Источна Илиџа: Припадници јеврејске секте „Лев Тахор“ напуштају Републику Српску

Из Јеврејске заједнице у БиХ добијена информација да је реч о проширеној породици са већим бројем чланова и да је реч о прилично затвореној верској групи која практикује веру на посебан начин

Извор: Курир

Јеврејска ултраортодоксна верска група Лев Тахор на подручју Источне Илиџе

Мештани насеља Кула, у општини Источна Илиџа на подручју Републике Српске, страхују да су се у две куће у њиховом комшилуку доселиле десетине припадника јеврејске ултраортодоксне верске групе “Лев Тахор”, која се, како је наведено, суочава са оптужбама за тешке злочине, а коју неки називају сектом, а неки и јеврејским талибанима.

Становници овог насеља затражили су од надлежних институција да се овај случај хитно и што пре истражи, посебно због тога што ова група тражи смештај за још 30 особа, навеле су бањалучке Независне новине.

Та група се у Источну Илиџу доселила пред Нову годину.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да је на захтев мештана контактирао Службу за послове са странцима БиХ и МУП РС.

“Добио сам одређене одговоре и после тога сам контактирао и власника куће, односно посланика у Народној скупштини Републике Српске Саву Вулића. Он ми је рекао да они треба да средином фебруара свакако напусте БиХ и да им неће продужити услуге изнајмљивања куће”, рекао је Божовић.

Вулић је казао да се ради о “глупостима”.

Источнa Илиџa (Фото: Д. Станишић)

Из Службе за послове са странцима БиХ навели су да су, на основу прикупљених оперативних података, инспектори ове службе дошли до сазнања да на подручју Источне Илиџе борави група странаца која практикује религијска уверења на екстреман начин.

Они су саопштили да се ради о 37 страних држављана, породица са децом, из Сједињених Америчких Држава, Канаде и Гватемале.

“Провером кроз службене евиденције утврђено је да су ушли у БиХ током новембра 2021. године и да бораве у БиХ по основу права на безвизни боравак. Страни држављани су првобитно боравили на подручју Кантона Сарајево, након чега су се настанили у Источној Илиџи”, наводе у Служби за послове са странцима БиХ.

Додали су да је утврђено да за те особе није извршена пријава адресе боравишта и да је власник куће у којој су смештени новчано кажњен.

“Не располажемо информацијама да су наведена лица припадници екстремистичке секте ‘Лев Тахор'”, навели су из ПУ Источно Сарајево.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Курир, 27. 1. 2022)

Припадници јеврејске секте „Лев Тахор“ из Источне Илиџе напуштају БиХ

Према последњим информацијама, ова верска група тренутно тражи нову дестинацију и превоз. Добио сам уверавања да не представљају претњу по локалну заједницу и до сада није забележен ниједан инцидент, рекао је Милош Лучић

Извор: Курир

Министар за људска права и избеглице Босне и Херцеговине Милош Лучић најавио је у уторак (1. фебруара) да ће 24 припадника јеврејске верске групе у општини Источна Илиџа напустити БиХ у суботу (5. фебруара), док би друга група требала отићи до 20. фебруара.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић обавијестио је Лучића да су инспектори ове службе на терену и да врше проверу, те да је власник отказао закуп куће овој верској групи и да ће напустити подручје с. Источна Илиџа до суботе, рекла је она за агенцију Срна.

„Према последњим информацијама, ова верска група тренутно тражи нову дестинацију и превоз. Добио сам уверавања да не представљају претњу по локалну заједницу и до сада није забележен ниједан инцидент“, рекао је Лучић.

Због великог броја позива које је добио од грађана Источне Илиџе о боравку јеврејске верске групе у општини и нередима јавности последњих дана, Лучић је рекао да је разговарао са председником Јеврејске заједнице у БиХ Јакобом Финцијем да би добили адекватне информације о овој групи.

“Он је навео да је и он лично заинтересован за њихов боравак у БиХ и да је добио информацију да су дошли из САД, а да су раније боравили у Канади и Гватемали“, рекао је Лучић. Он је додао да су од Финција добили информацију да је реч о проширеној породици са већим бројем чланова и да је реч о прилично затвореној верској групи која практикује веру на посебан начин.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Курир, 1. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

3 replies

 1. Hahahaha…stvarno smo mi Srbi nesretni narod! Smataju im ordodoksni Jevreji a ne smetaju im mudžahedini i talibani, puna ih je Bosna…I to na Ilidži ih ima najviše, pokupovali srpske kuće i imanaj po vrlo niskim cijenama.

  11
 2. Да ли је Danas ово обрадио? Хоће ли се надлежни коментартор Стања ствари укључити?
  Хоће ли уопште бити шлагворта Председнику? Зна ли се шта?

  3
  1
 3. Од Јевреја треба учити.

Оставите коментар