Премијер Аустрије: Можда укинемо обавезну вакцинацију

Све док експерти кажу да је вакцина кључно средство, остаје на снази обавезна вакцинација. Међутим ако предложе влади да се укине закон, то ће бити учињено, објаснио Карл Нехамер

Фото: AP Photo/Binsar Bakkara

Недељу дана од ступања на снагу Закона о обавезној вакцинацији, на велики притисак гувернера покрајина, аустријски канцелар Карл Нехамер по први пут најављује могућност одступања од ове мере и саопштава да се одустало од лутрије за вакцинисане.

Нехамер је за дневник „Кронен цајтунг“ рекао да не искључује могућност стављања ван снаге Закона о обавезној вакцинацији.

„Ако се експерти комисије коју влада треба да именује изјасне за стављање ван снаге обавезне вакцинације то ћемо послушати“, поручио је он.

Нехамер је казао да се Закон иначе стално анализира, што и захтевају гувернери покрајина.

„Све док експерти кажу да је вакцина кључно средство, остаје на снази обавезна вакцинација. Међутим ако предложе влади да се укине закон, то ће бити учињено“, објаснио је он.

Аустрија: Ступио на снагу Закон о обавезној вакцинацији старијих од 18 година

Комисија експерата, коју помиње Нехамер, још није успостављена.

Нехамер је, за ОРФ, подвукао да је обавезна вакцинација савршена алатка, као и да је Закон добро израђен и може флексибилно реаговати на сваку ситуацију, флексибилно као и вирус.

„Баш због тога смо се одлучили да успоставимо комисију експерата као саветодавно тело, како би се стално анализирала усклађеност са Уставом и да ли је мера и даље потребна, пре свега да ли је вакцинација и право средство у борби против вируса“, нагласио је он.

Када је реч о најављиваној лутрији за вакцинисане, преко које би сваки десети вакцинисани грађанин добио бон од 500 евра за примљену дозу вакцине против вируса корона, Нехамер је казао да се од тога одустаје.

Он је предложио да се за те сврхе предвиђени новац проследи људима који су дали значајан допринос у борби против пандемије. Конкретно мисли на особље у здравству, неговатеље, али и војску и полицију.

Нови аустријски канцелар Карл Нехамер (Фото: Спутњик/Стрингер)

Указао је да је лутрија била предложено на жељу Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) као подстицај, и да је она требало да се одвија преко јавног сервиса ОРФ.

Међутим, ОРФ је одбио спровођење лутрије, што је била препрека за спровођење овог плана, преноси Танјуг.

Маске више неће бити обавезне за ђаке на часовима

Министар образовања Аустрије Мартин Полашек саопштио је данас да ће од 21. фебруара уследити даље попуштање мера у школама, и да ће бити укинуте маске у свим школама.

Од идуће недеље ђаци неће морати више да носе маске у клупи, а поново ће бити могуће организовање и школских излета и манифестација.

Ђаци ће морати да носе маске само док се крећу унутар школе, као и наставници.

Због корона мера хиљаде родитеља исписује децу из школа у Аустрији

У основним школама маске су „пале“ већ данас.

Крајем новембра уведена је обавеза ношења маски и у клупи, и ова мера ће сада бити повучена.

Полашек је казао да не могу још све мере да се попусте.

„Морамо деловати обазриво“, нагласио је он додајући да ће уз побољшања епидемиолошке ситуације уследити даља попуштања.

Што се тестова тиче ђаци ће морати, независно од вакциналног статуса да се тестирају три пута недељно, а од тога два теста морају бити ПЦР.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 14. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар