Наставник који се фотографисао са „Српчићима“ вратио се на посао, али са мањом платом

Фотографија је настала као резултат успешно окончаних школских активности. А потпис “Српчићи моји”, јесте фраза из једне телевизијске серије, пренела је директорка део изјаве наставника

Фото: Инстаграм

Наставник хемије у новосадској ОШ “Бранко Радичевић” Милош Стојнић, после десетодневне суспензије због објављивања на “Инстаграму” заједничке фотографије са неколико својих ученика, које је потписао са “Српчићи моји”, а којима није затамнио ликове, јучерашњом одлуком школске дисциплинске комисије враћен на посао.

Ипак, није прошао без казне – месечна зарада биће му умањена за 20 одсто, јер није поштовао основна правила о објављивању фотографија деце.

Такву одлуку донела је комисија на чијем је челу директорка школе Сузана Марић, након саслушаних изјава које су дали наставник Стојнић, ученици са “спорне” фотографије и њихов разредни старешина. Уз то, узете су у обзир и друге изјаве актера ове школске епизоде која је минулих дана изазвала пажњу јавности, не само новосадске.

Донели смо решење на основу којег ће колега Стојнић бити враћен на посао. Није било основа за примену теже дисциплинске мере у овом случају, јер против њега није било притужби ни од ученика нити од родитеља – каже директорка.

Она је додала да ће Стојнић ипак бити кажњен умањењем месечног износа плате, односно минималном казном која је предвиђена правилником за ту врсту прекршаја, јер је објавио фотографију деце тако да њихова лица нису била “затамњена” или “замагљена”, како је то прописано када је реч о малолетницима и поштовању њихове приватности.

Деца стала у одбрану наставника: „Српчићи“ спремају петицију

Морали смо да реагујемо, будући да је фотографија настала у просторијама школе и да је с нама тим поводом контактирао новинар који је тврдио да је та објава на друштвеној мрежи узнемирила ученике и родитеље – напомиње директорка Марић и додаје да се школи нико од родитеља и ђака није жалио тим поводом. Напротив, професору Стојнићу је све време стизала подршка како од његових ученика тако и од родитеља.

Наставник хемије тако наставља да ради, на задовољство својих ђака, до краја ове школске године у оквиру свог уговореног ангажмана од десет одсто наставе, а о исходу овог случаја и донетом решењу школа ће, како је прописано, обавестити Министарство просвете и надлежну инспекцију.

Стојнић је у поступку изјавио да фотографијом и потписом никако није имао намеру да било кога увреди.

Фотографија је настала као резултат успешно окончаних школских активности. А потпис “Српчићи моји”, јесте фраза из једне телевизијске серије, која се често користи и употребљена је овде, без размишљања о томе да ли би то неког могло да повреди – пренела је директорка део Стојнићеве изјаве.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Печат, 22. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Директорка ове школе је члан ЛСВ-а.

    12
  2. Повереници за заштиту равноправности: Одмах се изјасните о дискриминацији којој је изложен наставник, а преко њега и сви Срби, Српкиње и Српчићи због овог срамног третмана. Апел ОЕБС-у због кршења Европске декларације чији је Титославоја која се лажни представља сада као Република Србија потписник. И тако даље..

    14

Оставите коментар