Захтеви у УПЦ Московске патријаршије за аутокефалност од РПЦ и престанак помињања патријарха Кирила

Митрополит Владимир подржао апел свештенства Владимирско-волинске епархије УПЦ МП за хитан апел митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију за добијање статуса пуноправне аутокефалности

Монаштво Украјинске православне цркве Московске патријаршије (Фото: Православие.ру)

Дана 1. марта 2022. године, на састанку епархијског савјета, митрополит Владимир, администратор Владимирско-волинске епархије, саслушао је и у потпуности подржао молбу архијерејских намјесништава, манастира, настојатеља саборних храмова и ректора богословских школа за хитан апел Његовом Блаженству поглавару Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију за добијање статуса пуноправне аутокефалности.

Овај захтјев је објављен на страници епархије на Фејсбуку.

„Постоји хитна потреба да вам скренемо пажњу да је потпуна агресија руских регуларних трупа на територију Украјине, под измишљеним изговором заштите интереса Украјинаца и вјерника Украјинске православне цркве, изазвала негодовање и жесток отпор свих слојева становништва а посебно парохијана УПЦ повјерене нам епархије. Наши синови – млади парохијани су се добровољно пријавили да попуне украјинску војску, наши вјерници су у првим редовима територијалне одбране, наше жене и парохијани чине све напоре да обезбиједе све што је потребно, како за војску тако и за оне који су приморани да напусте своје домове као посљедица рата.

Истовремено, дуготрајно ћутање, односно једнострано извјештавање о догађајима у Украјини и око Украјинске православне цркве од стране РПЦ, јасно неразумијевање реалности, или њихово занемаривање, одавно је поставило пред нашу паству и већину свештеника питање цјелисходности и неопходности добијања Украјинске православне цркве статуса пуноправне и од РПЦ признате независности – аутокефалности.

Када је већ била у току руска агресија у пуном обиму и хиљаде погинулих војника са обје стране за неколико дана борби, Његова Светост патријарх Кирил је рекао: „Не дај Боже да између Русије и Украјине лежи страшна линија, умрљана крвљу браће.”

Дакле, ова линија је већ постављена! Хитно је потребно предузети све могуће мјере да се рат заустави и спасе паства и пастири од даљих искушења и разочарања, раскола и отпадања од Цркве.

Ваше Високопреосвештенство, паства повјерена Вашем архипастирском омофору и свештеници хитно траже да се Његовом Блаженство Митрополиту Онуфрију поднесе синовска молба Владимиро-волинске епархије за хитно сазивање Светог Синода о аутокефалности цркве у Украјини, на челу са Његовим Блаженством митрополитом Онуфријем, да би се сачувала каноничност и признање од других помјесних цркава”, наводи се у поруци.

Такође, данас је објављен указ митрополита сумског и ахтирског Евлогија, којим даје благослов да се у његовој епархији на богослужењу више не помиње патријарх московски и све Русије Кирил.

Опрема: Стање ствари

(Етос, 2. 3. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

  1. Насели на укро пропаганду или, вероватније, уцењени од укронациста…

    19
  2. Е, сад отидите на исту интернет страницу, па прочитајте и неке друге објаве, које су одговор на горе наведено.

Оставите коментар