САД праве Интернет без Кине и Русије

Иако о плановима Алијансе за будућност Интернета нема много информација, интерни документи сугеришу да САД желе да остваре визију коју они називају слободним Интернетом

Извор: НСПМ

Иако можда нисте били свесни тога да Интернет треба да се мења, судећи по агенди Самита за демократију који ће се одржати 9. и 10. децембра 2021. године, тако нешто је неопходно.

Виртуелни Самит за демократију почиње 9. децембра, и једна од земаља учесница је Србија, а домаћин самита је амерички председник Џозеф Бајден. Један од најинтересантнијих делова дневног реда самита је представљање „Алијансе за будућност Интернета.“

Иако о плановима Алијансе нема много информација, интерни документи сугеришу да САД планирају да заједно са својим савезницима остваре визију коју они називају слободним Интернетом, додатно се удаљавајући од модела глобалне мреже коју имају Кина и Русија.

Визија слободног Интернета

Прошлог месеца медијска кућа Политико дошла је у посед интерних докумената у којима се појављују планови за слободни Интернет. У предлогу се наводи да ће Алијанса тежити ка: „отвореном, поузданом и безбедном Интернету који промовише основне демократске вредности и поштовање људских права.“

Извор: Smartlife

У документима се наводе два основна разлога за формирање алијансе:

  1. Ауторитарне снаге које користе интернет за државну контролу
  2. Забринутост због дезинформација, безбедности и контроле интернета од стране великих технолошких компанија

Визија Алијансе

Као одговор на ове проблеме Алијанса има своју визију будућности и план оперативних принципа и обавеза које би требале да се спроведу током 2022. и 2023. године. Овде се пре свега мисли на заштиту података, отворени приступ софтверу, регулације платформи и креирање форума за сајбер безбедност.

Међутим, упркос развијеном плану, и даље се не зна шта ће Бајден урадити на Самиту. Критичари су забринути да су ове одлуке донете пребрзо и да ће због њих постојеће кампање пасти у други план и да ће Алијанса угрозити сва она права која је требала да заштити.

Савезници и ривали

Листа гостију самита је сама по себи контроверзна, јер међу 100 земаља које присуствују, укључујући и Србију, није било места за Кину и Русију. Поред њих, нема ни НАТО чланица Турске и Мађарске, као ни Египта. Да ствар буде интересантнија, Америка је позвала Тајван, што је додатно разљутило Кину, а није помогло ни то што нема доста земаља из Југоисточне Азије – кључног региона за ривалитет САД и Кине. Из овог региона је позвано само 3 од 10 чланова Асоцијације нација Југоисточне Азије.

Поред свега тога, САД су позвале земље са проблематичном историјом људских права као што су Бразил, Пољска, Филипини и Индија, што говори да је Самит замишљен више као место за решавање геополитичких сукоба него за промоцију демократије.

Прецизне планове очекујемо већ у четвртак, 9. децембра, првог дана Самита.

Опрема: Стање ствари

(Smartlife)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Sine, jeza me vata od njihovih demokratskih vrednosti i postovanja ljudskih prava. Bolje i nas da nisu zvali. Ko zna koja cenzura i filtriranje ce tek da bude u tom njihovom novom internetu?

    10

Оставите коментар