Митрополит Јоаникије: Не видим зашто до сада није потписан Темељни уговор

Не видим никакав разлог зашто би се та иницијатива прекинула и зашто Темељни уговор не би био потписан, рекао митрополит Јоаникије

Митрополит Јоаникије (Фото: Н. Марјановић)

НИКШИЋ – Митрополит црногорско приморски Јоаникије изјавио је да не види разлог зашто до сада није потписан Темељни уговор између Српске православне цркве и владе Црне Горе. Митрополит каже да не може да предвиди рокове када би тај документ могао да буде потписан, те да је битно да Црква у Црној Гори живи и са и без Темељног уговора.

„Али, понављам то је једно цивилизацијско достигнуће и не видим никакав разлог зашто би се та иницијатива прекинула и зашто Темељни уговор не би био потписан”, рекао је Јоаникије за РТВ Никшић.

Истакао је да је тај документ у правном погледу важан и да би са њим сигурно положај Цркве у Црној Гори био боље дефинисан.

То би, каже, био заједнички документ државе и Цркве о међусобном уважавању и подели надлежности, као што је то питање дефинисано са Римокатоличком црквом у Црној Гори. Оцењујући однос Цркве и државе, Јоаникије каже да је он коректан и додаје да Црква не жели да се меша у послове владе.

„Имамо коректну сарадњу. Видимо недостатке и проблеме у данашњој власти, не желимо да доприносимо продубљивању већ постојеће политичке кризе у Црној Гори. Нека политичари сами решавају своје проблеме, нека нађу решење”, рекао је митрополит.

Извор: Спутњик

Сматра да је неопходан озбиљан дијалог и истовремено додаје да није он тај који треба да саветује политичаре шта да раде.

„Ми имамо сувише посла у својој надлежности. Не пада нам на памет да се још оптерећујемо политиком, осим да се бавимо уређењем односа цркве и државе”, додаје Јоаникије.

Осврнувши на епидемиолошку ситуацију у Црној Гори, митрополит је поручио да, ако ово време упућује на скромно прослављање Бадњег дана и Божића, то неће, каже, ослабити нашу веру.

Важно је, истиче, да се сви обрадујемо Христовом рођењу и да допустимо да, како је навео, његова топлина уђе у наша срца, да нас обједини, измири.

„То је оно што желимо и себи и свим људима добре воље. И онима који мисле као ми и онима који другачије размишљају. Свима желимо радост и милост, благослов и све најлепше у празничним божићним данима”, навео је Јоаникије, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар