Шведска препоручила четврту дозу вакцине за старије

Допунска доза јача заштиту. Зато верујемо да ће људи старији од 80 година имати користи од друге појачавајуће дозе, изјавио главни шведски епидемиолог Андерс Тегнел

Фото: Бета/АП

СТОКХОЛМ – Шведска здравствена агенција препоручила је данас да људи старији од 80 година добију и другу допунску дозу вакцине против ковида-19 како би се спречило слабљење имунитета услед ширења омикрон соја.

Препорука се, такође, односи на све људе који живе у старачким домовима, преноси агенција Ројтерс.

Ова друга допунска доза би требало да се да најмање четири месеца након добијања прве бустер дозе, наводи се у саопштењу те шведске агенције, преноси Танјуг.

„Допунска доза јача заштиту. Зато верујемо да ће људи старији од 80 година имати користи од друге дозе”, изјавио је главни епидемиолог Андерс Тегнел.

Њујорк тајмс: Појачавајуће дозе вакцина могу довести до „замора одбрамбеног система“

Као и код прве рунде допунских инјекција, друга доза би требало да се састоји од вакцина „Фајзер/Бионтек” или „Модерна”, саопштила је шведска агенција.

Шведска је раније ове године достигла рекордне нивое инфекција, јер се омикрон брзо ширио земљом, али се власти све више ослањају на додатне дозе и рачунају на блаже симптоме ове варијанте вируса у настојању да ублаже притисак на здравствену заштиту.

Шведске власти су, такође, овог месеца уклониле бројна ограничења и смањиле тестирања.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар