РИК: Усвојен текст на основу којег се грађани изјашњавају о промени Устава

Наводи се да се Акт о промени Устава искључиво односи на правосуђе и њиме се не мењају други делови Устава

Фото: Анђелко Васиљевић

Републичка изборна комисија усвојила је јуче одлуку о утврђивању текста Информације о акту о промени Устава Републике Србије. Према речима председника РИК-а Владимира Димитријевића, текст информације треба да се објави на веб-презентацији комисије, у медијима, јавним сервисима и да се достави грађанима на кућну адресу, преноси Танјуг. Он је истакао да се измене Устава односе искључиво на правосуђе. Димитријевић је оценио да је понуђена информација неутрална и да на основу ње бирач треба да формира свој став о томе да ли је за промену Устава или не. Чланица РИК-а Срђана Видовић није била сагласна да су информације објективне, већ је оценила да су искључиво афирмативне и приметила да нема ставова за негативан одговор. Видовићева је затражила да се информација о промени Устава врати на допуну, што није прихваћено. „Текст није објективан, не пружа потпуне информације и самим тим није у складу са Законом о референдуму”, рекла је она.

Члан РИК-а Мирослав Васић такође је навео да, према његовој оцени, одлука није у потпуности у складу са Законом о референдуму, док је Владимир Матић из РИК-а додао да у тексту недостаје текст уставних промена. У тексту пише да доношење Акта о промени Устава има за циљ обезбеђивање веће независности, ефикасности и одговорности судства, веће самосталности и одговорности јавног тужилаштва, бољу заштиту права грађана и јачање владавине права.

Усвојене промене устава Србије, референдум 16. јануара

Наводи се да се Акт о промени Устава искључиво односи на правосуђе и њиме се не мењају други делови Устава, да се предвиђају додатне уставне гаранције независности судства и судија, да се гарантује сталност судијске функције, да се мења назив Врховног касационог суда у Врховни суд. Такође се указује да судије, председника Врховног суда и председнике судова бира Високи савет судства, да организационе промене обезбеђују самосталност и одговорност јавног тужилаштва, а да главне јавне тужиоце и јавне тужиоце бира Високи савет тужилаштва.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар