Скај њуз: Лондон послао 30 специјалаца у Украјину

Ради се о припадницима ренџерског пука у склопу недавно основане јединице за специјалне операције

Фото: Flickr/Defence Images

Велика Британија упутила је око 30 припадника елитне новоформиране специјалне јединице у Украјину, објавио је „Скај њуз“.

„Група од око 30 припадника елитне јединице стигла је у Украјину како би обучила украјинске војне снаге за примену новог противтенковског наоружања које Британија већ испоручила“, наводи се у прилогу те телевизије.

Ради се о припадницима ренџерског пука у склопу недавно основане јединице за специјалне операције.

На сајту британског Министарства одбране наведено је, иначе, да постоје четири таква пука, а они ће „стално бити присутни по читавом свету како би сарађивали са савезницима и партнерима и борили се против противника“ који представљају претњу британским интересима.

Лондон: Бранићемо Западни Балкан и Украјину од Русије

Подсетимо, претходно је заменик министра одбране Џејмс Хипи рекао да је Украјини испоручено неколико хиљада лаких противтенковских ракета.

„Тајмс“ пише и да Лондон планира да пошаље још неколико стотина војника у земље-чланице НАТО-а које се налазе поред Украјине.

Према наводима листа, Лондон жели да појача своје присуство у Естонији, Летонији, Литванији и Пољској како би одвратио Русију.

Процењује се да британска борбена група у Естонији броји 1.200 људи. Групу чини 830 војника, тенкови, оклопна возила, самоходна артиљерија, инжењери, ПВО и обавештајна служба. Поред тога, ту је и више од 300 француских војника. Наводи се и да се још 140 британских војника налази у Пољској.

Британска министарка се провозала тенком у Естонији

Последњих месеци Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.

Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.

Разговори на ту тему вођени су протекле недеље на три нивоа – Русија-САД, Русија-НАТО и са представницима ОЕБС.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 21. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар