Нови протокол лечења ковида у Србији: Антибиотици забрањени, високе дозе витамина се не препоручују

Када је реч о пост ковид синдрому, Букарица подсећа да су се људи од последње велике инфекције – „Шпанске грознице“ лечили и по 20 – 30 година, а да ће се последице вируса корона тек проучавати

Фото: CC0/Sputnik

Према тренутном протоколу лечења пацијената оболелих од корона вируса, високе дозе витамина се не препоручују, а употреба антибиотика је строго забрањена, указала је данас професорка фармакологије на Медицинском факултету у Београду др Љиљана Гојковић Букарица.

Букарица је изјави за Танјуг објаснила да лакша клиничка слика подсећа на лакшу прехладу и манифестује се кроз запушен нос, бол у грлу, не толико високу температуру, те болове у мишићима и костима, те да би пацијент, у тој ситуацији, уколико нема оштећења желуца, могао да узме аспирин од 100 милиграма, или у супротном парацетамол.

Напомиње и да је важно надокнадити течност, коју је боље пити него је примати интравенски.

Када је реч о витаминима, Букарица указује да они могу да се пију, али не у високим количинама, што би значило, како објашњава, да они који иначе пију витамин Ц, не би требало да узимају више од 500 милиграма, док витамин Д, уколико постоји дефицит у организму, треба да се пије 1.000 до 2.000 јединица дневно.

„То је дискретна помоћ, а највећа помоћ је надокнада витамина кроз воће и поврће, и најважније је никако не користити антибиотике у тој фази“, истакла је она.

Гојковић Букарица упозорава да се, уколико се лакша клиничка слика погорша, температура „скочи“ до 39 или 40 степени, слабост повећа и почињу кашаљ и поспаност, мора отићи у ковид амбуланту, како би пацијент ушао у систем и добио лекове.

„Ако су старији пацијенти, са хроничним обољењима, они би у ковид амбуланти требало да добију антивирусне лекове: фавипиравир – ако је лакша ситуција, или монлупиравир, уколико је пацијент гојазан, има дијабетес или друге факторе ризика. Ти лекови се пију пет дана“, појаснила је докторка.

Букарица је нагласила да постоје људи који не могу да узимају антивирусне лекове и за њих су терапија неутралишућа антитела.

Како каже, многи пацијенти са малигним обољењима, леукемијом, лимфомом, имуносупресијом или су имали трансплатацију, не могу да приме антивирусне лекове, па ће примити неутралишућа антитела.

„Уколико лекар процени да постоји баш тежак ризик, по светским протоколима могу да се комбинују неутралишућа антитела и монлупиравир“, рекла је Гојковић Букарица и навела да је невероватно да имамо све те лекове. Подсећа да имамо сотровимаб који делује потпуно и на омикрон и на делта варијанту, као и регенерон, а очекују се и још неки који ће имати дуга дејства.

Уколико се сатурација спусти на 92 одсто, додаје, ту је неминован пријем у болницу где се, сходно клиничкој слици, дају други лекови: терапија за разређивање крви, кортикостероиди.

Др Бојан Цакић: У нашој популацији преко 80% имало ковид, Србија прва стекла колективни имунитет

Када је реч о пост ковид синдрому, Букарица подсећа да су се људи од последње велике инфекције – „Шпанске грознице“ лечили и по 20 – 30 година, а да ће се последице вируса корона тек проучавати.

„Ми не знамо све последице, али примећујемо да су ране последице на мишићима, срчаном мишићу, затим бубрезима и нервима“, каже она и додаје да је после прележане инфекције, исхрана најважнија.

„Физичка активност није дозвољена док се не види каква је ситуација у прва два месеца, затим пацијенти морају да се посвете праћењу свог стања. Аритмија може да се јави, па је праћење крвне слике је од великог значаја, као и проверавање ЦРП-а и Д димера“, закључила је Гојковић Букарица.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 21. 1. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Одгледала сам овај снимак. Па дође ми да се смејем и плачем у исто време. Госпођа професорка наводи научне радове са Медскејпа, петпарачких пропагандих интернет новина које служе за пеглање можданих вијуга лекарима и другим назови „професионалцима“ у Америци. А што се лекова тиче, они су само привремено одобрени у Америци, по истом скраћеном поступку као и вакцине. Дотична то није објаснила. Антибиотици се дају ако је утврђена бактеријска инфекција, или ако је болесник у веома тешком стању, као заштита, док се иста не искључи. Па сад људи размислите како ћете се лечити. Наравно да сувише велике количине витамина нису корисне, а могу да буду и штетне, то и моја баба зна.
  Ово служи само неговању страха и подстицању хипохондрије до бесконачности.

  17
  3
 2. Ви вероватно нисте били у прилици да вас позове нека ТВ да говорите о лечењу короне, или било чему другом, а да вас водитељка прекида сваких пет секунди и у пола реченице.
  Време је ограничавајући чинилац на ТВ-у па је сваки учесник у разговору приморан да се томе прилагођава.
  Професорка је говорила о корони као вирусној инфекцији, а не о бактеријској, за коју је општепознато да се лечи антибиотицима, а што „зна и ваша баба“.
  Кажете да су поменути лекови привремено одобрени у Америци. Мислите ли да их их због тога не треба користити?
  Уместо да сами предложите протокол за лечење ковида, ви обезвређујете туђ.
  А то што за професорку кажете да је „дотична“ срамотан је одраз зависти.

  3
  7
 3. @ Завист,
  Наравно да не. Зависти нема. Не ценим и разврставам људе према звањима, до којих се, знамо како долази, већ по томе што они заиста јесу. Нема ничег личног у мом коментару, ја је нити знам, нити познајем. Лекарима није место на телевизији и у новинама. Чиста пропаганда, знамо за кога.

  5
  2

Оставите коментар