СЗО: Време да Европа размотри обавезну вакцинацију

СЗО упозорила да је Европа „у епицентру“ пандемије ковида-19 и да је 60 одсто светских инфекција и смрти од ковида-19 последњих недеља управо у Европи

Лого СЗО (Извор: Pixabay)

Извршни директор Светске здравствене организације (СЗО) за Европу позвао је Европске земље да размотре обавезну вакцинацију.

Роб Батлер је рекао за „Скај њуз“ да је „време да се разговор води и из перспективе појединца и из перспективе заједнице. То је здрава дебата.“

Александар Гинцбург: Крај пандемије када 75 одсто људи буде имало антитела

Почетком новембра, СЗО је упозорила да је Европа „у епицентру“ пандемије ковида-19, док је раније ове недеље глобална здравствена управа саопштила да је 60 одсто светских инфекција и смрти од ковида-19 последњих недеља управо у Европи. СЗО верује да би број умрлих од пандемије у Европи могао да достигне 2 милиона до марта 2022, ако се ширење вируса настави неконтролисано, преноси РТ.

Међутим, бивши директор Одељења СЗО за здравље мајки, деце и адолесцената, Ентони Костело, саветовао је владама да пажљиво крену са обавезом вакцинације из страха да ће „одбити многе људе који немају поверења у владу и вакцине“. Уместо присиле и свеобухватних карантина, он се залагао за мере попут ношења маски и рада од куће.

Широм Европе, само 57 одсто људи је у потпуности вакцинисано, према статистикама које пружа веб-сајт „Аур ворлд ин дејта“.

У Аустрији обавезна вакцинација: Казна за одбијање 3.600 евра

Прошлог петка, аустријски канцелар Александер Шаленберг најавио је да ће вакцинација бити обавезна за све становнике, осим оних који имају право на медицинско изузеће од 1. фебруара 2022. Они који одбију вакцину могли би да очекују велике казне, према извештајима медија. Међутим, још није донета одлука о тачном узрасту од ког ће Аустријанци морати да се вакцинишу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар