Немачки научник у Лансету: Погрешно невакцинисане оптужити за пандемију

Све је више доказа да вакцинисане особе и даље играју значајну улогу у преношењу, сматра Гинтер Кампф са Института за хигијену и медицину заштите животне средине Универзитета Грајфсвалд

Фото: Курир

Један од најугледнијих светских медицинских часописа, Лансет, објавио је текст Гинтера Кампфа са Института за хигијену и медицину заштите животне средине Универзитета Грајфсвалд у коме се објашњава да стигматизација невакцинисаних није оправдана.

Као што је даље наведено у тексту, званичници у САД и Немачкој су користили термин „невакцинисане пандемије“, сугеришући да људи који су вакцинисани нису релевантни за епидемију ковида-19.

Употреба ове фразе од стране званичника могла је да подстакне научнике да тврде да „невакцинисани прете вакцинисаним због ковида“. Али такав поглед је превише једноставан, каже Кампф у тексту за Лансет.

Click to access PIIS0140673621022431.pdf

„Све је више доказа да вакцинисане особе и даље играју значајну улогу у преношењу. У Масачусетсу, САД, откривено је укупно 469 нових случајева ковида-19 током различитих догађаја у јулу 2021. године, а 346 (74 одсто) ових случајева били су код појединаца који су били потпуно или делимично вакцинисани, од којих је 274 (79 процената) било симптоматично.

Вредности прага циклуса биле су на сличан начин ниске између субјеката који су били потпуно вакцинисани (медијан 22,8) и субјеката који су били невакцинисани, непотпуно вакцинисани или чији је статус вакцинације био непознат (медијан 21,5), што указује на високо вирусно оптерећење чак и међу особама које су биле потпуно вакцинисане. вакцинисан.

До 30. априла 2021. године, пријављено је укупно 10.262 случаја ковида-19 код вакцинисаних особа у Сједињеним Државама, од којих је 2.725 (26,6 одсто) било асимптоматски, 995 (9,7 одсто) је хоспитализовано, а 160 (1, 6) посто) умрло.

У Немачкој је 55,4 одсто симптоматских случајева ковида-19 код пацијената старијих од 60 година било код потпуно вакцинисаних особа, а овај проценат се повећава сваке недеље. Нови случајеви у Минхену догодили су се код најмање 85 (22 одсто) од 380 особа које су биле потпуно вакцинисане или опорављене од ковида-19 и које су посећивале ноћне клубове.

Људи који су вакцинисани имају мањи ризик од тешке болести, али су и даље релевантан део пандемије. Стога је погрешно и опасно говорити о пандемији невакцинисаних“, сматра Кампф.

Историјски гледано, и САД и Немачка су изазвале негативна искуства стигматизујући делове становништва због њихове боје коже или вере.

Кампф је позвао високе званичнике и научнике да престану да непримерено стигматизују невакцинисане људе, укључујући њихове пацијенте, колеге и друге суграђане, и да уложе додатне напоре да зближе друштво.

Опрема: Стање ствари

(Курир, 22. 11. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар