После Аустрије, и Словачка се затвара: Тотално „закључавање“ 14 дана за вакцинисане и невакцинисане

Невакцинисанима је већ ограничено кретање и забрањен им је одлазак у све продавнице осим прехрамбених, као и одлазак на сва јавна дешавања, а да би ишли на посао обавезно им је тестирање два пута седмично

Фото: Depositphotos/Perfecky

Због погоршане епидемиолошке ситуације Влада Словачке предложила је потпуно затварање земље на две или три недеље, а одлуку о томе сутра би требало да усвоји парламент.

Премијер Едвард Хегер рекао је да би затварање важило и за вакцинисане и за невакцинисане и истакао да мора хитно да се делује, како стање не би било још горе.

„Та мера није популарна, али је у овом тренутку апсолутно неизбежна“, рекла је данас председница Словачке Зузана Капутова, након обиласка највеће болнице у Братислави, преноси АП.

Она је истакла да је оно што је видела у Универзитетској болници било „трагично и страшно“.

Аустријски парламент усвојио одлуку о „закључавању” на 20 дана

„Епидемиолози су јасни – морамо да ограничимо кретање људи, морамо да се затворимо. То ће, нажалост, погодити све, али не може да се избегне“, казала је Капутова.

Словачка је у петак имала 9.171 новозаражених, чиме је надмашен рекорд од 8.342 нова случаја, забележен неколико дана раније.

Први на удару невакцинисани

У понедељак је невакцинисанима ограничено кретање и забрањен им је одлазак у све трговинске центре и продавнице, осим прехрамбених, као и одлазак на сва јавна дешавања, а да би ишли на посао наложено им је обавезно тестирање два пута седмично.

Стручњаци су, међутим, сматрали да у овој ситуацији то није довољно и захтевали су потпуно затварање најмање на 14 дана.

Због ковида су тренутно хоспитализована 3.182 пацијента, чиме је пређена критична граница од 3.000, коју је поставило Министарство здравља. Како је саопштено, више од 82 одсто пацијената није потпуно вакцинисано.

Европу захватили нереди и протести због недавно уведених драконских мера против ковида

У Словачкој је вакцинисано свега 45,3 одсто популације, што је чак 20 процената мање од просека у чланицама Европске уније.

У држави од око пет и по милиона становника до сада су званично регистрована 621.423 случаја ковида, а преминуло је 13.985 оболелих.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар