Заштитник грађана: Повући уџбеник из српског језика у којем се негира постојање хрватског, босанског и црногорског

Заштитник грађана позивао је ресорно министарство да то учини у циљу поштовања језика националних мањина који су признати у Србији

Фото: Пиксабеј

Заштитник грађана затражио је данас од Министарства просвете, науке и технолошког развоја да до почетка наредне школске године повуче из употребе уџбеник за српски језик за осми разред основне школе у којем се негира постојање хрватског, босанског и црногорског језика.

Како се наводи у саопштењу, Заштитник грађана позивао је ресорно министарство да то учини у циљу поштовања језика националних мањина који су признати у Србији.

Подсећа се да је Заштитник грађана почетком октобра 2021. године по притужби Националног савета хрватске националне мањине, због дискриминације и негирања хрватског језика, покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије.

Како се додаје, у поступку контроле Заштитник грађана је утврдио да је ресорно министарство одобрило издавање уџбеника за српски језик за осми разред основне школе у којем је у дефиницији поделе јужнословенских језика наведено да се Хрвати, Бошњаци и Црногорци користе српским језиком, али га називају хрватским, босанским и црногорским језиком.

Заштитник грађана у мишљењу надлежним органима наводи да су одобрењем уџбеника у којем стоји таква дефиниција повређена права припадника националних мањина јер се негира постојање ових језика, од којих се хрватски и босански језик користе у званичној службеној употреби језика и писма у Србији.

Завод за унапређивање образовања и васпитања је приликом оцене рукописа уџбеника морао да узме у обзир да начин на који је Одбор за стандардизацију српског језика дефинисао поделу јужнословенских језика може за последицу имати повреду права припадника националних мањина и довођење признатих језика националних мањина у неравноправан положај, наводи у мишљењу Заштитник грађана.

У препорукама за отклањање недостатака, Заштитник грађана тражи од надлежног министарства да предузме све мере како би спорни уџбеник био повучен из употребе до почетка школске 2022/23. године, као и да га у року од најкасније 60 дана обавести о поступању по препорукама, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Заштитника грађана под хитно треба испоручити његовим заштитницима.

  31
  1
 2. Нема више лагања. Заштитник грађана мора да штити и нас Србе којима су све покрали, бивши Срби. П. С.,,Ни по бабу ни по стричевима, већ по Правди Бога Истинога.,,

  22
  1
 3. Zastitnik Gradjanja, to je neka valda organizacija. Dobro bi bilo da se zna ime osobe koja se je nalupetala u ime the organizacija, tek da se zna.

  18
  1
 4. Дође ми каткад махнита жеља да будем прост и безочан – па, хајде, буди – заштитник граџана може мене да повуче, без заштите…

  14
  1
 5. Негирање постојања нечијег језика је израз патолошке мржње – епидемије која још увек хара међу нама.

  Ево линка о ЗАШТИТНИКУ ГРАЂАНА :
  https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Заштитник_грађана

  Ево линка за оне који мисле да ХРВАТСКИ ЈЕЗИК не постоји :
  https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Хрватска_књижевност

  2
  12

Оставите коментар