Друга рунда преговора Русије и Украјине – „ускоро“

Састанак две делегације одржао се у близини реке Припјат на украјинско-белоруској граници

Представници Украјине и Русије на преговорима о постизању договора (Фото: Снимак екрана/Информационное агентство БелТА)

После преговора преговарачи се враћају на консултације у Москву и Кијев пошто су се договорили да се одржи „друга рунда” преговора, објавиле су две стране.

„Две стране су установиле низ приоритета и тема које захтевају одређене одлуке” пре друге рунде преговора, рекао је Михаило Подолиак, један од украјинских преговарача.

Његов руски колега Владимир Медински рекао је да ће нови састанак бити одржан „ускоро”.

Други детаљи нису објављени.

Преговори су, како је раније саопштило руско Министарство спољних послова, почели јутрос у Гомељској области.

Руску делегацију предводио је саветник шефа државе Владимир Медински, а у њој су били и заменик министра спољних послова Андреј Руденко, заменик министра одбране Александар Фомин и председавајући Комитета за међународне послове Думе Леонид Слуцки, навео је ТАСС, преноси Танјуг.

Руска и украјинска делегација делегација у Белорусији (Фото: Танјуг/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

Министар одбране Украјине Алексеј Резников је шеф украјинске делегације, у којој су и саветник шефа кабинета председника Михаил Подољак, лидер партије Слуга народа Давид Арахамија, министар одбране Украјине Алексеј Резников, шеф делегације Украјине у Трилатералној контакт групи Андреј Костин, народни посланик Рустем Умеров и заменик министра спољних послова Николај Точицки.

Како је раније пренела украјинска агенција УНИАН, кључна тема преговора је моментални прекид ватре и повлачење руских трупа са територије Украјине.

Почели преговори, сви инсистирају на миру

МИНСК – Обе делегације, и руска и украјинска, стигле су на договорену локацију у Белорусији на преговоре о постизању примирја и, према писању страних медија, састанак делегација Украјине и Русије је почео. Делегацијама је добродошлицу пожелео Владимир Макеј, шеф администрације белоруског председника Александра Лукашенка.

„Можете да се осећате потпуно безбедно. То је наша света дужност”, рекао је Макеј, преноси Украјинска правда.

Искључен пренос на захтев руске стране

Лист наводи да је почетак састанка преношен онлајн, али да је касније пренос искључен на захтев руске стране. Руску делегацију води саветник шефа државе Владимир Медински, а у њој су и заменик министра спољних послова Андреј Руденко, заменик министра одбране Александар Фомин и председавајући Комитета за међународне послове Думе Леонид Слуцки, наводи Танјуг.

Министар одбране Украјине Алексеј Резников је шеф украјинске делегације, у којој су и саветник шефа кабинета председника Михаил Подољак, лидер партије Слуга народа Давид Арахамија, министар одбране Украјине Алексеј Резников, шеф делегације Украјине у Трилатералној контакт групи Андреј Костин, народни посланик Рустем Умеров и заменик министра спољних послова Николај Точицки.

Сви су за мир

Како наводи украјинска агенција УНИАН, кључна тема преговора биће моментални прекид ватре и повлачење руских трупа са територије Украјине.

Руска делегација прва је стигла на мировне преговоре, изјавио је шеф делегације и помоћник председника Русије Владимир Медински. Он је за Спутњик рекао да ће преговори трајати током целог дана. Истакао је и да је Русија заинтересована да постигне споразум са украјинском делегацијом што је пре могуће.

Састанак две делегације одржао се у близини реке Припјат на украјинско-белоруској граници. Агенција РИА Новости јавља да је украјинска делегација стигла хеликоптерима.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 2. 2022)

Стеван Гајић: Време кључан фактор, преговори неће дуго трајати

Мислим да док се не заврше сви циљеви специјалне операције коју је наредио председник Путин, ово се неће завршити, рекао сарадник Института за европске студије

Стеван Гајић (Извор: EADaily)

Стеван Гајић из Института за европске студије каже за РТС да једино на шта руска страна може да пристане у преговорима јесте безусловна капитулација Украјине.

„Не очекујем да ће у првом маху Украјина, односно њено руководство, пристати на то, али мислим да док се не заврше сви циљеви специјалне операције коју је наредио председник Путин, ово се неће завршити“, рекао је Гајић.

Сматра да преговори неће дуго трајати јер је, истиче, време кључан фактор.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 28. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар