Арно Гујон: Очигледна мржња према ономе што радим

Данас ме нису напали из Приштине, већ из Београда и Новог Сада. Нису ме напали на албанском језику, већ на српском. Оптужују ме да сам пропагандиста и екстремист, пише директор Управе за сарадњу с дијаспором 

Арно Гујон (Извор: Фејсбук профил Арна Гујона)

Одговор на медијски напад

Кад су ме припадници косовских обавештајних служби ухапсили 10. септембра 2018. и ставили у ћелију у виду прљавог контејнера на прелазу Мердаре, питао сам их зашто ме тако малтретирају. Одговорили су ми да је то зато што ширим просрпску пропаганду у свету и додали да је Косово независна држава. После тога су претили мени и мојој породици и забранили ми улазак на Косово и Метохију. Недавно је на свом Фејсбук налогу, озлоглашени осуђени терориста Аљбин Курти написао да нисам добродошао у независно Косово, јер ширим пропаганду.

За њих је пропагандиста ко год говори о постојању српских енклава, ко год сведочи о кршењу основних људских права Срба, Рома, Горанаца и других неалбанаца који живе у нехуманим условима на Косову и Метохији. Ако им још конкретно помажете, онда вас означавају као екстремисту. Нисам, нажалост, једини у том кошу. Много већи и поштованији од мене се редовно суочавају са таквим оптужбама. Од Емира Кустурице, до Петера Хандкеа.

Временом сам се навикао на такве нападе албанских екстремиста и њихових моћних лобија. То траје већ 18 година. Заправо, од самог дана када сам основао хуманитарну организацију Солидарност за Косово и одлучио да организујем конвој хуманитарне помоћи за потлачене Србе из косовских енклава.

И данас се догодио исти политички напад. Још једном. Али данас сам повређенији него иначе. Зато желим да са вама поделим оно што мислим и осећам у овом тренутку.

Данас ме нису напали из Приштине, већ из Београда и Новог Сада. Нису ме напали на албанском језику, већ на српском. У два чланка координисано објављена на сајтовима Војса (Voice) и Балкан инсајта (Balkan insight), оптужују ме да сам пропагандиста и екстремиста. Наглашавају да је Косово независна држава. Те чланке препуне лажи и инсинуација које прати наратив проалбанских медија одмах су почеле да преносе агенције и медији из Србије који сарађују са страним владама.

Чланци обилују насумичним набацивањем имена, година и бројки које нису повезане, или које просто не одговарају чињеницама, и одају утисак да читамо теорију завере, а не “истраживачки чланак”.

Аутор текста не може да сакрије очигледну мржњу према мени, па идеолошки напада све што сам у животу урадио. Помагати Србима у енклавама дефинише као пропаганду и екстремизам, оснивање “Иницијативе за наталитет и останак младих у Србији” је вид фашизма, док је моја изјава да је “наталитет проблем број један не само у Србији већ у целој Европи” расистичка…

Све увреде и лажи које су о мени и мом хуманитарном раду изнесене могу некако да претрпим, иако није пријатно читати такве ствари о себи. Али увреде на рачун Срба и српске дијаспоре које се “успут” провлаче превазилазе сваку меру и тежак су облик екстремистичке реторике.

Оправдавају НАТО бомбардовање Србије и српског народа уз флоскулу да је циљ било “спречавање ратних злочина које су чиниле српске снаге”. Тиме понављају западну пропаганду из 90-их која је спремала тамошњу јавност за рат. Последице те пропаганде су биле бомбе и осиромашени уранијум. Речи убијају брже од оружја и не смемо да дозволимо да се 23 године од агресије на нашу земљу пропаганда и историјски ревизионизам шире у нашој јавности.

Чланак на Балкан инсајту

Српска дијаспора, коју чине дивни људи из различитих друштвених група које сам у могућности боље да упознам од када сам, пре годину дана, постао директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, оптужена је да шири великосрпски национализам. Још горе, означена је као „фашистичка“ и „колаборационистичка“:

(цитат остављам на латиници, у оригиналу)

“Dijaspora koja je tokom socijalizma napustila našu državu je praktično bila jedini deo srpskog naroda koji je otvoreno propagirao velikosrpski nacionalizam u tom periodu. Taj deo dijaspore, formiran nakon Drugog svetskog rata od lokalnih kolaboracionističkih snaga – četnika i ljotićevaca, namenio je sebi ulogu glasa srpske dijaspore u drugoj polovini osamdesetih godina u pripremama za rat u Jugoslaviji. Oni su se trudili da ideološki transformišu i onaj deo ekonomske dijaspore koja je u socijalizmu odlazila na privremeni rad u Evropu sa kog se nikada nije vratila“ .

Напади на мене и све што је у вези са мном, од хуманитарног рада до дијаспоре, неће ме поколебати да наставим да се тиме бавим. Посветио сам свој живот овој мисији, од својих 19 година до данас, и ни лажи, ни пропаганда не могу да утичу на моју челичну вољу, борићу се даље! На крају, желим да се захвалим свима вама који пратите мој рад свих ових година и пружате ми огромну подршку!

(Фејсбук профил Арноа Гујона, 16. 2. 2022)

Арно Гујон: Срби из дијаспоре нису ни фашисти ни ратни хушкачи

Дијаспора која је током социјализма напустила нашу државу је практично била једини део српског народа који је отворено пропагирао великосрпски национализам у том периоду

Арно Гујон (Извор: Фејсбук профил Арна Гујона)

У тексту објављеном на сајту медијских организација Војса (Voice) и Балкан инсајта (Balkan insight) наведен је низ неистина и тешких увреда на рачун српске дијаспоре.

У тексту се наводи да су Срби који су отишли из Србије за време социјализма, између 1945. и 1992., пропагатори великосрпског национализма који су припремали рат у бившој Југославији. Оптужују их да су колаборационисти, четници и љотићевци. (интегралан цитат се налази у дну моје објаве)

За нас, у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Срби из дијаспоре нису ни ратни хушкачи ни сарадници нациста. То су дивни људи који су напустили своју отаџбину из многих разлога, у различитим периодима. Неки од њих су били идеолошки прогнани одмах након Другог светског рата, други су отишли из потраге за бољим материјалним условима 60-их и 70-их, многи су били протерани са својих огњишта током ратова 90-их, поједини су отишли због бољих услова за наставак успешне научне или спортске каријере…

Сви ти људи су различити и социјално разноврсни, али једно им је заједничко – љубав према отаџбини. У то сам се уверио у свим земљама, које сам као директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, обилазио. Посебно су ме ганули Срби из Чикага који су деценијама морали да живе одвојено од своје матице. Иако су многи од њих заборавили свој матерњи језик, или нису имали прилику да га науче, њихово срце куца за Србију. Они су српске патриоте, а не сарадници нациста, како пише у овом злонамерном чланку.

Увек ћемо бити уз Србе у расејању, јер су они увек били уз своју Србију.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону има у својој надлежности заштиту права Срба ван Србије. Навикли смо да реагујемо на говор мржње или кршење људских права у државама региона. Али до сада никад нисмо морали да реагујемо на тешке оптужбе против српске дијаспоре чије је извориште у Београду, односно Новом Саду. Очигледно мржња не познаје границе и мораћемо убудуће да још више пратимо изливе нетрпељивости према Србима у дијаспори као и историјски ревизионизам који је на делу у појединим екстремним круговима у самој Србији.

Цитат из текста:

“Дијаспора која је током социјализма напустила нашу државу је практично била једини део српског народа који је отворено пропагирао великосрпски национализам у том периоду. „Тај део дијаспоре, формиран након Другог светског рата од локалних колаборационистичких снага – четника и љотићеваца, наменио је себи улогу гласа српске дијаспоре у другој половини осамдесетих година у припремама за рат у Југославији. Они су се трудили да идеолошки трансформишу и онај део економске дијаспоре која је у социјализму одлазила на привремени рад у Европу са ког се никада није вратила“
Милош Перовић за Војс (Voice) и Балкан инсајт (Balkan Insight)

(Фејсбук профил Арноа Гујона, 17. 2. 2022)

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

4 replies

  1. Арно је још млад, без обзира на стечено искуство. И доживеће (прогутаће) још много горких пилула, пета колона у овој земљи не само што је велика већ је и добрано подржавана и споља а богами и изнутра. То је разлог више да му пружимо подршку, и да се трудимо да му се одужимо. Заслужио је бар то.

    24
  2. Пуна подршка за Арноа , савет да не обраћа пажњу на мизерне и болесне прозападне групације и нека ради свој посао као и до сада . Разумем што је шокиран јер на жалост оваквог аутошовинизма нема нигде у свету као у Србији.

    19
  3. Драги, дивни млади човече, Ви сте једна ретка и чудесна појава, довољно је само чути како говорите српски језик, говорите га лепше и боље него многи Срби! Већ сама та чињеница показује какав је Ваш однос према овом народу и овој земљи, да и не говоримо о свему што сте учинили и чините! Не треба ни да трепнете на све то што говори та особа! Онa почиње већ да изазива и сажаљење. Треба неко да је посаветује да се повуче, да се, као што његови саветују Борису Џонсону – очешља и да се више бави својим послом. Она је, ако се не варам лекар, а они бар имају данас шта да раде – важан и користан посао. Рад је лековит, а интензивна посвећеност раду ће јој можда помоћи да избаци из себе сав тај отров!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading