Астра Зенека од вакцина зарадила скоро четири милијарде долара

Астра Зенека предвиђа већи приход од продаје за 2022. годину, а подигла је и своју годишњу дивиденду први пут у последњих десет година, пошто је њен профит у четвртом кварталу 2021. надмашио очекивања

Фото: AP Photo/Gareth Fuller

Вакцина против корона вируса била је други најпродаванији производ Астра Зенеке прошле године, са износом од 3,9 милијарди долара, после лека против рака плућа Тагрисо, који је донео приход од преко пет милијарди долара, објавила је ова фармацеутска компанија.

Астра Зенека предвиђа већи приход од продаје за 2022. годину, а подигла је и своју годишњу дивиденду први пут у последњих десет година, пошто је њен профит у четвртом кварталу 2021. надмашио очекивања, али је упозорила да ће раст продаје њених производа против корона вируса опасти, преноси Танјуг.

Приходи Астра Зенеке су у последњем годишњем тромесечју узлетели за 63 процента на 12,01 милијарду долара, по фиксном курсу долара, наспрам очекиваних 10,79 милијарди долара, колико су предвиђали аналитичари.

Фајзер очекује да ће у овој и наредној години од вакцина зарадити најмање 65 милијарди долара

Према саопштењу компаније, очекује се да ће продаја вакцине против корона вируса ове године пасти између најнижег и средњег нивоа у распону који иде до 20 одсто и да ће бруто профитна маржа од тог производа бити испод просека компаније.

Очекивани пад продаје вакцине ће вероватно бити тек делимично надокнађен растом продаје лека за антитела, Евушелд. Укупна продаја свих производа Астра Зенеке скочила је прошле године за 38 одсто на 37,42 милијарде долара, обрачунато по фиксном курсу. За 2022. годину, аналитичари прогнозирају зараду по акцији од 6,68 долара и продају од 42,73 милијарде долара. Из компаније су поручили да ће земљама са ниским приходима наставити да испоручују вакцину против корона вируса на непрофитној основи и да су формирали посебну организациону јединицу чија ће активност бити фокусирана на напоре за борбу против корона вируса и других респираторних инфекција.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар