Руска ЛГБТ мрежа унета у регистар страних агената

Веома је важно што су активности ЛГБТ мреже и њених бројних организација и огранака активних на друштвеним мрежама, у које су укључена деца и тинејџери, овим путем стављени под контролу у Русији

Фото: iFam News – Србија

Организација је активна у Русији с намером да мења јавно мњење, одржава јавне догађаје и учествује у иницијативама за промоцију нацрта закона који су у супротности с традиционалним вредностима и уништавају институцију породице.

Министарство правде Русије саопштило је да је „Међурегионални јавни покрет Руска ЛГБТ мрежа уврштен у регистар нерегистрованих јавних организација које обављају функцију страног агента“. Раније, 2016. године, као страни агент препозната је и добротворна фондација за социјалну и правну помоћ Сфера, која је оператер руске ЛГБТ мреже. Руска новинска агенција ТАСС известила је да је покрет примио око 64 милиона рубаља из иностранства у периоду 2020–2021.

Европски суд: Руски закон против геј пропаганде међу децом је незаконит

Представници покрета тврде да не знају зашто су означени као страни агенти, јер се „не баве политичким активностима“. Руска ЛГБТ мрежа уложиће жалбу суду на одлуку Министарства. У међувремену, ова организација је активна у Русији с намером да мења јавно мњење, одржава јавне догађаје и учествује у иницијативама које се односе на промоцију нацрта закона који су у супротности с традиционалним вредностима и уништавају институцију породице. Веома је важно што су активности ЛГБТ мреже и њених бројних организација и огранака активних на друштвеним мрежама, у које су укључена деца и тинејџери (чиме се крше закони Руске Федерације), овим путем стављени под контролу у Русији.

Агенција Риа новости наводи да је „Закон о регулисању страних агената у Русији усвојен у децембру 2020. Документ предвиђа да се појединци који примају страна средства за политичке активности признају као страни агенти. Нерегистроване политичке НВО могу добити исти статус. Такве организације и њихови огранци дужни су да годишње извештавају Министарство правде о свом раду, приходима и расходима, а огранцима страних непрофитних организација сада је забрањено да се региструју у стамбеним просторијама. Осим тога, дужни су да доставе документа на основу којих НВО спроводе своје активности, као и документоване доказе у случају да такве активности нису спроведене“.

Опрема: Стање ствари

(iFam News – Србија, 15. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар