Саша Бојић (Дојче веле): Многи нису умрли од короне – шта сада?

Када владини политичари саопштавају великом броју грађана да их чека смрт у тачно одређеном року, онда морају добро знати зашто то раде и бити свесни последица својих речи

Карл Лаутербах и Јенс Шпан (Извор: DW)

Стигао је 21. март, а огроман број грађана Немачке је још жив – иако су им два немачка политичара високог ранга предвиђала смрт до пролећа!

Најпре је садашњи министар здравља Карл Лаутербах, док још није био на тој функцији, крајем октобра 2021. рекао:

„Јасно је да ће већина невакцинисаних од сада па до тада (пролеће) бити или вакцинисана, или са прележаном короном, или нажалост покојна, (подв. С.Б.) јер инфективно догађање са тешким током погађа пре свега оне који одбијају да се вакцинишу”.

Немачка: Министар здравља Карл Лаутербах нуди капитену фудбалске репрезентације да га лично вакцинише

Непуних месец дана касније, тадашњи министар здравља Јенс Шпан, презентирао је јавности своју верзију тог исказа:

„Вероватно ће на крају ове зиме готово свако у Немачкој – то је већ понешто цинично и помињано – бити или вакцинисан, или са прележаном короном, или покојни. (подв. С.Б.)”

Јенс Шпан: До краја зиме ће готово свако у Немачкој бити вакцинисан, опорављен или – мртав

На немачком језику, те изјаве представљају малу – и у овом случају промашену и непримерену – парафразу општепознатог правила 3G.

Оно дозвољава приступ одређеним јавним местима само људима који су вакцинисани (geimpft), прележали корону (genesen) или су негативно тестирани (getestet).

Уместо овог последњег, они су убацили реч „умро”/„покојни” (gestorben).

„Повукло” их слово „g”? – Не, у то не могу да верујем: Ради се о политичарима највишег нивоа надлежним за здравље нације, а не о комичарима са лошим смислом за црни хумор.

Негативно тестирани, вакцинисани, умрли! (Извор: Твитер)

Њихова реч је последња. Њихове одлуке – и прогнозе – канда су добро научно утемељене. Поготово када се огромном броју људи неувијено саопштава да су им дани одбројани у прецизно одређеном року.

Прогноза се није остварила. Шта би то друго значило него да је знање које стоји иза ње непоуздано?

Не желим ни да размишљам о томе колико је грађана осетило трауматски шок и остало трајно узнемирено због њихових речи – и један једини би био превише.

Саша Бојић (Извор: DW)

Колико деце је због ових изјава осетило – и месецима трпело – смртни страх за једног, или оба, родитеља? – И једно једино би било превише.

Најмање што би сада ова двојица политичара требало да учине је да упуте извињење јавности због ширења смртног страха без аргумената.

Каква структура личности је у стању да јавно изговори овакву предикцију? Тврдим: Само она која је сигурна да због тога неће сносити никакве последице. Да кредибилност и утемељеност одлука више нису битне, ни вредне труда.

Такав тип власти нема шта да тражи у „заједници вредности”.

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 21. 3. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар