Слободан Антонић: Буди човек, изађи на референдум и реци НЕ!

Ми, обични људи, немамо шта да изгубимо.  Наших пола сата времена – и то ће можда бити она тачка преокрета коју сви прижељкујемо

Слободан Антонић (Фото: Соња Ракочевић)

Бранећи Басару од напада да је преласком у Курир „показао да је вучићевац“, Теофил Панчић је, пре годину дана, с чуђењем приметио да се „ово друштво дели још само за и против Вучића, а све друге разлике постају секундарне, ако не и небитне“ (овде).

За годину дана, међутим, у грађанско-супремационистичком табору ова подела је забетонирана. Доказ је новогодишња Петричићева карикатура, у којој је чак и Биљана Србљановић нацртана као бедни чанколиз Вучићевог режима (овде). Србљановићка се гицала, плачући „Али ја сам ваша!“ (овде). Но, практично нико је није узео у заштиту. Осим Басаре, који је тачно приметио да у јавности нема доказа да Србљановићка узима било какве паре од режима (овде).

Међутим, Србљановићку су грађанисти казнили зато што им је покварила антивучићевску представу с Баљковом оставком на ФДУ (овде). Разоткривши његово пренемагање, она се показала као „не-наша“. Добила је статус квариигре и завршила на Петричићевој карикатури као пашче под столом Вучића и Брнабићке.

Биљана Србљановић: Зашто ме је Петричић нацртао као пса Ане Брнабић који једе отпатке са њеног стола?

Порука је јасна: јаз је коначан, пун воде и крокодила, нема издвојеног мишљења и усамљеног јахача, грешка се више не прашта…

На овој пак другој, суверенистичкој („националистичкој“) страни, међутим, још увек подела није тако оштра. То је зато што фокус није на Вучићу, већ на одбрани

Србије од колонијалне политике Вашингтона и Брисела (Берлина). Ту постоје две теорије.

Прву је најбоље изразио Мило Ломпар (овде). Србија се налази у „колонијално-окупационој ситуацији“ (9), при чему смо прошли следеће фазе (15-22):

 1. „политика отвореног отпора“ (1990-2000);
 2. „политика отворене капитулације“ (2000-2004);
 3. „политика скривеног отпора“ (2004-2008);
 4. „политика скривене капитулације“ (2008-2022).

Мило Ломпар (Фото: Соња Ракочевић)

Садашњу фазу, која се нарочито убрзала после 2012, одликује пропагандно симулирање националне (суверенистичке) политике, уз прикривену капитулацију у свим важним питањима.

Срби Северног Косова, рецимо, издани су Бриселским споразумом 1 (2013) и 2 (2015), као и Вашингтонским споразумом (2020). Наша економија стављена је у још дубљу колонијалну зависност од ЕУ и САД. А „срце и крвоток државне администрације крију бројне представнике невладине интелигенције“, те је „политика режима СНС у најдубљем сродству – само у нижем цивилизацијском регистру – са циљевима и средствима невладине интелигенције“ (22; 25).

Другу пак теорију заступа суверенистичка фракција провучићевске интелигенције (декларативна и/или стварна), која често има прилику да говори у великим медијима (рецимо, „Ћирилица“ ТВ Хепи). Они кажу да је Вучић реалпатриота: попушта где мора, а брани где се може.

Вучић није пустио „Косово“ у УН, није увео санкције Русији, отворио је Србију за Кину, не пристаје на унитаризацију БиХ и брани Републику Српску, помаже Србима у ЦГ, јача војску, смањио је незапосленост, а антинародне ковид мере најслабије су у Србији од свих ЕУ земаља…

Каже се још и да време ради за Вучића. САД и ЕУ убрзано слабе, Кина и Русија јачају, а он прави простор за преокрет. То што га грађанисти данас тако манијакално нападају знак је да атлантисти с њим губе живце и да хоће уместо њега да доведу праве издајнике. Вучић можда није идеални суверениста. Али, све реалне алтернативе далеко су грђе: од Маринике, до Ђиласа.

Која је од ових теорија тачна знаћемо када Вучић заврши своје мандате и оде у историју. Али, дотле, ваља се борити и одлучивати. Људи прихватају ове теорије као оријентире или пак заузимају средњи положај.

Међутим, када је реч о предстојећем референдуму, и по једној и по другој теорији ваља изаћи и заокружити НЕ.

За опозиционе суверенисте ова промена устава је чист уступак режима колонијалним силама, како би остали још мало у седлу (овде). Судије нису само струка, па да се бирају и оцењују међусобно. Они су власт – могу свакоме од нас да одузму имовину, или да нас пошаљу у затвор. Управо као власт они не могу бити независни од народа. Томе служи узајамна контрола и равнотежа три гране власти: законодавне, извршне и судске.

Referendum sa engleskim šmekom – Vučić bez dobrih opcija

Ова уставна промена, упозоравају суверенисти, само је део тренда развлашћивања народа, који свуда гурају суперелите (овде). Систем који је предвиђен готово нигде не постоји (уп. овде). Судска власт у Србији биће вероватно „најсамосталнија“ у свету. Добићемо касту на коју друштво неће моћи да утиче – али ће морати богато да је издржава.

Поготово у колонији, кажу суверенисти, не може да буде независног судства. Судови ће бити независни колико и тзв. независни медији – N1, Blic или Danas. Што ће рећи: биће антинародни и корпоративни (плутократски). Зато треба изаћи и гласати НЕ.

Исту аргументацију износе и провучићевски националисти (овде). Они само додају да је и Вучић интимно против ове промене Устава (овде). Морао је на њу да пристане због Венецијанске комисије и притиска из Брисела, као на мање зло (у односу на, рецимо, пријем „Косова“ у УН).

Али, СНС машинерија готово уопште не води референдумску пропаганду. Референдум је за већину грађана невидљив, а убеђивање да се гласа ЗА неубедљиво. Вучић заправо бога моли да референдум не успе. А онда ће да каже Бриселу – ето, ја сам био за, покушао сам, али шта ћу кад народ неће…

По обе ове теорије, дакле, ваља изаћи и гласати НЕ. Истина, постоји бојазан да суверенистичка опозиција неће моћи свуда да има контролоре и да ће власт бити у прилици да наштимује резултат. Али, ако је друга теорија тачна – до тога неће доћи.

Заправо, предстојећи референдум одличан је тест плаузибилности ове две  теорије. Успех референдума јача прву. Неуспех другу теорију.

Но, какогод, ваља изаћи и гласати против. Србија не сме да буде колонија којом управљају компрадорске касте. А све како би се из ње неометано екстраховао рад и капитал у империјалне центре. Ово је прилика да се свима – аутоколонијалним политичарима, лажљивим корпорацијским медијима, предаторским империјалним компанијама и ауторасистичким културњачким супремационистима – лупи шамар.

Апел грађанима Србије: На референдуму заокружите „НЕ“!

Мали и симболички шамар. Али, ипак шамар.

Ми, обични људи, немамо шта да изгубимо.  Наших пола сата времена – и то ће можда бити она тачка преокрета коју сви прижељкујемо.

Бити човек и рећи НЕ! Зар је то толико тешко?

Текст је пренет уз дозволу редакције „Правде“

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Правда, 7. 1. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

7 replies

 1. ,, Будимо људи.,, Онај Свети Павле нам је оставио овај Устав.

  9
  3
 2. Зашто бисмо се у земљи у којој се свакодневно, у свему и тотално гази Устав, бавили тиме како он гласи? Најбоља заштита Уставности је поштовање Устава, а не његово уобличавање. По важећем Уставу Вучић и екипа би морали да буду у затвору. Зато, нема потребе замлаћивати се нечим што свакако ни ова, ни будућа власт доведена од стране странаца, неће поштовати. Решење није у мењању закона, него у хапшењу битанги које их не поштују. Кад то буде урађено, све добија неки смисао. Чита ли ово неко из војске?

  24
  3
 3. Често се провлаче ставови да је Вучић пустио север Косова и укинуо српске институције. Гледано ове дистанце, ситуација је била сложена, Кфор је пуцао н нас, у Рудару је Бундесвер решето по кућама, возове је заустављао Кфор на јарињу и упадао у контролу са дугим цевима,. Војску готово да нисмо имали а питање колко би се људи одазвало да иде “доле” и брани те “Косоваре” како нас многи зову. Институције(многе) јесу предате мада реално, ти наши судови су судили парнице, одлуке су биле извршне само ако се обе странке сагласе. За све принудно КПС полиција није асистирала и било је неспроводиво. Било би боље да је остало али шта да је НАТО наставио да се бори с нама и успут да су пустили Арнауте из јужне К. Митровице. Да ли ће сва та наша жртва да се исплати и да ли је то постепено пустање низ воду или изнуђена тактика видећемо кад Вучић подвуче црту. Добра је ствар што код њега нико не зна шта у ствари ради. То могу само велики махери од политичара.

  9
  22
 4. Извукао бих оно , по мени најважније за велико НЕ , а то је да у колонији нема независног судства како год да га бираш и постављаш.

  20
  1

 5. Судије нису само струка, па да се бирају и оцењују међусобно. Они су власт – могу свакоме од нас да одузму имовину, или да нас пошаљу у затвор. Управо као власт они не могу бити независни од народа. ”

  Да ли је потребно додати још шта више на наведене реченице да би се изашло на референдум и заокружило НЕ?

  31
 6. Ali! Autor nije obican covek, ON JE REDOVNI PROFESOR Filozofskog fakulteta, a to je vecni polozaj, moze da predaje da je Zemlja ploca i niko mu nista ne moze, nedodirljiv kao i ostatak samoupravljanja u vidu „autonomije“ univerziteta da postavlja Samardzice i Dubravke i proteruje ideoloski nepodobne, a takva, autonomija, sada „preti“ i sudstvu! Inace, citirani deo koji navodi @Nenad je stvarno prelep.Ja sam izgubio licnu kartu divljajuci na novogodisnjoj zabavi, pa ce ovo pitanje morati biti reseno bez mene, ali sam skupio par „NE“ za referendum. Samo da ne bude kao sa „Dverima“, kada smo samo ja i tih par „NE“ glasali za Boleta, pa je bilo:“Je li, pa samo mi glasasmo za onog tvog!?“. Od tada ne savetujem nikoga za koga da glasa, ali sam sada napravio, s oprostenjem, iznimku

  Kada smo vec kod iznimke, evo jedan crnjak: Nisu Beogradjani Splicani, pa kada bace nekog u vodu da taj izroni :(((((((((

  8
  3
 7. ”Мртви поново на бирачком списку, стижу позиви и фантомским бирачима”?!

  Колико је мртвих који ће гласати са – ”ДА”?

  Можда је сврсисходније било позвати бираче слоганом:
  БУДИ ЧОВЕК, ИЗАЋИ НА УЛИЦУ И РЕЦИ – ”НЕ” РЕФЕРЕНДУМУ, СПРЕЧИ
  РЕФЕРЕНДУМ!
  Предност овога је у томе, што би МРТВИ БИЛИ ИСКЉУЧЕНИ ИЗ ГЛАСАЊА!
  РИК не би морао да пребројава гласове, и да ”не” ЖИВИХ лажира са – ”да” МРТВИХ ГЛАСАЧА!
  АКЛАМАЦИЈА ЈЕ НАЈДЕМОКРАТСКИЈИ И НАЈНАРОДНИЈИ НАЧИН ГЛАСАЊА –
  ДИРЕКТНО БИЈЕШ ЗМИЈУ У ГЛАВУ!
  https://srbin.info/politika/mrtvi-ponovo-na-birackom-spisku-stizu-pozivi-i-fantomskim-biracima/

  10
  1

Оставите коментар