Покрет за одбрану КиМ: Отказати референдум 16. јануара ако нема услова да се спроведе и на Косову и Метохији

На уставном референдуму 2006. године највећа излазност била је у српским срединама на КиМ, што представља још једну обавезу да се и овога пута референдумско изјашњавање организује и тамо

Фото: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Покрет за одбрану Косова и Метохије упозорава власти Републике Србије да је неорганизовање предстојећег референдумског изјашњавања 16. јануара 2022. године на територији Косова и Метохије супротно уставним начелима и да зато представља довољан разлог за његово отказивање.

Подсећамо да је у преамбули Устава наведено: „Полазећи од државне традиције српског народа и равноправности свих грађана и етничких заједница у Србији, полазећи и од тога да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, да има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије и да из таквог положаја Покрајине Косово и Метохија следе уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима, грађани Србије доносе Устав Републике Србије.“ Истовремено, указујемо да је чланом 182. став 2. Устава Републике Србије дефинисано како ће суштинска аутономија АП Косово и Метохија бити утврђена „посебним законом који се односи по поступку предвиђеном за промену Устава.“

Обавеза свих државних органа, који су учествовали у доношењу уставних амандмана, као и оних који учествују у организацији референдума јесте да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији. Показаним приступом, у ситуацији када уопште није познато да ли ће грађанима на Косову и Метохији бити омогућено гласање, то се апсолутно није учинило, те су обавезе које проистичу из Устава Републике Србије потпуно занемарене.

Прeдстављање Апела народу да чува Устав, изађе на референдум 16. јануара и заокружи НЕ!

Такође, занемарена је и обавеза о доношењу посебног закона којим ће бити утврђена суштинска аутономија за Косово и Метохију, како од стране актуелне, тако и од стране свих скупштинских већина од 2008. године. У том контексту наглашавамо да је грађанима Републике Србије пре неопходна примена, а не промена Устава.

Наглашавамо и да је на уставном референдуму 2006. године највећа излазност била управо у српским срединама на Косову и Метохији, што представља још једну обавезу да се и овога пута референдумско изјашњавање организује на Косову и Метохији. У супротном, ако власти Републике Србије нису способне да то учине, референдум се мора отказати. Уколико се референдум спроведе, без омогућавања гласања на Косову и Метохији, представљаће то још једно у низу легитимизовање албанских сепаратистичких институција и обезбеђивање новог аргумента свим непријатељима Србије који подржавају лажну „државу“ косовско – метохијских Албанаца.

Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије

Проф. др Митра Рељић
Проф. др Слободан Самарџић
Проф. др Милош Ковић
Проф. др Часлав Копривица
Проф. др Душан Пророковић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 1. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар