Политика: Кад децу васпитавају јутјубери и тиктокери

Многи инфлуенсери са собом носе бреме контроверзи, али њихова популарност, упркос свему, чини се не јењава. Деца изгледа потпуно некритички прихватају све оно што им се пласира на интернету

Извор: uniqorner.com

Ко је Пепа, а ко Бака Прасе? Питате ли неког од педесетак година, тешко да ће умети да одговори. Ипак, за млађе генерације разлика је очигледна. Пепа је анимирани лик, док је Бака стварна особа. Има између њих, међутим, и неких сличности. И једно и друго васпитавају децу – Пепа најмлађе, а Бака оне мало старије. Уз то, овај британски цртани филм доживео је да га забрањују у Кини, али и у Аустралији, док би једног од најпопуларнијих јутјубера иста судбина могла да снађе и у родној Србији, будући да се управо ових дана потписује петиција да се младићу, чије је име Богдан Илић, због вређања, псовки и малтретирања забрани емитовање на „Јутјубу”.

Да можда и нису потпуно у криву старији који мешају ово двоје интернет идола, говори и податак да је Илић, који се прославио играјући игрицу „Лига легенди”, најпре имао надимак Пепа Прасе, али га је променио у ово друго када је неко од „колега” из играонице почео да га копира.

Богдана Илића познатијег као Бака Прасе, на „Јутјубу” прати готово два милиона људи (Извор: Политика)

Овај младић је интернет каријеру започео као гејмер, али би могао да је заврши као једна од најконтроверзнијих личности нашег друштва јер у којој год причи да се појави, прати га хаос. Почело је то отприлике пре две године, када је у Новом Саду изазвао стампедо деце која су развалила бину како би му се приближила. Реаговала је и интервентна јединица полиције, а све се скончало згражавањем јавности, која се питала шта су за све то време радили родитељи ових малишана. Бака Прасе, кога на „Јутјубу” прати готово два милиона људи, знао је да се истакне и у другим ситуацијама. Какве приче он клинцима продаје на интернету, рашчуло се крајем прошле године, када су на „Тиктоку” објављени снимци екрана експлицитне преписке коју је јутјубер размењивао с малолетницама, наводно користећи популарност како би добио сексуалне услуге. Пукла је брука, реаговао је заштитник грађана, Управа криминалистичке полиције поднела је кривичну пријаву због сумњи на недозвољене полне радње с малолетном особом, а Илићу су тада отказана и бројна спонзорства. Фама о њему поново се разбуктала пре неколико дана, када се сазнало за прерану смрт младе инфлуенсерке Кристине Кике Ђукић. Тада се јавност подсетила на њихову некадашњу свађу, током које ју је Илић брутално вређао, па јој је чак, како се верује, посветио и песму „Је л’ те није блам”. Илић је давао изјаву полицији, правдао се на интернету да је тај конфликт завршен и да су њих двоје неко време преговарали и о сарадњи.

Небојша Петковић: „Инфлуенсери“ – од идиотократије преко малтретирањa других до дизања руке на себе

Али није Бака Прасе једини. Многи инфлуенсери са собом носе бреме контроверзи, али њихова популарност, упркос свему, чини се не јењава. Деца изгледа потпуно некритички прихватају све оно што им се пласира на интернету, а вероватно и велики део тога усвајају.

Оправдан је страх оних који верују да ће млади тешко на мрежама сазнати нешто паметно. У прилог томе иде и то што новинске ступце пуне вести о проблемима која су правила деца, тражећи узоре баш на интернету. Дошли смо до тога да је готово непримећена вест да први резултати истраге о омањем пожару у Основној школи „Бранко Радичевић” на Новом Београду указују на то да је инцидент изазвало дете, испуњавајући изазов са „Тиктока”.

Зоран Јовановић, познат као Луди Брат, раднику „Градске чистоће” отима метлу и ђубровник (Извор: Политика)

А по изазовима се прославио, опет у негативном смислу, и тиктокер Зоран Јовановић, познат као Луди Брат (на овој мрежи прати га 412.000 људи), који је у мају ове године упао у кавез жирафе у зоолошком врту, с намером да је, веровали или не, јаше. Пре него што су га чувари приметили, успео је да узнемири и неке друге животиње, а у једном тренутку је чак упитао клинце да ли да у следећем видео-снимку уђе код лава. И није ово једини његов бисер који је несебично поделио са децом која га прате: узнемиреност јавности изазвао је и раније када је снимао себе док раднику „Градске чистоће” отима метлу и ђубровник како би испао занимљив, као и док краде сладолед од продавачице иако на крају истиче да јој се, због тога што је радница била потресена, ипак извинио и платио посластицу.

По скандалима се истакао и јутјубер Милош Костић Кими (942.000 пратилаца). Он је такође многобројне лајкове деце „куповао” бахатошћу. Постао је широј јавности познат након видеа на којем је снимио себе док гумени базен пун воде празни са терасе стана у „Београду на води”. Није марио што је вода завршила на шеталишту где је могло бити и људи јер, како се правдао, тог дана је падала киша, па је „ионако све мокро”.

Милош Костић Кими постао је познат после снимка на којем гумени базен пун воде празни са терасе стана у „Београду на води” (Фото: Снимак екрана)

Појединима је узор на интернету Никола Кељановић, познатији као Ћалетов Син. Момак који се у жижи јавности нашао када је на Новом Београду слупао златни „порше” на „Инстаграму” има налог са 117.000 пратилаца. Изласци, луксузан живот, много новца, приче о везама са естрадним звездама – штихови су којима привлачи обожаваоце, а чини се да је постао и мезимац таблоида који су извештавали чак и о томе како их је младић возао у својој новој „мечки”, украшеној кристалима „сваровски”. Осим у вестима о томе како бахато вози градом, Никола се недавно поново појавио у медијима, овога пута као момак који је дириговао групи малолетника која је скидала албанске заставе у Београду.

Псовке, бахаћење, мегаломанија и виртуелне свађе увукле су се у живот деце, а малишани неретко покушавају и да копирају ове интернет „јунаке”. Своје идоле са друштвених мрежа они доживљавају превише озбиљно. Од њих уче, уз њих се смеју, а богами и плачу. Зато и не чуди што је млађе генерације у црно завио раскид популарног „звезданог” пара Војажа (Михајла Веруовића) и Бресквице (Анђеле Игњатовић). Обожаваоци су на интернету скупљали лајкове како би се бивши љубавници помирили, писали песме, а нису крили ни да су се и молили Богу да се Бред и Анђелина српских друштвених мрежа поново споје.

Михајло Веруовић и Анђела Игњатовић (Фото: Снимак екрана/Инстаграм)

Будући да у васпитању младих делују и као „продужена рука” родитеља и школе, овакви инфлуенсери требало би да више пажње посвете садржајима које пласирају. Међутим, има на интернету и креатора који су свесни своје одговорности према пратиоцима. Такав је и популарни Ђота (Никола Милошевић), чији је јутјуб налог посвећен углавном спорту, а прати га 1,15 милиона пратилаца. Оно што је занимљиво јесте што је његов канал „фемили френдли”, у преводу, садржај који објављује прилагођен је и младима.

Има старијих, али, наравно, има и великог броја млађих који то прате. Тешко је креирати универзалан садржај за све, а да он буде занимљив великом броју људи. Једно је сигурно, сви гледају садржај који их интересује из неког разлога. Деца можда немају толико развијену способност да разазнају шта је добро, а шта лоше по њих. Такве ствари долазе сазревањем. Колико год да неко са интернета има утицаја, доброг или лошег, основно васпитање и интересовање те деце долази из њиховог примарног окружења, од родитеља, другара из школе и слично. У овом кругу морају да схвате шта је добро, а шта лоше, како би садржај који заправо желе могли да пронађу на интернету, односно како би одстранили онај који је лош по њих у неком смислу – истиче Ђота Фристајл, који додаје да одговорност према пратиоцима црпи из основног кућног васпитања и да се понаша у границама које сматра примереним, па га неретко прате и родитељи деце која су његови обожаваоци.

Тешко је, каже он, проценити утицај који неко може имати на своје пратиоце.

Најбољи начин да утичеш на пратиоце је сопственим примером, да и они сами могу да виде како можеш бити нормалан, културан, поштен, а да заправо оствариш своје циљеве. Штета је што велики део друштва има погрешне вредности, па је врло тешко њима усадити нормалну идеју и здрав начин размишљања – каже Ђота.

Он упозорава и да родитељи морају у већој мери бити укључени у садржаје које деца прате, како би им указали шта је добро за њих, а шта не и тако смањили негативне ефекте који стижу са друштвених мрежа.

Ана Вуковић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 12. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , , , , ,

6 replies

 1. U naslovu je receno sve.

  Zgubidani netalentovani za bilo sta korisno, ipak su se snasli na nacin kako su znali i umeli, pa voze besna auta i zive na visokoj nozi, sto nije problem, da cena svega nije katastrofalna po tu jadnu decu koja ih „prate“.

  Kazniti to za primer drugima, i najvaznije – roditelji moraju da znaju sta im deca rade!

  10
 2. Шиптарске заставе су требали и старији да скидају, а не да то као предлаже неки „инфлуенцер“ . Што се тиче дебилане зване „друштвене мреже“ па кад родитељи те деце (дебилни миленијалци) буду мање дебил и избришу своје профиле, онда ће и деца да буду нормална. То је новинарка заборавила да напише. Тако је-како је.

  13
  1
 3. А Политика се претвара да тЕм нема ништа!

 4. Za Baku Prase pise da je priveden bio u policiju zbog nedozvoljenih radnji sa maloletnicama. To znaci da je osumjiceni pedofil. Po Srbiji seksualni osumjiceni manijak seta na slobodi. Da Li ima jos zrtava? Pronadje mu fotografija na Internet, faca tupava ,IQ nizak to se vidi. Cekam da se pojavi odlican advokat I u ime tih maloletnica tuzi manijaka za dobru ostetu. Za pravljenje velikoga novca kao taj tip treba veliki ulaganje, neko je iza njega .

 5. Једна од најгорих ствари које производе ове јадне копије америчких (имбецилних) узора јесте ужасан англо-српски сленг. Тако они „флексују“, „хајпују“, „дисују“, „рилисују“, скупљају „голдове“, итд. Ено га Муђа снима „влогмас“ – божићни влог – и не пада му на памет да би у нашој варијанти то био вложић. Јок, не бива. Све мора моронски да се копира од Американаца до те мере да „влогмас“ снима у недељи католичког божића. Прилив англицизама у задњиг 20-30 година се мери са оним што нам се десило са језиком за време Отоманског царства. И нико ништа. На штанду наше државе на Експоу ми имамо „бизнис хаб“, а не пословно чвориште. Итд. да не набрајам томе нема краја… Стварно да човек повилени од немара.

  18
 6. Saffron, разумем Вашу бригу и видим по коментарима да сте добра личност, али морам да вас разочарам; данас значајан број младих Српкиња су развратно смеће. То, нажалост, знамо најбоље ми 30+ јер нас највише јуре, мисле пошто радимо и имамо кола, неки и стан и тако то…Није овај дебил Бака ни манијак ни глуп, то тек није, него су клинке подивљале, а он је славан и користи то што су подивљале. Али буквално то, подивљале. Ја стварно не знам где су ти очеви да то смире, какве ли су тек мајке? Оне шаљу слике груди и ногу и да не кажем чега још на ДМ буквално после 10 минута чета на инстаграму са потпуним странцем. Значи, болест мозга. То је ваљда сада тај дебилни тренд, „смувај инфлуенцера“. Ја сам ’87 годиште али ме већ меркају клинке од 20, немам друштвене мреже, па ме не јуре са тим сликама, али по журкама се свашта ради и зато сам у току. Мешање марихуане и жестине као да су мушкарци, више нема разлике. Ово старији Срби морају да схвате и чују да бисмо схватили колико је то све болесно и колико заправо девојке данас нису нормалне ни традиционалне. Морамо ћерке да научимо да увек треба да буду одговорне за своје понашање. Да их научимо да се не понижавају у младости да не би патиле у каснијим годинама. Жене моје годиште кад су биле клинке ни у најгорем пијанству нису такве биле, па је и за мене то био шок кад сам видео на шта личе животи тих девојака данас. Мислим, знало се увек за 2-3 из краја које су биле развратне, а данас је управо супротно. Поштен младић једва 2-3 може да нађе да су нормалне. Само да напоменем, овај коментар нисам посла да вређам никог, нити тврдим да су све Српкиње такве. Поготово на селу и у мањим местима су Српкиње нормалне и све које знам су већ супруге и мајке. Ово су више примери одбеглих сељанки, којих је пун Београд, нажалост, и пост-модерних урбаних риба из Круга двојке и делова Новог Сада.

Оставите коментар