Јаков Милатовић: Дритан Абазовић руши владу уз помоћ бившег режима

Верујем да је годину дана нашег рада показало да сазревамо и да ће народна воља то и показати на наредним изборима, рекао црногорски министар економског развоја

Јаков Милатовић (Извор: Политика)

ПОДГОРИЦА – Изненађен сам рушилачким поривом струје предвођене потпредседником Владе Црне Горе (Дритан Абазовић, прим. аутора) која је решила да после изванредних резултата обара владу, и то уз помоћ бившег режима, који је и у моралном и у економском смислу опустошио Црну Гору. Верујем да је годину дана нашег рада показало да сазревамо и да ће народна воља то и показати на наредним изборима. Свакако, време је мајсторско решето, а народ ће знати да на изборима свакога награди по заслугама, рекао је у интервјуу за „Политику” црногорски министар економског развоја Јаков Милатовић.

Појасните нам прокламовани програм „Европа сад”, који је недавно усвојила влада.

Влада је својим деловањем до сада показала да су јој повећање животног стандарда и брига о социјално рањивим категоријама главни задаци, а реформа „Европа сад” представља круну наших напора, која говори у прилог управо тој чињеници. Подсетићу да је Црна Гора 2020. године имала највећи пад економије у Европи и за само годину дана преокренула је своју тренутну ситуацију у највећи раст у Европи, који је надмашио чак и прогнозе ММФ-а и Светске банке. Циљ „Европе сад” је бољи живот грађана Црне Горе, кроз повећање плата, смањење сиве економије на тржишту рада, пореске олакшице за послодавце, као и стварање конкурентнијих услова за инвеститоре.

Шта то значи у пракси?

Повећали смо све нето плате, између осталог и кроз укидање здравственог осигурања, минималну зараду конкретно, са 250 на 450 евра, смањили пореско оптерећење на зараде са 39 на 21 одсто, увели неопорезиви део зараде на 700 евра бруто зараде, као и прогресивно опорезивање бруто зарада изнад тог износа, предвидели здравствено осигурање које ће у потпуности ићи на терет државе. Све то у циљу креирања амбијента за достојанствен живот и рад, који ће првенствено задржати младе људе у Црној Гори. Напомињем да је повећање плата обухватило апсолутно све, а додатно смо мислили на здравствене раднике, који су поднели највећи терет борбе против епидемије, па смо за њих предвидели додатно повећање. То је највеће повећање плата здравственим радницима икада, у укупној вредности од око 30 одсто. Програм „Европа сад” чини наш економски модел конкурентнијим и одрживијим. То значи да ће због сада смањеног пореског оптерећења стимулисати нова запошљавања и инвестиције, а услед повећања нето зарада – доћи ће до знатног повећања потрошње, што ће такође позитивно утицати на привредни раст. А са задовољством напомињем и да се први пут десило да су једну реформу једногласно подржали сви социјални партнери – синдикати и привредна удружења. Она и има циљ да врати изгубљени оптимизам црногорским грађанима, али и привредницима који желе да послују у фер условима. Део је буџета за 2022. годину, који представља историјски искорак за наше грађане.

Кривокапићев кабинет потврдио да оснивач Отпора ради у Влади Црне Горе

Да ли је приликом концептирања програма буџета било политичких компромиса унутар владајуће већине, или је победила „филозофија” економије?

Не бих раздвајао, тј. стављао компромис и филозофију економије на два супротна пола. Управо то и треба да буде вештина успешних преговора у политичком дискурсу и одлика квалитетних договора. Усвојеним буџетом нашли смо политички компромис (нужна карактеристика сваке власти) који не угрожава одрживост наших јавних финансија. Након амандмана је дошло до одређених измена, али смо успели да уравнотежимо потрошњу, па је предложени дефицит на крају износио 5,1 одсто БДП-а, што је прихватљиво у датим околностима неизвесности и ковид кризе. У овом контексту важно је напоменути да ће Црна Гора у 2021. години имати дефицит од око два одсто, што је историјски успех, поготову након наслеђеног дефицита од 10,2 одсто БДП-а у 2020. години.

Хоћете да кажете да сте успели да обезбедите фискално одговоран буџет?

Апсолутно. Поновићу – буџет Црне Горе за 2022. годину, који је недавно усвојен у парламенту, први пут подједнако улаже у људе и инфраструктуру, и то у великим износима, што је његова најбитнија карактеристика. Он је историјски, социјални и развојни, и као такав донеће бољи живот грађанима, развој привреди и нова улагања кроз капитални буџет. Све је у корист бољег животног стандарда грађана и економског опоравка Црне Горе.

Порука вас и владе коју представљате неретко се односи на младе и њихов останак у Црној Гори. Чиме планирате да их задржите?

Управо сви наши постигнути резултати имају у основи једну снажну поруку, а то је да сустигнемо све оно што су претходне генерације пропуштале и због чега су млади одлазили у иностранство тражећи боље услове за живот. Програм „Европа сад” је свеобухватна реформа коју спроводимо у трци с временом, јер не смемо више дозволити да људи одлазе без жеље да се врате. Младима су потребни изгледна будућност и амбијент у којем су добродошли да заједно стварамо земљу једнаких шанси. На личном примеру сам осетио, али и показао – школовање у иностранству и стицање радног искуства јесу добра шанса, али је још боље кад нам се укаже прилика да то искористимо како бисмо унапредили нашу земљу. Верујем да сам из света донео најбоље, пре свега ширину у погледу на прогрес, који је остварив уз идеје и знања које сам стекао као магистранд на Оксфорду и као стипендиста аустријске, америчке и енглеске владе. Говорећи конкретније, Министарство економског развоја, осим стварања бројних других предуслова за унапређење амбијента, креирало је и програм за запошљавање младих као пилот-пројекат вредан милион евра, где је акценат на предузетништву и младима. Темељи се на пет мера подршке за запошљавање младих у 2022, које ће им пружити прилику да уче, усавршавају се и нађу посао у својој земљи. Ове мере допринеће стварању предуслова за ублажавање негативних последица изазваних пролонгираним запошљавањем младих и за оријентисање на постизање фер и инклузивног друштва, пуног могућности, уз наглашавање важности принципа активне подршке запошљавању. Окупљамо државне институције, социјалне партнере и академску заједницу да заједнички подржимо запошљавање младих, кроз дигиталне вештине за паметну будућност, борбу против сиве економије, пројекте у пољопривреди, као и грантове за младе с инвалидитетом.

Милан Кнежевић: Фотељашка свест зауставља Црну Гору

Крајем јуна креирали смо Фонд за иновације, буџетирали смо милион евра за тај фонд у овој години – чиме крећемо у снажну подршку иновацијама. Имаћемо први пут у Црној Гори иновационе ваучере. Све су то мере, тј. програми којима се побољшава пословни амбијент који оберучке треба да прихвати и подстакне младе људе и њихове идеје.

Очекујете ли отпуштање радника и малверзације послодаваца како би избегли повећање минималне зараде, о чему се у народу доста прича откад је презентован програм „Европа сад”?

Управо да бисмо спречили потенцијалне малверзације, основали смо Координационо тело, које има задатак да прати и координише активности у оквиру имплементације програма „Европа сад” и у сарадњи с надлежним органима и институцијама отклања пријављене неправилности. Пореска управа поседује податке о зарадама свих запослених у Црној Гори. Ти подаци су врло једноставно упоредиви с подацима о платама које ће бити исплаћене у јануару 2022, па ће тако бити урађена упоредна анализа. Она ће послужити за додатну проверу која ће уследити. Тиме желимо да пошаљемо снажну поруку да ће сви који не буду имплементирали овај програм на начин на који је предвиђен бити кажњени. Селективности неће бити и на тај начин влада жели да покаже снагу државе. Поред тога, активирали смо кол-центар у Управи за инспекцијске послове, који је отворен за све и преко којег ће моћи да пријаве евентуалне злоупотребе у примени програма. Програм „Европа сад” важи за све и свако ко га не буде поштовао биће драконски кажњен. То је наша велика победа у односу на сиву економију и приоритет наше владе како бисмо ставили акценат на фер пословање.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 1. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар