У Бриселу полиција воденим топовима растерала противнике ковид мера

Након кратког сукоба са полицијом, демонстранти су гађали снаге реда ђубретом и другим предметима, укључујући бицикл, и палили петарде и бакље

Фото: Снимак екрана

БРИСЕЛ – На стотине људи марширало је данас центром Брисела у знак протеста због пооштрених ограничења против ковида-19, које је увела белгијска влада како би изашла на крај са најновијим наглим порастом броја заражених корона вируса.

Учесници марша су протестовали због мера које су најављене у петак, трећу недељу заредом, када је влада пооштрила ограничења јер најновији пораст новозаражених од ковида-19 оптерећује здравствене службе, због чега оболели од других болести опасних по живот, попут канцера, не могу да се лече, пренео је АП.

Узвикујући „Слобода! Слобода!” и носећи транспаренте на којима је писало „Уједињени за нашу слободу, права и нашу децу”, људи су кренули ка седишту Европске уније, јавља Танјуг.

Неки су носили транспаренте на којима су исписане поруке критике о вакцинама и слогани против тога да вакцине буду обавезне.

Већина демонстраната која је мирно марширала, већ се разишла када је око 100 њих налетело на припаднике полиције који су блокирали приступ згради Европске комисије.

Након кратког сукоба са полицијом, демонстранти су гађали снаге реда ђубретом и другим предметима, укључујући бицикл, и палили петарде и бакље.

Полиција је употребила водене топове и испалила сузавац да би их растерала.

За сада нема података да ли је неко повређен.

С обзиром на највећи раст случајева међу децом, белгијски премијер Александар Де Кро је казао у петак да ће ношење маске бити обавезно за сву децу старију од шесте године.

До сада су деца старија од 10 година била обавезна да носе маску.

Основне школе ће бити затворене за божићне и новогодишње празнике недељу дана раније, а средње школе ће прећи на хибридни систем, тако да ће половину наставе пратити од куће.

Окупљање људи у затвореним просторима је ограничено на 200. Влада је претходно затворила ноћне клубове и наредила да барови и ресторани буду затворени у 23.00 часа на три седмице.

Спекулисало се да ће време њиховог затварања бити померено на 20.00 часова, али се влада за сада одлучила против тога.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар