РТВ Војводине: За годину дана затворено 37 одсто великих фарми у Србији

Опстали су они произвођачи који су имали неке залихе тј. затворен систем производње

Извор: РТВ

ДОРОСЛОВО – Наша земља има велики потенцијал за производњу свиња, односно товљеника. Међутим, циклична кретања цена у тој грани сточарства праве проблеме фармерима.

“Јако ниске цене и високе цене инпута су нас пратиле целе прошле године” рекао је произвођач из Дорослова Роналд Холо. Кукуруз је пре три године коштао 12 динара сада је достигао цену од скоро 30 динара. Сојина сачма је била 36, 37 динара сада је близу сто динара”.

Година је, према томе, била јако тешка за свакога, закључује Холо и то у целом свету једино ја тамо било “скривених” субвенција, по њему.

Узгајивачи свиња: Из Европе се увози неквалитетно месо по багателној цени, ми трпимо губитке

Афричка куга и даље хара по свету а од ње профитирају Кинези који највише извозе у Америку и Бразил и они и диктирају цене а то негативно утиче глобално по свињарство.

“Ми очекујемо стабилизацију цена ове године”, рекао је Холо а такође очекују и бољи баланс између произвођача и кланичара.

Данас је откупна цена 170 динара али су свињари у великим губицима ове године.

Витомир Видовић: Увозом меса посао направило 30 људи, а без посла остало око 3000

За годину дана 37 одсто великих фарми се затворило у Србији а опстали су они произвођачи који су имали неке залихе тј. затворен систем производње. Холо сумња да ће само неколико фарми успети да се извуче из ове тешке ситуације.

Шансе за развој свињарства су велике у односу не европску конкуренцију.

Опрема: Стање ствари

(РТВ, 17. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар