Јенс Столтенберг одбацио могућност искључења чланица НАТО

НАТО нема механизам за искључивање чланица. Нећу препоручити да се то уведе у наш оснивачки уговор, изјавио генерални секретар Алијансе

Извор: Shutterstock

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да су мале шансе да ће та војна организација икада увести систем искључења својих чланица.

„НАТО нема механизам за искључивање чланица. Нећу препоручити да се то уведе у наш оснивачки уговор”, изјавио је Столтенберг у Риги уочи састанка министара спољних послова чланица Алијансе.

Столтенберг је додао да чак и ако би он то предложио то се никада не би десило јер је за такву одлуку потребан консензус свих 30 чланица, што значи да свака земља има право вета.

Министри ће током дводневног састанка разматрати предлоге генералног секретара за измену Стратешког концепта НАТО-а, документа који описује мисију Алијансе и план прилагођавања модерним безбедносним изазовима. Последњи Стратешки концепт усвојен је 2010. године и у њему се не помињу Кина нити климатске промене.

Лондон: Бранићемо Западни Балкан и Украјину од Русије

Најављено је да ће коначан текст Стратешког концепта бити усвојен на самиту НАТО-а у Мадриду у јуну 2022.

И даље је нејасно како ће се Алијанса изборити с ауторитаризмом у неким својим чланицама, или како ће решити проблеме који настају када једна чланица бојкотује акције НАТО-а, као када је Мађарска блокирала састанке на високом нивоу са Украјином због права мађарске мањине у тој земљи.

Столтенберг је рекао да одговор није искључење чланица.

„Мислим да је боље користити НАТО као платформу и имати искрене и отворене дискусије када нас брине да ли сви савезници испуњавају демократске стандарде”, рекао је Столтенберг.

Јенс Столтенберг (Извор: REUTERS/Johanna Geron/Pool)

„Када би те земље биле искључене, онда та платформа више не би постојала”, изјавио је Столтенберг и додао да сматра да је боље задржати НАТО са свим његовим чланицама, преноси Бета.

Између појединих чланица Алијансе, међутим, расту тензије.

Турска је изазвала незадовољство неколико држава куповином руских ракетних система и истраживањем енергетских резерви у спорним водама у Средоземљу.

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је 2019. да је Алијанса доживела „мождану смрт” због одсуства америчког руководства. Макрон се жалио да је администрација Доналда Трампа донела одлуку о повлачењу америчких трупа из Сирије без консултације са савезницима.

Француска повукла амбасадоре из САД и Аустралије на консултације због нуклеарних подморница

Споразум САД, Велике Британије и Аустралије због којег је раскинут уговор Канбере и Париза о куповини француских подморница веома је наљутио Макрона који је захтевао да се поново размотри начин политичког функционисања НАТО-а.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

5 replies

 1. G-dinu Jensu Stoltenbergu , su SRPSKI lekari spasili život , krajem 60-tih godina prošlog veka, u tadašnjoj prestonici Jugosranije , gde je njegov otac , Torvald Stoltenberg , bio ambasador Kraljevine Norveške u
  Grozoslaviji. Otac i sin su se našli u Zagrebu , na nekom ambasadorkom skupu , gde se mlađani Jens ,
  iznenada razboleo. Dan – dva su , “krvatski ljekari”, pokušavali pronaći “što ” , je to “uhitilo”, sina jednog od
  ambasadora u Grozoslaviji, ali im nije polazilo za rukom i glavom.
  Tata Torvald , odlučuje da sina “hitno” prebaci u staru i večitu Srpsku prestonicu , Beograd, i da zdravlje svog jedinog sina naslednika ( imao je tada dve ćerke) , poveri Srpskim lekarima.
  Tata Torvald je “znao” , ko je ko u skotovoj Grozoslaviji.
  Nije pogrešio.
  Srpski lekari su spasili život mladog Jensa Stoltenberga.
  Srpski seljaci su 1941 godine , spasili život i g-đi
  Madlen Obrajt. U srcu Srbije, Šumadiji.
  Kome god su Srbi i Srpkinje, pomogli i uradili od
  srca , oni su im vratili na svoj poseban način.
  Ovo dvoje su primer kako je jedna mala jevrejska devojčica , i jedan mali protestantski dečak , spašeni u ranoj mladosti u Srcu Majke Srbije, od dobrih i dobrodušnih običnih Srba i Srpkinja, koji su uradili sve da im se nađu u muci i nevolji koja ih je snašla , bez
  bilo kakvih kalkulacija.
  Nizašta na svetu nebih menjao moju Majku Srbiju.

  17
 2. @Srbin koji pamti
  дозволите да допуним низ “браћом” Словенцима. Ни њих није лепо заборавити….
  Нагласио бих да је Столтенберг на делу показао колико је чврст загрљај западне демократије . Кад те
  једном шчепа , нема више пуштања…

  9
  1
 3. Види Србине,има једна стара српска прича јапунчету…сећаш се куме када ономад теби било хладно…ма ту причу знају и деца!Толико о томе.

  5
  3
 4. @Srbin koji pamti
  Je ли истина да се овај Торвалд доста одужио српском народу током тешких 90-тих бројним акцијама помоћи из Норвешке?
  Ако јесте, парадокс је чиме му се и на који начин бави сада син (сећам се када је џентлменски и селективно преносио делове разговора са Путином у медије).

 5. E vala i ovaj Srbin koji pamti“ je neko „zlopamtilo“ a jos ni MAJKU Srbiju ni zasta ne bi menjao.

  2
  2

Оставите коментар