Ирена Вујовић: Још се не зна да ли би рудник литијума имао негативан утицај на животну средину

Још ништа не знамо, а већ причамо да не ваља, док они који блокирају ауто-путеве, продају своју земљу Рио Тинту за баснословне суме, рекла министарка за заштиту животне средине

Ирена Вујовић (Извор: НСПМ)

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да се још не зна да ли би рудник литијума компаније Рио Тинто имао негативан утицај на животну средину, јер процена утицаја још није готова, па, како је рекла, та тема не треба да се политизује и да се тако грађани застрашују.

„Још ништа не знамо, а већ причамо да не ваља, док они који блокирају ауто-путеве, продају своју земљу Рио Тинту за баснословне суме“, рекла је Вујовић за ТВ Прва.

Она је казала да ће процену студије утицаја на животну средину радити Рио Тинто, као и да ће ту процену онда проверавати и оценити ресорно министарство.

„Они (Рио Тинто) ангажују стручњаке и сачине студију и тада предају ресорном министарству које онда то проверава и даје оцену. То је законска процедура“, објаснила је министарка.

Емир Кустурица: Једном кад си пустио Рио Тинто као да си војну силу пустио у двориште

Она је додала да ће у оцени те студије учествовати и јавност, односно да ће грађани моћи да дају сугестије.

„Рок за предају студије је годину дана од тренутка када Рио Тинто добије решење и када оно постане правоснажно. Дакле, још годину, годину и по“, рекла је она.

Када је реч о аерозагађењу, министарка је истакла да ситуација „није сјајна“ и поновила да грађани и медији треба да користе званичне странице за оцену загађења.

„То су странице Агенције за заштиту животне средине и Завода за јавно здравље, наравно да није сјајна ситуација, али радимо интензивно на томе да поправимо аерозагађење у Србији“, рекла је Вујовић.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 8. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Ирена Вујовић (1983), чланица и функционерка СНС од 2008 год, је министарка заштите животне средине од октобра 2020.

  Након Еколошког устанка у априлу 2021, Ирена Вујовић је оценила “да је устанак параван за политички протест у организацији појединаца који на питањима екологије покушавају да уберу политичке поене” :

  https://www.danas.rs/ljudi/irena-vujovic-ministarka-cutolog/

  Изненађена устанком, наша министарка екологије је тада протестанте назвала : “лажни заштитници животне средине потпомогнути споља”.
  Другим речима, поручила нам је да су борци за чист вадух и бистру воду “страни плаћеници”.

  5
  3
 2. А и не зна се да ли је осиромашени уранијум лековит или не.

Оставите коментар