Политика: Због Додика амбасадори ЕУ нису присуствовали прослави у Орашцу

Хорска уцена и одбијање неколико амбасадора да буду близу Додика на прослави у Орашцу није уплашило и ускомешало врх Србије. Порука „они или он” је разматрана и тас на ваги је повукао на Додикову страну

Фото: Влада Србије

Међу присутним дипломатским кором на прослави у Орашцу изостали  су амбасадори држава Европске Уније, тако да нису чули шта је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао на централној државној церемонији Дана државности …да и Срби у РС обележавају 15. фебруар као свој празник.

“Загледани смо у Србију као у нашу земљу и матицу и Срби где год да живе је доживљавају на тај начин”, рекао је Додик. Он је указао да се обележава важан историјски догађај када је Карађорђе кренуо у ослобађање нашег народа 1804. године, као и доношење Сретењског Устава.

Он је истакао да Срби данас имају две државе – Републику Српску и Србију која је, каже, гарант мира и безбедности за сваког Србина где год он био, пренео је Танјуг.

Он је приметио да Србија данас под руководством Александра Вучића бележи најбоље резултате, помаже РС, гарант је мира, свесна себе и свог постојања. Како је рекао, Србија под руководством Вучића се гради, она је другачија и лепша и на добром је путу. То је Србија која ће, каже, гарантовати Србима опстанак и живот у миру са другим народима на овим просторима. Додик је рекао и да “нам отимају Косово, не желе да чују аргументе и понављају оно што су већ рекли.

Милорад Додик: Срби имају две државе – Српску и Србију

Званични Београд није одустао од позива Милораду Додику да дође и учествује у прослави Дана државности Србије у Орашцу и поред тога што амбасадори земаља ЕУ због Додика најавили да неће доћи на свечаност. Њихово присуство је иначе до сада  била уобичајена пракса а сада је изостала.

Одлуку амбасадора земаља ЕУ да не дођу у Орашац због присуства Милoрада Додика, председник Србије упоредио је са позивом пријатељу на крштење детета и одбијање због присуства неког другог госта, који се том пријатељу не свиђа.

“Напросто не видим ни један разлог због кога ја не бих био присутан, а и руководство Републике Српске. Захвалан сам председнику Србије Александру Вучићу што се ове године определио да једно од највећих признања додели председници Републике Српске Жељки Цвијановић”, оценио је  Додик.

„Ми да мењамо и да искључујемо руководство Републике Српске само зато што су то тражили амбасадори? Не пада ми на памет да тако нешто чак и разматрамо. Србија је земља поносних људи, достојанствених и Србија је озбиљна држава“, поручио је Вучић

Дачић је исто. поручио да дипломате ЕУ не морају да дођу у Орашац, ако им смета Додик, јавио је Танјуг.

А амбасадори ЕУ? Хорско одбијање да буду близу Додика, није уплашило и  ускомешало врх Србије. Порука они или он” је разматрана и  тас на ваги је повукао на Додикову страну.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар