Румунија ради на томе да повећа присуство НАТО на својој територији

Одлучили смо да начинимо конкретне кораке у циљу повећања присуства НАТО у Румунији, рекао румунски председник Клаус Јоханис

Фото: Спутњик

Високи савет безбедности Румуније донео је одлуку да се предузму кораци у циљу повећања присуства НАТО у земљи, изјавио је председник државе Клаус Јоханис.

„На седници Савета смо размотрили безбедносну ситуацију у региону Црног мора. Одлучили смо да предузмемо више важних мера: да начинимо конкретне кораке у циљу повећања присуства НАТО у Румунији, а такође влада је наставила да прави план за случај потенцијалног таласа избеглица на нашу територију“, рекао је Јоханис.

Према његовим речима, Румунија и Украјина имају 6.000 километара дугу заједничку границу и због тога је неопходно да буде спремна за било који сценарио развоја догађаја.

Подсетимо, Москва је у децембру прошле године упутила Западу у писаној форми захтеве за гаранције безбедности. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.

Министарство спољних послова Русије прецизирало је да захтеви подразумевају и да НАТО повуче своје снаге из Румуније и Бугарске, што је Алијанса одбила.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар