Суд у Мелбурну поништио одлуку Федералне владе Аустралије о депортацији Новака Ђоковића

Борба најбољег тенисера света са аустралијским властима још није готова, али је направљен велики корак ка наступу на предстојећем Аустралијан опену

Саслушање пред судом у Мелбурну (Фото: Снимак екрана)

Ђоковићеви представници изнели су жалбу на одлуку Владе, аргументовано је одбранили и потврдили да је Новак имао комплетну документацију за медицинско изузеће, због чега је судија Ентони Кели пресудио у његову корист. Борба светског „броја 1“ са аустралијским властима још није готова, али је направљен велики корак ка наступу на предстојећем Аустралијан опену.

То је епилог свега што се дешавало претходних сати у суду у Мелбурну. Редом је то изгледало овако.

Ноћас су Новак Ђоковић и његови правници стигли у суд на заказано саслушање у поноћ по средњоевропском времену. Почетак суђења je касниo, не зна се из ког разлога. Предвиђени пренос није почео на време, из техничких разлога а квар су после сат времена успели да отклоне техничари у суду.

Окови новог свијета

Велико је интересовање медија и многе ТВ екипе и извештачи су били присутни..

Сви чекају да чују одлуку о томе да ли ће српски тенисер моћи да уђе у Аустралију и учествује на првом Гренд слему сезоне, или ће бити одбијен и депортован.

Медији се баве новим детаљима и тиме шта Влада Аустралије планира да изнесе у случају против Новака, јавља за РТС новинар Саша Јанковић из Мелбурна.

Све је у рукама судије који ће одлучивати чак и у случају да Влада жели да га затвори поново, а судија Кели то може да спречи, наводи Јанковић.

Процедура је делимично јасна. Отприлике су се две стране сагласиле да ће користити два сата за излагање, па би све требало да се заврши за четири сата, а након паузе и изрицање пресуде. Судија може одложити и променити сам ток саслушања.

У медијима је, јавља Јанковић, жестока пропаганда против Новака.

Новак Ђоковић (Извор: Друштвене мреже)

Јуче се појавила информација да је Новак претња по безбедност аустралијских грађана, што је апсурдно. Све зависи од тога шта ће Влада предузети и да ли ће ићи до краја и не дозволити Новаку да учествује на турниру.

Аустралијска влада је, између осталог, непосредно пред Ђоковићев излазак пред суд, објавила да као суверена држава има право да га поново притвори, у случају да српски тенисер добије дозволу за останак у земљи.

Према речима Драгана Царана, некадашњег дописника РТС-а из Аустралије, постоје четири судска решења у случају Новака Ђоковића.

Федерална влада Аустралије одговорила је на жалбу коју су предали адвокати Новака Ђоковића документом од 13 страна.

Најбољи тенисер света има велику подршку, како испред хотела у којем је смештен у Аустралији, тако и у Србији, али и од српских тенисера који су у Мелбурну.

Сагента Пилаи, истраживачица у Центру за избеглице, навела је да би случај био много јаснији да је било јасније комуникације у правилима између власти и организатора турнира, али наводи да је пред Ђоковићем тежак случај.

„Ако Ђоковић изгуби, биће депортован, али чак и да победи на суду, његов пут ка Аустралијан опену неће бити јасан. Ако одлука о укидању визе буде била поништена, министар унутрашњих послова може да искористи сва права из Повеље о миграцијама да поново поништи визу.

Јасно је да је Ђоковић жртва бирократског хаоса у Аустралији, лоше комуникације федералних, државних и тениских власти, а на суду ће он и његови адвокати покушати да одбране његово право на боравак у Аустралији и такмичење на предстојећем Аустралијан опену, који неће бити ни „опен” ни „гренд слем” ако се деси да он, први рекет света – не учествује.

Стање ствари: О значају Новаковог НЕ Аустралији

Судија испитује Ђоковићеве адвокате

Судија Ентони Кели испитује Ђоковићев правни тим о обавештењима која су му дата о намери да му се укине виза и тражи од њих да прођу кроз „временску линију“ Ђоковићевог разговора за граничном полицијом.

Ђоковићев адвокат: Потпуни недостатак доказа

Ђоковићев адвокат, Николас Вуд, оптужио је представника Владе за „потпуни недостатак доказа“ у делу обавештења у којем је морао да објасни због чега постоје разлози за укидање визе.

Адвокати тврде да је обавештење о укидању визе „фалично“

Ђоковићеви адвокати тврде да је обавештење о намери да се Новаку укине виза било „фалично“, зато што је „мешавина“ основа потребних за отказивање визе.

Специјални известилац ЕП за тзв. Косово Виола фон Крамон: Једнака права за све, нема уласка за невакцинисане, то важи и за Новака Ђоковића (Извор: Твитер)

Судија Ентони Кели: Шта је Ђоковић још могао да уради?!

Судија Кели је поставио питање зашто делегат није прихватио документ од Тениског савеза Аустралије и наводи да га је то питање заиста заокупило јер је медицинска комисија потврдила медицинско изузеће.

„Значајна чињеница, посебно у контексту укидања визе након што особа стигне, да су овде професор и еминентно квалификовани лекар изнели и пружили подносиоцу представке медицинског изузећа“, рекао је Ентони Кели.

„Оно што ме узнемирује је шта је овај човек (Ђоковић) више могао да уради?“, додао је Кели.

Премијер Аустралије Морисон: Случај Ђоковић је ствар суда

Премијер Аустралије Скот Морисон изјавио је да је случај Новака Ђоковића питање суда и да неће давати коментаре о томе да ли ће влада други пут укинути Ђоковићу визу ако он добије жалбу.

Аустралија: Политички „рат“ – разлог Новак Ђоковић

„То је тренутно питање пред судом”, рекао је Морисон на конференцији за новинаре, преноси BBC.

Поновио је тврдњу да су организаторима Аустралијан опена још у новембру достављене јасне инструкције за улазак у земљу.

​Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар