Америчка представница у НАТО: Ширимо се докле хоћемо, нема простора за компромис са Русијом

Наша врата остају отворена. Нико нема право да их залупи ногом. И сваку одлуку о проширењу ће и даље доносити Алијанса и одговарајућа земља, истакла Џулијана Смит

Фото: Depositphotos

Нема много простора за компромис са Русијом по питању проширења Алијансе, изјавила је стална представница САД при НАТО-у Џулијана Смит.

Искрено говорећи, не видим много простора за компромис, рекла је Смитова у интервјуу за телевизију „Си-Ен-Ен“ уочи заседања Савета НАТО-Русија планираног за ову недељу.

Америчка представница при НАТО-у навела је да у овом тренутку „нико не предлаже промену политике Северноатлантске алијансе“ у смислу њеног даљег ширења.

Наша врата остају отворена. Нико нема право да их залупи ногом. И сваку одлуку о проширењу ће и даље доносити Алијанса и одговарајућа земља, истакла је Смитова.

Подсетимо, 10. јануар у Женеви су одржани преговори Русије и САД о руским предлозима за безбедносне гаранције. Претпоставља се да ће након тога руски предлози бити разматрани 12. јануара на савету Русија-НАТО и 13. јануара на платформи ОЕБС-а у Бечу.

Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у блок и стварања војних база у постсовјетским земљама.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Новости, 11. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар