Одговор Москве Вашингтону у осам тачака: Могуће војно-техничке мере

Москва инсистира на томе да америчке трупе и наоружање буду повучени из Централне, Источне Европе и Балтика. Истиче се и да се „црвене линије”, као и право Русије на њихову одбрану и даље игноришу

Фото: Paweł Galek

Русија инсистира на повлачењу свих америчких снага из централне и источне Европе и наводи да ће морати да реагује, укључујући и војно-техничким мерама, због неспремности Вашингтона да преговара о гаранцијама о безбедности.

У писаној реакцији, коју је предала америчком амбасадору у Русији Џону Саливену на амерички одговор на безбедносне гаранције, по први пут је, међутим, навела да је спремна да разговара о узајамним инспекцијама ракетних локација, пренео је Ројтерс.

Москва је у осам тачака навела да САД нису дале конструктиван одговор на све кључне предлоге Русије, укључујући одустајање од ширења НАТО-а и отварања база на територији бивших совјетских република, пренео је Спутњик.

Москва инсистира на томе да америчке трупе и наоружање буду повучени из Централне, Источне Европе и Балтика.

„Сигурни смо да у тим зонама има сасвим довољно националног војног потенцијала. Спремни смо да разговарамо о тој теми на основу чланова 4. и 5. руског нацрта споразума”, наводи се у тексту.

Истиче се и да се „црвене линије”, као и право Русије на њихову одбрану и даље игноришу.

Москва наводи да САД и НАТО увећавају војну активност код руских граница.

Русија протерала заменика америчког амбасадора у Москви

У одговору Москва предлаже да се у оквиру безбедносних гаранција практично реализује идеја увођења мораторијума на ракете средњег и кратког домета у Европи.

Како се наводи, Москва разматра овај проблем као један од приоритетних у руско-америчком дијалогу.

Москва инсистира на томе да Кијев мора да реализује споразуме из Минска, да се прекину испоруке оружја Украјини, да се повуче већ испоручено оружје, да сви западни инструктори морају да оду и да НАТО одустане од војних вежби са Украјином.

Русија очекује од САД и НАТО-а конкретне предлоге о садржају и формама правног одустајања Алијансе од ширења на исток.

САД и њихови савезници треба да одустану од политике „обуздавања” Русије и да предузму конкретне, практичне кораке за деескалацију војно-политичке ситуације.

Предлози Русије о гаранцијама безбедности треба да буду размотрени у целини, без издвајања појединачних тачака, стоји у тексту, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 2. 2022)

Русија протерала заменика америчког амбасадора у МосквиCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар