Хилари Клинтон: Овако ћемо победити Русију

Бивша сенаторка и бивша прва дама позвала администрацију председника Џоа Бајдена да обезбеди довољно оружја украјинским борцима и да „настави да затеже шрафове” против Русије

Хилари Клинтон (Фото: TWITTER/PRINTSCREEN/@MSNBC)

Бивша америчка председничка кандидаткиња Хилари Клинтон описала је америчко наоружавање муџахедина 1980-их „моделом” за помоћ Украјини да победи Русију.

Хилари Клинтон упоредила је руску војну операцију у Украјини са инвазијом Совјетског Савеза на Авганистан 1979. године, рекавши да би сличан исход могао да буде постигнут помагањем у наоружавању отпора Кијева баш као што је Вашингтон подржавао борце муџахедина против свог хладноратовског ривала.

„Запамтите, Руси су извршили инвазију на Авганистан 1980. године”, рекла је бивша државна секретарка у понедељак у интервјуу за MSNBC, па додала: „И иако ниједна земља није ушла (војском на територију), они су сигурно имали много земаља које су их снабдевале оружјем и саветима, па чак и неке саветнике онима који су регрутовани да се боре против Русије.”

Како је Клинтонова истакла, рат у Авганистану се „није добро завршио” за Совјетски Савез, упркос томе што је важио за војну суперсилу.

„Било је и других нежељених последица, као што знамо”, додала је са осмехом – очигледно мислећи на чињеницу да је наоружавање радикалних исламиста у Авганистану довело до стварање Ал каиде, па онда и напада 11. септембра у САД – „али чињеница је да је веома мотивисана, а затим финансирана и оружана побуна, у суштини отерала Русе из Авганистана.”

Програм ЦИА „Операција циклон” омогућио је усмеравање милијарде долара у оружје исламистичким борцима у Авганистану 1980-их. У ствари, помоћ муџахединима је наставила да пристиже чак и након што су совјетске трупе завршиле своје повлачење 1989. године, помажући побуњеницима да се боре против авганистанских владиних снага у грађанском рату.

Клинтонова, која је дуго оптуживала Русију да је помогла Доналду Трампу да јој украде председничке изборе 2016, признала је да је поређење Авганистана и Украјине проблематично. На пример, терен и градске борбе у Украјини нису ништа налик на оно са чиме су се Совјети сусрели у Авганистану.

Оружје би требало да буде омогућено и украјинским владиним снагама и борцима добровољцима, тврди Клинтонова. Она је рекла да би пошиљке оружја требало да могу да прођу кроз границе Украјине са неким суседним земљама.

„Хајде да будемо јасни да Русија има огромну војну силу, али наравно, имали су и у Авганистану”, рекла је Клинтонова. Она је додала да су, чак и са довољно ваздушних снага, Русији биле потребне године да порази антивладине снаге у Сирији.

Такође, бивша сенаторка и прва дама, позвала је администрацију председника Џоа Бајдена да обезбеди довољно оружја украјинским борцима и да „настави да затеже шрафове” против Русије.

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 2. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Hilari !!!!!
    Ovako ćeš pobediti Moniku Levinski .
    KLEKNI .

    12

Оставите коментар