Новак Ђоковић се оградио од „позиције” и „опозиције“, подржао залагање за чист ваздух, воду и храну

Ако радимо на томе да у нама влада оптимално стање здравља и здрава средина, онда ће се трансформисати и наш живот на боље, закључио је Ђоковић

Новак Ђоковић (Фото: Tennis World)

Најбољи светски тенисер Новак Ђоковић оградио се вечерас, поводом еколошких протеста, од „позиције” и „опозиције”, политичких струја било које врсте, истичући да се увек трудио да буде аполитичан.

Ђоковић је на свом Инстаграм налогу објаснио да је одлучио да се јавно обрати с обзиром на актуелне грађанске протесте широм Србије који указују на неопходност озбиљног и конкретног приступа у вези са важним еколошким питањима и уверен у „огроман значај ових тема за све нас”. „Свестан сам да постоје и други захтеви који се чују на протесту, а који имају политичку конотацију. Желим да се оградим од „позиције” и „опозиције”, политичких струја било које врсте. Увек сам се трудио да будем аполитичан. Смета ми што човек не може да истакне свој лични став и мишљење о основним елементима за живот и здравље као сто су Ваздух, Вода и Храна, а да не буде „обележен” као левичар, десничар, опозиционар, демократа, напредњак, социјалиста итд”, написао је Ђоковић а пренео Танјуг.

Истакао је да, упркос томе, лично бира да изађе у јавност и каже шта мисли за одређене теме за које сматра да су веома важне. „Нисам се устручавао у прошлости да заузмем став и борим се за тенисере и спортисте којима је неопходан глас и помоћ од неких ‘звучнијих’ имена у нашем спорту. Иако ми се то често обило о главу у контексту медија и осуде/критике коју сам неправедно добијао и настављам да добијам и даље, нећу одустати да се борим за правду и истину”, навео је Ђоковић.

Додао је да је захвалан што има свест о томе и трудим се да се придржава правих животних вредности и начела за које сматрам да су основа живота сваког појединца и здравог друштва.„Чујем коментаре – што се један спортиста меша тамо где му није место, али ја сам човек пре него што сам спортиста или било шта друго. Као свако други”, каже Ђоковић.

Подсетио је да је у професионалном тенису да би достигао врхунски ниво резултата, и остао на том нивоу више година, неопходно водити рачуна о здрављу у сваком смислу.

Додао је да све што се дешава у животу спортисте – храна, одмор, тренинг, ваздух, вода, опоравак, начин размишљања, емотивно стање, карактерне особине, утиче директно на коначан спортски резултат. „Кроз сопствено искуство увиђам колико је свест о себи и холистички приступ здрављу допринео на дуговечност моје каријере и резултате које бележим. Више од свега, та свест утицала је на позитивне промене у мом животу и начину на који живим и како се осећам у свом телу”, наводи Ђоковић.

Истиче да, с обзиром на досадашње лично искуство које има и одређено знање у области здравља које је стекао кроз каријеру и живот, осећа да имам право да подели своје мишљење о овој теми са људима. „Квалитет ваздуха у Београду (а и широм Србије) је забрињавајуће лош, већ деценијама уназад. Квалитет воде и хране је исто упитан. То су основни елементи за здравље човека и екосистема. Ако радимо на томе да у нама влада оптимално стање здравља и здрава средина, онда ће се трансформисати и наш живот на боље. Када би искористили енергију коју трошимо на спорт, политику, друштво, музику, и остале ствари, у здравље, где би нам био крај”, закључио је Новак Ђоковић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Novak ce doci da igra u Melbourne, tako mi se javlja. Sa poznatima od prosle nedelje uzimam opklade.

  12
  2
 2. У овом времену смутном, Ноле је остао можда и једини свјетионик народу Србском.

  Нажалост ни у Цркви се не може наћи ни један једини владика, који није послао бар неку нејасну или контрадикторну поруку. Иако има свјештеника и монаха којима се ништа не може замјерити. Ипак, глас им се не чује довољно далеко.

  Тесла и Ноле. Трећег је тешко наћи. Иако имамо доста великана.

  15
  1

Оставите коментар