Aleksandar Novaković: Režim svoje marionete koristi i sagoreva do kraja, kao nesrećni mulj u termoelektranama

Grčić je u ime EPS nakupovao silnu opremu za prisluškivanje, šuškalo se da je prisluškivao AV-ovog oca. Liči mi to na skasku iz 1966. kad je Tito smenio Rankovića. No, kaki je AV Tito taki nam je i Grčić Leka

Милорад Грчић (Извор: Пламен)

Nudile su se blanko ostavke režimlijskih funkcionera, klelo se u sve najsvetije, stavljala guša pod figurativnu omču ali to energetskoj situaciji u  Srbiji pomoglo nije.  Ne pomaže voda majko iz korita Ivanova kaže narodna pesma. Samo za  nadoknadu gasa koji nam manjka, država svakog dana izdvoji skoro pet miliona dolara. Po mnogim selima i gradovima nema grejanja, negde i danima. U više delova Beograda je slična, mada manje loša situacija, došla s prvim snegom. Odjekivao je Serbijom, al uzaman, lament o zakasnelom dopremanju uglja .

Ана Брнабић: Превелика случајност да у једном тренутку испадне шест блокова термоелектране

Dok nam se termoelektrane bukvalno lože blatom od uglja servira nam se priča o stanovitom  Miloradu Grčiću iz Obrenovca, v.d. direktoru  Elektroprivrede Srbije (EPS) od 2016. godine (boljeg nema-goreg nećemo naći), vlasniku diplome džidži-midži fakulteta i pečenjare, glavnom krivcu za sva nepočinstva i kadru kojeg će AV  pustiti niz vodu što i nije neka kazna jer – Dijana Hrkalović (možda te bacimo u zavetrinu ili dobiješ koji metar pritvora kućnog ili finijeg mardelja pa, kad se stvari smire-eto tebe nazad). Dodajem: Grčić je u ime EPS nakupovao silnu opremu za prisluškivanje u vrednosti od dve milke ojra, šuškalo se da je prisluškivao AV-ovog oca, pa se povodom toga oglasio AV . Liči mi to na skasku iz 1966. godine kad je na Brionskom plenumu Tito smenio Rankovića koji ga je, tobože, prisluškivao. No, kaki je AV Tito taki nam je i Grčić Leka. Očito je da režim sve svoje marionete koristi i sagoreva do kraja, kao nesrećni mulj u  termoelektranama.

Извор: Политика

Medijski spin na stranu, ono što se krije iza ove petljavine je jezivo i (samo) jedan Grčić manje ili više neće razrešiti postojeću situaciju. Nekvalitetni ugalj (tj. mulj)  je još štetniji i opasniji od klasičnog crnog ili kamenog uglja. Jalovina i lignit (koji ide na odsumporavanje što je samo po sebi dodatno zagađenje) čak i da ih imamo u neograničenim količinama ne mogu dugo vremena grejati zemlju a ono što će učiniti termoelektranama (TE) je sledeće: uništiće pogone i tako će dovesti u pšitanje 44% potreba našeg snabdevanja strujom. Ugljarska mafija koja nam jalovinu prodaje kao visokokvalitetni ugalj će iz svega izaći čistih ruku. Da ne govorimo da će pogoni zbog lošeg goriva, morati da se “krpe” iz godine u godinu što će biti dodatni izdatak za nas poreske obveznice-ke e da bi se neke firme, zadužene za obnovu pogona, “utalile”. Za to vreme ćemo moći da gledamo (ako bude dovoljno struje) na svojim monitorima i ekranima tabele po kojima smo na samom vrhu teško zagađenih država. Jasno je da ne možemo preko noći preći s TE na druge, čistije izvore električne energije ali bi, za početak, drastično olakšanje predstavljalo prelaženje na manje štetan a energetski vredniji ugalj, postavljanje filtera ne TE i toplanama te uništavanje “ugljarske mafije” i ostalih “braćala sistema” koji, bukvalno, guše ovu zemlju. Da bi do toga došlo, neophodno je da se prekine lanac “privatizacije kroz dokapitalizaciju” koji traje više od deset godina Zemlja koja ne kontroliše svoju energetsku industriju ne može ni uticati na svoju budućnost, toplotu domova pa ni zdravlje građanki i građana.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Друштвени покрет Пламен, 17. 12. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар