Ентони Фаучи: Могуће да ковид у Америци буде ендемска болест

Да би болест била ендемска, ниво инфекције мора да се спусти ниско да то нема утицаја на друштво, истакао главни амерички стручњак за заразне болести

Ентони Фаучи (Фото: Факти)

ВАШИНГТОН – Главни амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи поручио је данас да је могуће замислити да би ширење ковид-19 могло да опадне до те мере, да га САД следеће године доживљавају као ендемску болест, а не као пандемију.

„По мени ако желите да нека болест постане ендемска морате да спустите ниво инфекције тако ниско да то нема утицаја на друштво, на ваш живот, на вашу економију”, рекао је Фаучи у интервјуу за Ројтерс.

Ентони Фаучи: Маске и социјална дистанца су параноја (2019)

Прва предвиђања показују да би се то могло догодити 2022. године, закључак је разговора са више десетина признатих стручњака које је обавила агенција Ројтерс.

Према њиховим очекивањима, прве државе које ће успешно пребродити пандемију биће оне које су спровеле комбинацију високе стопе вакцинације и развијања природног имунитета међу становништвом зараженим корона вирусом, попут САД, Велике Британије, Португала и Индије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар