Руски јеврејски конгрес одликовао Александра Гинцбурга и упоредио га с Мојсијем

Александар Леонидович Гинцбург нам је – попут Мојсија – помогао да из карантина изађемо на слободу, рекао члан Предсједништва Руског јеврејског конгреса Авшолум Јунаје

Александар Гинцбург (Фото: РИА Новости/Владимир Песня Перейти в фотобанк)

(РИА новости, 5. 10. 2021)

Директор Центра Гамалеја и творац прве свјетске вакцине против короне Спутњик Ве, Александар Гинцбург, добитник је награде Global Influence Award (награда за утицај у свјетским размјерама, нап. Стања ствари) Руског јеврејског конгреса (РЈК). На свечаности поводом 25-годишњице РЈК награду је Гинцбургу уручио члан предсједништва РЈК Авшолум Јунајев, упоредивши том приликом Гинцбурга с Мојсијем.

„Александар Леонидович нам је – попут Мојсија – помогао да из карантина изађемо на слободу. Кад смо се суочили с вирусом и живјели у изолацији, нисмо били слободни људи. Могућношћу да се вакцинишемо Спутњиком утрô нам је пут ка слободи“, рекао је уручујући награду Јунајев.

Рајли Вагаман: Је ли Гинцбург сахранио свој Спутњик Ве?

Global Influence Award је нарочит знак признања људима чије је дјелање имало највећи утицај у свјетским размјерама. Претходни добитници награде су предсједник Свјетског јеврејског конгреса Роналд Лаудер, градоначелник Јерусалима Моше Лион, музичар Андреј Макарович, љекар Борис Проценко и други. Добитници за 2021. годину су и предсједник Израела Рувен Ривлин и управа компаније Јандекс.

Руски јеврејски конгрес је, према ријечима његовог руководства, највећа јеврејска организација у Русији, добротворни фонд и члан Свјетског јеврејског конгреса. Основан је 1996. године на иницијативу скупине крупних јеврејских пословних људи, активиста јеврејских организација и угледних религијских дјелатника ради подршке обнови јеврејског живота у Русији.

С руског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар