скупштини (Покрет Живим за Србију) је ушао у коалицију са ДЈБ Саше Радуловића (који је такође имао моје симпатије). И одустао сам да гласам тек када сам сазнао да је председнички кандидат њихове коалиције Суверенисти жена која је астролошки маг. То је просто нешто што ме је шокирало и нисам могао преко тога да пређем. Свакако, нисам желео да трубим на зиду да се за Суверенисте не гласа због те жене, али ја нисам могао да гласам за тако нешто, а још мање друге да позивам.

Извор: Доста је било

До даљег, остаје нам да глобалистичким манијацима који би опет случајно да нас затварају, касапе боцкама, брњиче и слично претимо протестима, самоодбраном и непоколебљивом принципијелношћу. Нека опет и опет знају да неће бити те цене која може да нас купи као робове. Бићемо слободни или мртви, треће нема. Нека то знају.

А оно што је много битније од сваких избора, то је лични и народни рад на свеопштем препороду. Физичком, душевном, интелектуалном, моралном, духовном. Срби су у недељу трчали на биралишта, стајали у реду сатима, и онда опет сатима распредали о томе на мрежама, улазили у еуфорије па у депресије и очаје! Макар да велика већина оних који су трчали на изборе трче здравља ради, ураде неку телесну вежбу, помогну неком човеку радом на сеоском имању… Када би узели да читају неке квалитетне књиге (не белетристику, већ стране језике, историју, астрофизику, медицину, хемију…)! И најважније, да крену да трче у Цркву недељом! Па где би онда крај том народу био!

Када би тако Срби радили, не би морали можда уопште да иду на изборе. Нити да пију лекове, таблете или којекакву хемију. Нити да јуре код психијатра и психолога.

Фокусирајмо се на битне (па и мање битне) ствари које нам користе. Манимо се бесмислица које нам једу време и живце.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Марка Пејковића)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

7 replies

 1. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  Nadam se da cu umreti od smeha ili s…da ne bi morao da se samoubijem, pa da me @Zoran Nikolic (Valjevo) trazi lampom po paklu, a traziti coveka po paklu je teze nego po Atini danju:” ‘De si? ‘Aj’ ovamo, nasao sam rupu u Raju”!!!!!

  To je bio vic, a sada nesto sasvim drugacij! Autor pocne od “opskurnog Prosvetiteljstva”, a onda se zgrazava nad astrologijom i zalaze za citanje astrofizike (Johannes Kepler:” Mysterium cosmograficum”), medicine i hemije (Paracelsus:”Opera omnia medico-chemico-chirurgica”), pa jos na stranim (starim) jezicima, sve same opskurne prosvetiteljske ideje! Shvatam da je tesko biti koherentan (jedan od uslova samosvesti, drugi je subjektivnost), ali dobro, covek je u Raduletu, koji je sedeo u Vucicevoj vladi, kada je potpisivan “Briselski sporazum”, a sada sedi pred jutjubom i zapisuje sta narod serbski voli da cuje, pa kaze:”Ima jedna bugarska istoricarka Toleva…”, kao da je on otkrio pomenutu, a nju godinama pre isprevrtao ko je stigao na jutjubu! Dobro mu je ono sa EFTOM, treba odvuci Srbiju od Rusije, EU se ne isplati, sve stranke su za nju, kada ono EFTA, sve sami Vikinzi! Dr Stojkovic je krenula Boskovim putem, pa srecno joj bilo, tegoban je to put. Naravno da je demokratija zlo “opskurnog prosvetiteljstva” u kojem je nepismeni seljak izjednacen sa citaocima medicinskih knjiga, poput :”Kako napraviti dvorac od peska iz bubrega”, a onda idu da prosvjeduju sa oporbom protivu kradje izbora. tako su nam patriote doveli strance na vlast 5.oktobra, a citam, spremni su opet!!! OSTANI KUCI – SPASI SRBIJU !!!!!

  Elem, ja sam nesto u muzici sfera, hocu da dokazem da se covek kretao plesuci, pre nego sto je opskurno Prosvetiteljstvo od njega napravilo coveka masinu i kretanje svelo na mehaniku, a od nebesa astrofiziku sa Bogom u nedelju. Otuda ova preosetljivost moje duse sposobne da cuje musica univrsalis :))) Autoru savet, da je Amerikanac, Radule bi mu pokucao na vrata kuce, ugurao ga u nju i prodao mu nepostojeci pansion na Floridi (videti film “Glengeri Glen Ros” :)))

  Mozda nastavak ovog komentara bude na tekstu “Preliminarni rezultati izbora” koji me je inace doveo na hit listi, mada drvena drvena ploca, nista od zlatne! Mozda jednog dana bude platinum kolekcija hitova!!!

  8
  2
 2. @Ovde, ovde i ovde

  Поштовани,

  Просветитељство јесте оспкурно, али оно није синоним за науку. За сцијентизам (такође опскуран) можда, али за науку сигурно не. Наука је постојала и пре Просветитељства, а постојаће и након њега, ако Бог да.
  Астрофизика није магија, као ни астрономија. Али, астрологија Бранке Стаменковић јесте.
  Баш зато што нисам просветитељ или сцијентиста, у тексту сам и написао да човек не мора да чита књиге ако то не жели или не може. Може подједнако користан да буде и себи и друштву тако што ће уместо губљења времена око избора орати земљу, риљати башту, купити сено, чувати стоку или радити неки мануелни рад. Али вама је изгледа мило да секташки касапите оно што сам хтео да кажем (извлачите изу контекста), само зато да бисте – некако – стекли оправдање да палацате својим отровним језиком по сваку цену, против свега и свачега.

  Свако добро.

  Марко Пејковић

  4
  2
 3. @Marko Pejkovic

  Ja Vam dajem savet, a Vi tako (ima i neke literature :))) Vas tekst nema ni koherentnost, a ne “kontekst”. Cak i ovo drugo, stogod da je, pocetak sa “postovanjem” je u nesaglasnosti sa tonom pisanija i zavrsnim uvredama! Vidi se da ste bogobojazljivi nedeljom.Elem, nauka je postojala i u antici (ima jedan divan tekst o Aristotelovom i Njutnovom razumevanju gravitacije, da li se tu radi o napretku u saznanju ili ne, ali za nekoga ko glasa za jutjubera to bi bilo previse) , a na sajtu je raspravljano pitanje o istoriji nauke, pa se ne bih ponavljao. ***** ***** **** ****

  P.S.
  Ima Kant tekst “Sta je prosvecenost”, pa procitajte to :))) Vidite kako sam prosvecen!

  6
  1
 4. Да демо(но)кратски избори могу нешто да промене, властодршци би их укинули. Странке ! о како то (на)страно звучи … странка увек народ насанка … без православног богослова – миропомазаног Краља неће потпуно да ваља …

  4
  1
 5. @Ovde, ovde i ovde
  Је л’ лет – лампом да Вас тражим, шта год био разлог Ваше (без)смртности ? 😉
  Господин Пејковић као црвену нит у својем тексту има добру намеру и ваљану мисао као водиљу, одвећ сте строги према Марку… Поштовани @Манојло отуђио ми је коментар, свака част, Манојло !
  П.С.
  Просветитељство, сцијентизам, научењаштво, полунаучењаштво, магијско и навикно о којима Марко наговештава у својем тексту, најсимпатичније је осведечено у заједничком памфлету писаном у две руке – Јунг и Паули, каква кохерентност, контекст, све друге трице и кучине, ту се ради, главом и брадом, о синхроцинитету лично ! Кант, Аристотел, Њутн, тек су Јунгова сенка над просветитељством…

 6. Синхроницитет хтедох написати, извињавам се на погрешци…

 7. @Zoran Nikolic (Valjevo)

  Napisah jedan kivni komentar, koji niste zasluzili sve i da sam bio u pravu, a nisam, o cemu me je mozak obavestio sa zakasnjenjem:”Slusaj, izvini sto ti sada tek kazem, ali postoji velika verovatnoca da Zoran Nikolic (Valjevo) nije napisao onako, kako ti to razumes, pa bi mogao jos jednom da procitas komentar!” I, stvarno, tako je i bilo, pa sam zamolio Stanje stvari da povuce moj komentar, sto ovi i ucinise! Nocni sukob izmedju mene i mozga, prouzrokovan skripom nebeskih sfera, za koje Aristotel kaze da bi nas zgromile, kada bi zvucale, ali ja sam skloniji objasnjenjima Keplera i ne znam koga vec vise citam :)))) Eto, mene od nauke interesuju samo te mracne, davno odbacene stvari. Jos ako dodam kretanju po muzici, da je etika suprotan izvor (mehanickog) kretanja tela, onda vidite cime mucim mozak cak i u trenucima treninga, pokusavajuci da smrsam i vratim se djavoljoj raboti zvanoj basket! A, i ovi Rusi i Bosko sto hoce opet sa Djilasom..

  4
  1

Оставите коментар