Швајцарци на референдуму подржали увођење ковид пропусница и помоћ запосленима и компанијама

Закон ковид-19, поред увођења здравствених пропусница, ослобађа више милијарди швајцарских франака помоћи за запослене и компаније погођене пандемијом

Извор: НСПМ

Швајцарци су подржали нови ковид закон према коме је уведена здравствена пропусница, показују прве пројекције института за анкете гфс.берн.

Према првим пројекцијама за закон је гласало 63 одсто грађана, са маргином грешке од три процентна поена.

Противници здравствене пропуснице који су покренули референдум су према томе изгубили, што није изненађење пошто су анкете пре референдума стално давале предност присталицама закона.

Само је популистичка десничарска политичка партија УДЦ, главна политичка странка у земљи, позивала да се гласа против закона.

Гласање о тзв. Закону ковид-19, којим се поред увођења здравствених пропусница такође ослобађа више милијарди швајцарских франака помоћи за запослене и компаније погођене пандемијом одржано је у време када се Швајцарска као и многе друге земље у Европи суочава с великим скоком броја новозаражених корона вирусом.

Такође у време када се појавио нови сој корона вируса омикрон, кога је Светска здравствена организација означила као забрињавајући и који је поново свет вратио у стање узбуне.

Швајцарска влада, за разлику од других у Европи, није на то одговорила новим рестрикцијама.

Швајцарска влада нуди 50 франака свакоме ко наговори некога на вакцинацију

Аналитичари су оценили да влада није желела да подстакне додатна противљења својој антиковид политици пре данашњег теста на референдуму а да би влада могла да појача антиковид мере ако Швајцарци подрже закон.

Кампања пред референдум била је обележена бројним демонстрацијама понекад и са насиљем, али далеко од сцена нереда виђеним у Холандији и француским Антилима.

Међутим пораст тензија у Швајцарској, земљи познатој по својој култури дијалога и компромиса и где се референдуми организују више пута годишње у смиреној атмосфери, имао је „ефекат електрошока“.

Као знак неуобичајених тензија у Швајцарској полиција је подигла ограду испред седишта владе и парламента у Берну у очекивању демонстрација током дана.

Швајцарске власти су у уторак упозориле на растући „пети талас“ заразе корона вирусом у земљи, где су стопе вакцинације отприлике сличне као и код суседа Аустрије и Немачке, с вакцинисаним око две трећине становништва. Стопе новозаражених су приметно скочиле у Швајцарској последњих недеља.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 29. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Sasvim je jasno šta se dogodilo. Povezali su više referendumskih pitanja sa pitanjem o propusnicama. Masa ljudi glasala je za zbog subvencija koje će se davati malim privrednicima. da je referendumsko pitanje bilo isključivo propusnica, sigruno bi odgovor bio ne.
  Doživljavamo sunovrat demokratije, dokle će ovo da ide zavisi od toga koliko smo spremni da trpimo.

  34
  2
 2. globalisti su isti dan izmislili i demokratiju i ćorave kutije, a onda to “velikodušno” prepustili narodu

  4.rajh je procenio gde je podrška pasošima najveća i tu organizovao prvi “referendum”, da bi se svi ostali pozivali na njihovo “DA”

  6
  1

Оставите коментар