Омбудсман EУ тражи увид у поруке Фон дер Лајенове и директора Фајзера

Фон дер Лајен је, у априлу 2021. године, изјавила у интервјуу за Њујорк тајмс да је слала поруке шефу „Фајзера” о договору о куповини 1,8 милијарди доза вакцине против ковид-19, које је ЕК затим одбила да подели медијима

Омбудсман ЕУ Емили О`Рајли (Извор: НСПМ)

БРИСЕЛ – Омбудсман Европске уније Емили О`Рајли критиковала је данас начин на који је Европска комисија одговорила на захтев медија за приступ текстуалним порукама које је председница Комисије Урсула фон дер Лајен размењивала са извршним директором компаније „Фајзер”, Албертом Бурлом, у тренутку када је ЕУ набављала 1,8 милијарду доза вакцина тог произвођача.

ЕУ омбудсман је рекла да није задовољна објашњењем Комисије према којем „није вођена евиденција о таквим порукама”, већ само о „мејловима, писмима и саопштењима” и позива једну од најважнијих ЕУ институција да се придржава закона о транспарентности и приступу документима од јавног значаја.

„Када је реч о праву јавности на приступ документима ЕУ, битан је садржај документа, а не уређај или форма. Ако се текстуалне поруке тичу политика и одлука ЕУ, треба их третирати као документе ЕУ”, изјавила је О`Рајли.

OpenSecrets: Фајзер на 25. мјесту у САД по новцу датом за лобирање у 2020.

Она је нагласила да је приступ документима ЕУ основно право без обзира на формат информације.

Од канцеларије Урсуле фон дер Лајен захтевала је да поново потражи релевантне SMS поруке и да процени да ли, према закону ЕУ о приступу јавним документима, испуњавају критеријуме за објављивање, пренео је Танјуг.

Фон дер Лајен је, у априлу 2021. године, изјавила у интервјуу за Њујорк тајмс да је слала поруке шефу „Фајзера” о договору о куповини 1,8 милијарди доза вакцине против ковид-19, које је ЕК затим одбила да подели медијима што је покренуло истрагу ЕУ омбудсмана.

Урсула фон дер Лајен (Фото: Бета/АП)

Закон о ЕУ из 2001. године утврђује право јавности на приступ документима ЕУ, а дефинише документ као „било који садржај без обзира на његов медиј (написан на папиру или похрањен у електронском облику или као звучни, визуелни или аудиовизуелни снимак) који се односи на политике, активности и одлуке које спадају у сферу одговорности институције”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading